Index Vakbarát Hírportál

A török elnök szerint a Hamász nem terrorszervezet

2023. október 25., szerda 17:20

Tovább folytatódik Izrael és a Hamász közötti konfliktus, immáron 19 napja háborúznak egymással a felek. A csapások nem csitulnak, szerdán is számos alkalommal indítottak útjára nagy hatótávolságú rakétákat. Az ENSZ bejelentése nyomán, miszerint az üzemanyaghiány miatt a mai napon kénytelenek lesznek leállítani a segélyszállítmányokat, tovább súlyosbodhat a humanitárius válság. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint a Hamász nem terrorszervezet, csak a földjüket védő mudzsahedek csoportja.

„A kórházak működtetéséhez és a gázai vízellátáshoz szükséges létfontosságú üzemanyagkészletek kifogyóban vannak” – közölte az ENSZ egyik ügynöksége, ez pedig tovább súlyosbítja a válságot az övezetben.

A Gázában működő ENSZ-ügynökség figyelmeztetése, miszerint szerda estére kénytelen lesz leállítani a működését az üzemanyaghiány miatt, azt követően érkezett, hogy palesztin tisztviselők szerint az ostromlott övezetet ért izraeli légicsapások 24 óra alatt több mint 700 ember halálát okozták.

Ha nem kapunk sürgősen üzemanyagot, kénytelenek leszünk holnap estétől leállítani működésünket a Gázai övezetben. Gázának naponta legalább 160 ezer liter üzemanyagra van szüksége az alapvető szükségletek kielégítéséhez 

– idézi Juliette Toumát, az ENSZ Palesztin Menekülteket Segítő és Munkaügyi Ügynöksége a Közel-Keleten (UNRWA) szóvivőjét a CNN.

Hat gázai kórházat már bezártak üzemanyaghiány miatt – közölte az Egészségügyi Világszervezet.

Erdogan szerint a Hamász nem terrorszervezet

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén vita alakult ki, miután António Guterres ENSZ-főtitkár azt mondta, a Hamász támadására nem a „vákuumban” került sor, és a palesztinok már évek óta izraeli elnyomástól szenvednek. Arra is kitért, hogy az izraeli hadsereg háborús bűnöket követ el Gázában. Ennek hatására Izrael blokkolja a vízumkiadást az ENSZ-tisztviselők számára. 

De nem ez volt az első nagy visszhangot kiváltó kijelentés a mai nap, Recep Tayyip Erdogan török elnök ugyanis kijelentette, Izrael „a Hamászt a Nyugattal együtt terrorista szervezetnek tekintheti. A Nyugat sokat köszönhet Izraelnek, de Törökország nem tartozik semmivel”.

A Hamász nem terrorszervezet, hanem a földjüket védő mudzsahedek csoportja

– vélekedett Orbán Viktor szövetségese.

Erdogan arra is kitért, hogy nem szándékozik Izraelbe látogatni az „embertelen háború” miatt – írja a The Times of Israel.

Folyamatosak a rakétacsapások

A lap továbbá arról is hírt adott tudósításában, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) megerősítették, hogy egy nagy hatótávolságú rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Eilat területe felé. Az IDF szerint a lövedék nyílt területen landolt, és nem okozott sérülést vagy kárt.

A hadsereg közlése szerint páncéltörő irányított rakétát lőttek ki egy izraeli harckocsira, amely a libanoni határon, az északi Avivim közösség közelében állomásozott, de ennek a támadásnak sem volt sérültje.

Nagy hatótávolságú rakétát indítottak továbbá a Gázai övezetből, ezzel beindítva a szirénákat a Haifától délre fekvő városokban. Az IDF szerint a lövedék a levegőben robbant fel. A Magen David Adom mentőszolgálat szerint személyi sérülésről nincs hír. A támadásért a Hamász vállalta a felelősséget, mondván, hogy egy R160-as rakétát lőtt ki, amelynek hatótávolsága 160 kilométer.

Folytatódnak a túsztárgyalások

Katar külügyminisztere szerint folytatódnak a túsztárgyalások a Hamásszal a több mint 200 emberről, akiket az október 7-i izraeli támadás során ejtettek túszul. Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sejk, aki egyben Katar miniszterelnöke is, a török kollégájával tartott szerdai dohai sajtótájékoztatón nyilatkozott.

Ami a túsztárgyalások előrehaladását illeti, az még mindig folyamatban van. Ha összehasonlítjuk, hogy hol kezdtük és hol tartunk most, akkor van némi előrelépés és áttörés, és továbbra is reménykedünk

– fogalmazott a The Times of Israel szerint.

Rovatok