Index Vakbarát Hírportál

Benjamin Netanjahu: Már több ezer terroristával végeztünk, és ez még csak a kezdet

2023. október 25., szerda 20:18

Izrael szárazföldi műveletre készül a Gázai övezetben – jelentette be Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az izraeli televízióban közvetített beszédében.

A művelet időzítéséről mindössze annyit mondott, hogy erről az izraeli háborús kabinet fog konszenzusos döntést hozni. Az izraeli miniszterelnök ismételten felszólította a a palesztin civil lakosságot, hogy vonuljanak a Gázai övezet déli részébe. Hozzátette, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a Hamász által elhurcolt emberek kiszabadítása érdekében. Az izraeli kormányfő arról is említést tett, hogy idővel neki is számot kell adnia mindazért, ami október 7-én történt.

Már több ezer terroristát megöltünk, és ez még csak a kezdet. Ezzel párhuzamosan készülünk a szárazföldi invázióra. Nem részletezem, hogy mikor, hogyan és mekkora erővel. Nem fogom részletezni a különböző számításainkat sem, amelyekről a nyilvánosság nem tud, és ennek így is kell lennie

– mondta az izraeli miniszterelnök. 

Netanjahu felszólította az izraelieket, hogy egy pillanatra se feledkezzenek meg azokról, akik a Hamász terrortámadásának estek áldozatául.

Olyan ez, mintha nyilak ezreit szúrnák vérző szívünkbe

– mondta, hozzátéve, hogy nemzeti gyásznapot fognak tartani az áldozatok emlékére.

Az én feladatom az, hogy ezt az országot és népét az ellenségeink feletti teljes győzelemre vezessem. Együtt fogunk harcolni, és együtt fogunk győzni

– jelentette ki Netanjahu. Az izraeli kormányfő arról is említést tett, hogy idővel neki is számot kell adnia mindazért, ami október 7-én történt. „A botrány teljes körűen ki lesz vizsgálva. Mindenkinek választ kell adnia, nekem is. De mindez csak a háborút követően fog megtörténni” – tette hozzá.

Október 7-én a Hamász terrortámadást hajtott végre Izrael ellen. Az akció áldozatainak száma meghaladja az 1400-at. A terroristák betörtek Izrael állam területére, százakat öltek meg, és ejtettek túszul. Túlterhelték a Vaskupola-rendszert, megközelítőleg 5000 rakétát lőttek ki a zsidó állam területére.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a támadás után bejelentette a hadiállapotot. Izraelben egységkormány alakult, és általános mozgósítást rendeltek el, miközben az Egyesült Államok anyahajót vezényelt a térségbe. A Nyugat egységes kiállást tanúsított Izrael mellett. A helyzetet súlyosbítja, hogy a Hamász terrorakciója mögött jelentős iráni támogatás állhat.

A Hamász időhúzásra használja a túszokat

Tarjányi Péter, az Index állandó biztonságpolitikai szakértője úgy látja, a terrorszervezet valójában nem akarja szabadon engedni az Izraelből elrabolt embereket, élő pajzsként használja fel őket, mint a palesztin lakosságot.

A hírek szerint 210, több országból származó túszt tart fogva hetek óta a Hamász a Gázai övezetben. Tarjányi Péter az Index Frontvonal című műsorában ugyanakkor azt mondta: ennél jóval kevesebb ember lehet igazából a terrorszervezet kezén, sokakat ugyanis megölhettek már közülük időközben, főleg az idősebbeket, betegeket.

A biztonságpolitikai szakértő szerint nincs valódi szándék a túszok szabadon engedésére, csupán időhúzásra használja őket a Hamász, hogy minél jobban fel tudjon készülni az izraeli haderő szárazföldi műveletére.

Rovatok