Index Vakbarát Hírportál

Balhé lett az ENSZ BT ülésén Izrael és Palesztina ügyéből

2023. október 25., szerda 06:27

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén parázs vita kerekedett, miután António Guterres ENSZ-főtitkár azt mondta: a Hamász támadására nem a „vákuumban” került sor, és a palesztinok már évek óta izraeli elnyomástól szenvednek. Arra is kitért, hogy az izraeli hadsereg háborús bűnöket követ el Gázában. Izrael dühös választ adott erre, és felszólította Guterrest, hogy mondjon le.

A Hamász október 7-i támadása óta háborús helyzet van Izraelben. Az már szinte biztosnak tekinthető, hogy az izraeli hadsereg le fogja rohanni a Gázai övezetet, a kérdés csak az, hogy mikor.

Ebben a helyzetben került szóba Izrael és Palesztina helyzete az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén. A The Times of Israel szerint az ENSZ főtitkára, António Guterres az ülésen egy beszédet is mondott, amelyben úgy fogalmazott:

Fontos figyelemmel lenni arra is, hogy a Hamász támadása nem a vákuumban történt.

„A palesztin népet 56 éve vetik alá egy olyan elnyomásnak, amelybe belefulladnak. Végig kellett nézniük, amint fokozatosan, településenként elrabolják a földjüket, és erőszakot szenvedtek el; a gazdaságuk romba dőlt; a népüknek menekülnie kellett, az otthonaikat lerombolták. Az abba vetett reményeik pedig, hogy egy politikai megoldás véget vethet a szenvedésük, elvesztek” – fogalmazott a főtitkár.

António Guterres azt is hozzátette ezután, hogy a palesztin nép által elszenvedett sérelmek természetesen „nem igazolhatják a Hamász által elkövetett megdöbbentő támadásokat”.

De utána – az izraeli felet figyelmeztetve – azt is hozzáfűzte, hogy ezek a támadások „nem igazolhatják a palesztin néppel szembeni kollektív büntetést” sem. Mindez az alábbi videóban is hallható:

Guterres ezután azzal folytatja: mélyen aggasztják azok „az egyértelmű kihágások” a nemzetközi humanitárius joggal szemben, amelyeket a Gázai övezetben láthatnak. Azt is elmondta, hogy az ENSZ-nek eddig már legalább 35 munkatársa halt meg a Gázai övezetben végrehajtott bombázásokban az utóbbi két hét alatt. 

Tartozom a családjaiknak azzal, hogy elítélem ezeket a gyilkosságokat és számos más, ehhez hasonló gyilkosságot

– mondta, majd azt is hozzátette: a civileket meg kell védeni, nem szabad őket emberi pajzsként használni, és azt sem szabad parancsba adni, hogy 1,1 millió ember 24 óra alatt meneküljön a Gázai övezet déli részére, ahol aztán az izraeli hadsereg tovább folytatja a bombázásukat. 

Megjegyezte végül azt is, hogy „egy fegyveres konfliktusban egyik fél sem áll a nemzetközi humanitárius jog felett”, a háborúnak vannak szabályai, és Izraelnek mindent meg kell tennie a civilek, civil létesítmények és az ENSZ létesítményeinek védelme érdekében. 

Izrael felháborodottan válaszolt, az ENSZ-főtitkár lemondását követelte 

A beszéd után Gilan Erdan, Izrael ENSZ-beli nagykövet Guteress megszólalását „sokkolónak”, „szörnyűnek” és az „a régiónk valóságától teljesen elrugaszkodottnak” nevezte.

A megszólalásával [...] igazolta a terrorizmust és a gyilkosságokat. Szomorú, hogy egy ilyen nézetekkel bíró személy került annak a szervezetnek az élére, amelyet a holakauszt után hoztak létre

mondta a nagykövet Guterres felszólalására reagálva. 

Gilan Erdan később az X-en (korábbi Twitter) is közzétett egy posztot erről a közösségi oldalán, amelyben „azonnali lemondásra” szólította fel az ENSZ főtitkárát, mivel szerinte a felszólalásával azt bizonyította, hogy nem méltó a szervezet vezetésére.

