Index Vakbarát Hírportál

Kulcsfontosságú nyomot találtak a megrongált balti-tengeri gázvezetéknél

2023. október 25., szerda 09:31

Hetek óta nyomoznak a Finnországot Észtországgal összekötő Balticconnector gázvezeték megrongálódása miatt. A károk nem természetes módon keletkeztek, így a szabotázs gyanúja is felvetődött. A támadás felelősének többen Oroszországot nevezték meg. A finn rendőrség legújabb közleménye hatalmas fordulópontot jelenthet az ügyben.

Mint arról korábban beszámoltunk, október 8-án megsérült a Finnország és Észtország közti tenger alatti gázvezeték, a Balticconnector. Az esettel kapcsolatban a szabotázs gyanúja is felvetődött, de a vizsgálat még zajlik. A svéd közszolgálati rádió közölte, hogy a károk nem természetes módon következtek be. A finn tisztviselők egy része Oroszországot nevezte meg a támadás felelősének.

Az eset körülbelül egy évvel azután történt, hogy máig ismeretlen elkövetők felrobbantották az orosz gázt Európába juttató Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeket. 

A finn rendőrség legújabb közleményében arról számolt be, hogy a Balticconnector gázvezeték károsodásának kivizsgálásánál nem az orosz érintettség verzióját tekintik elsődlegesnek – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

Robin Lardo, a Finnországi Központi Bűnügyi Rendőrség vezetője elmondta, hogy „nem találgatnak” arról, hogy Oroszországnak köze volt-e az esethez. Megjegyezték, hogy a finn nyomozók egy idegen tárgyra bukkantak a Balticconnector alján.

„Reggel eltávolítottunk egy idegen tárgyat a helyszínről, ami úgy néz ki, mint egy horgony” – ismertette a finn rendőrség, hozzátéve, hogy a horgony egy része hiányzik. Kiemelték, hogy 

a Balticconnector nyomozásánál jelenleg a kínai Newnew Polar Bear hajóra összpontosítanak. 

Edgards Rinkevics lett elnök korábban azt is kijelentette, hogy amennyiben beigazolódik, hogy Oroszország érintett a balesetben, úgy a NATO-nak le kell zárnia a Balti-tengert az orosz hajók elől. A lett elnök kijelentése óriási felháborodást váltott ki Moszkvában.  

Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn reagált a vádakra, kiemelve, hogy a nemzetközi jog durva megsértése lenne, ha a NATO-országok úgy döntenének, hogy a Balticconnector gázvezetékben keletkezett károk miatt gátolnák az orosz hajók közlekedését.

Rovatok