Index Vakbarát Hírportál

A négy lengyel ellenzéki tömörülés megállapodott a parlamenti többség létrehozásáról

2023. október 24., kedd 17:57

Az eddig ellenzékben lévő négy lengyel tömörülés megállapodott a parlamenti együttműködésről és a parlamenti többség létrehozásáról – idézte az MTI az ellenzék keddi varsói sajtóértekezletén Donald Tusk, a Polgári Platform elnökét. Tusk elmondta, a koalíció őt támogatja kormányfőjelöltként.

A fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíciót (KO) vezető Polgári Platform (PO) elnöke mellett Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke, Szymon Holownia, a Lengyelország 2050 (Polska 2050) párt elnöke, valamint Wlodzimierz Czarzasty, az Új Baloldal tömörülés társelnöke szólalt fel a szejmben megtartott sajtóértekezleten.

Ma a demokratikus pártok vezetőivel együtt megerősítettük, hogy készek vagyunk a teljes körű együttműködésre és egy új többség kialakítására a jövőbeli parlamentben

– fogalmazott Tusk. Hozzátette: ez fontos információ annak fényében, hogy Andrzej Duda elnök kedden kétnapos kormányalakítási egyeztetéseket kezd az október 15-i választások nyomán a parlamentbe bejutott pártokkal.

A PO elnöke közölte, a többi ellenzéki tömörülés vezetői megbízták őt mint a legnagyobb ellenzéki párt elnökét „a kormányalakítás nehéz feladatával”. Hozzáfűzte: a megbízás végső soron az államfő döntésén múlik.

Kosiniak-Kamysz bejelentette: a kormányalakítási konzultáción arról biztosítják majd az államfőt, hogy a négy tömörülés „elegendő többséggel” rendelkezik a kormányfőjelölt támogatásához, a parlamenti alsó- és felsőház (a szejm és a szenátus) elnökének megválasztásához.

Azzal érvelve, hogy a szóban forgó tömb 248 mandátummal rendelkezik a 460 fős szejmben, és ugyancsak abszolút többsége van a szenátusban, a PSL elnöke úgy ítélte meg: az államfő „késlekedés nélkül” megbízhatja a négy tömörülés koalíciójának képviselőjét a kormány összeállításával. Jelezte, „a bizonytalanságot elkerülve” kérni fogják Andrzej Dudától, hogy minél gyorsabban hívja össze a szejm alakuló ülését.

Gyors kormányalakítási megbízást sürgetett az ellenzék számára Szymon Holownia is. „Elnök úr, nincs szükség várakozásra” – jelentette ki.

Piotr Müller kormányszóvivő kedden megerősítette, a jelenlegi lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) kísérletet tenne a kormány összeállítására, amennyiben az államfő megbízná ezzel.

A választások nyomán a PiS 194 mandátumot szerzett a parlamenti alsóházban.

A lengyel alkotmány szerint az új parlament alakuló ülését az államfőnek a választások napjától számított harminc napon belül kell összehívnia. Az ülésen lemond az eddigi kormányfő, kabinetje az új kormány beiktatásáig marad hivatalban.

A kormányalakítás első lépéseként az államfő kijelöli az új miniszterelnök személyét. Andrzej Duda a választások előtt jelezte, az eddigi szokásjognak megfelelően a győztes pártot bízza meg kormányalakítással.

Rovatok