Index Vakbarát Hírportál

Az uniós főbiztos kőkemény üzenetet küldött Orbán Viktornak az EU-tagságról

2023. október 25., szerda 15:24

Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő is reagált Orbán Viktor október 23-i beszédére. Az EU vezető diplomatája azt mondta: senki sem kötelezi Magyarországot arra, hogy az EU tagja legyen.

A magyar miniszterelnök Veszprémben az 1956-os forradalom- és szabadságharc mellett a magyar sorsról és Európáról is megosztotta gondolatait.

A beszéd egy pontján úgy fogalmazott, hogy a mai életünkben is felbukkannak olyasféle dolgok, amelyek a szovjet időkre emlékeztetnek, és előfordul, hogy a történelem ismétli önmagát.

Szerencsére ami először tragédia volt, másodjára legfeljebb komédia. Szerencsére Brüsszel nem Moszkva. Moszkva tragédia volt, Brüsszel csak egy rosszul sikerült kortárs paródia. Úgy kellett táncolnunk, ahogy Moszkva fütyült, ha Brüsszel fütyül is, mi úgy táncolunk, ahogy akarunk. Ha nem akarunk, nem táncolunk. Az elvtársi kioktatás változatlan, csak most kondicionalitási eljárásnak hívják. Nem a tankok gurulnak be keletről, hanem a dollárok nyugatról, ugyanoda és ugyanazokhoz. A nagy különbség az, hogy a Szovjetunió reménytelen volt, az Európai Unió még nem az. Igaz, hogy magára engedte a migrációt, igaz, hogy nem tudja kihúzni a lábát a háborúból, amelybe meggondolatlanul belelépett, az is igaz, hogy olyan vezetőkre bízta a sorsát, akik képtelenek megvédeni biztonságát, szabadságát és jólétét. Moszkva javíthatatlan volt, de Brüsszel és az Európai Unió még megjavítható, még lesznek európai választások, Európa még él, lélegzik, testében még dolgozik az életerő

– vélekedett Orbán Viktor.

Nem maradt el a válaszreakció

Természetesen Josep Borrell fülébe is eljutottak ezek a szavak, az uniós főbiztos pedig kommentárt is fűzött hozzájuk.

„Hogy őszinte legyek, nem látok hasonlóságot Budapest szovjet megszállása és a Berlaymontban (az Európai Bizottság székhelye) történtek között. Én egyetlen tankot sem láttam ott. Senki sem kötelezi Magyarországot arra, hogy az EU tagja legyen” – mondta Borrell a Europe and Peace elnevezésű konferencián, amelyről az Ukrán Világkongresszus számolt be oldalán.

Orbán Viktor korábban arról is beszélt, hogy a brüsszeli demokratáknak észhez kell térniük, miután az EU több pénzt akar adni Ukrajnának és a migránsoknak is.

Josep Borrell erre azt felelte, hogy a migráció kiváltó okait kell kezelni, és segíteni kell a kiindulási országoknak a szegénység elleni küzdelemben és a nők helyzetének javításában.

Rovatok