Hozzá hasonlóan indulatos módon nyilvánult meg Izrael külügyminisztere, Eli Kohen, aki azt nyilatkozta Guterres beszéde után:

Főtitkár úr, Ön melyik világban él? Az biztos, hogy nem a miénkben.

A miniszter azt is tudatta, hogy a felszólalás miatt lemondta tervezett találkozóját Guteressel. „Nem fogok találkozni az ENSZ-főtitkárral. Október 7. után nincs már helye kiegyensúlyozott álláspontoknak. A Hamászt el kell törölni a Föld színéről” –  írta a közösségi médiában az izraeli külügyminiszter, aki az ülésen bejátszott egy olyan hangfelvételt is, melyen a Hamász egyik terroristája izraeliek megölésével dicsekedett el. 

Az amerikai külügyminiszter is kritikát fogalmazott meg

Mindeközben a gázai palesztin hatóság külügyminisztere, Rijad al-Maliki kedden arról beszélt az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy a szervezet tétlenül nézi Izrael „mészárlásait” Gázában. Az MTI beszámolója szerint azt is hozzátette a tanács tagjaihoz szólva: 

Nem bántja az emberségüket 56 év izraeli gyarmatosító megszállása, a terrorista gyilkosságok, a pusztítás és az éhezés, amelyet a palesztinoknak most is el kell szenvedniük?

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken saját felszólalásában azt kritizálta, hogy a világ országainak egy jelentős része nem ítélte el a Hamász október 7-i támadását.  

Fel kell tenni a kérdést: hol van a düh? Hol van az ellenszenv? Hol van a visszautasítás? Hol van a nyílt elítélése ezeknek a szörnyűségeknek?

– fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy mindent meg kell tenni a túszok kiengedése érdekében, és hogy az Egyesült Államok nem szeretne konfliktust Iránnal, de ha ők vagy a szövetségeseik amerikai személyeket támadnak meg, akkor határozott választ fognak adni. Arra kérte a Biztonsági Tanács többi tagját: szólítsák fel ők is Iránt annak érdekében, hogy az ország ne nyisson újabb háborús fronton Izraellel szemben északon, a libanoni határnál.

Beszéde végén arra is kitért, hogy a későbbiekben a konfliktust a kétállami megoldás, vagyis Izrael mellett Palesztina létrehozása oldhatja meg, és kollektíve arra kérte a tagokat, hogy „kettőzzék meg erőfeszítéseiket” ennek érdekében. 

Az egyetlen út a tartós békéhez és a régió biztonságához, az egyetlen módszer ahhoz, hogy kitörjünk az erőszaknak ebből a szörnyű ciklusából, csak az lehet, ha a két népnek két külön állama lesz

– mondta Blinken, hozzátéve: ez nem lesz egyszerű, de idővel mindenképp „normalizálni” kell a helyzetet a régióban.

Az izraeli külügyminiszter szerint nem lesz fegyverszünet 

Az MTI szerint Eli Kohen izraeli külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt felszólalva határozottan elutasította a Gázai övezetre vonatkozó fegyverszüneti javaslatokat. is. 

Az izraeli diplomácia vezetője megkérdezte a tanácstól, hogy tagjai szerint mi lenne az „arányos válasz” a csecsemők meggyilkolására, a nők megerőszakolására és az áldozatok lefejezésére, majd fényképeket mutatott fel a Hamász által túszul ejtett 200 ember közül néhányról.

Hogyan köthetnénk tűzszünetet olyasvalakivel, aki felesküdött az elpusztításunkra? Nem mi akartuk ezt a háborút, de afelől nincs kétségünk, hogy győzni fogunk

– hangsúlyozta Kohen „az új náciknak” nevezve a Hamászt. „Ahogy a civilizált világ összefogott a nácik legyőzésére, és ahogy a civilizált világ összefogott az Iszlám Állam legyőzésére, a civilizált világnak most egységesen Izrael mögé kell állnia a Hamász legyőzése érdekében” – mondta. 

Rovatok