Index Vakbarát Hírportál

Iránban kaptak kiképzést az október 7-ei támadás előtt a Hamász terroristái

2023. október 26., csütörtök 17:18

Iránban képezték ki legalább egy részét azoknak a terroristáknak, akik október 7-én végrehajtották az Izrael elleni támadást és mészárlást – tudta meg a The Wall Street Journal. Az viszont továbbra is nyitott kérdés, hogy Irán tudott-e az akcióról előzetesen. Az amerikai lap eközben arról is közölt információkat, hogy az izraeli katonák hol és milyen körülmények közt kapnak kiképzést a Gáza elleni invázióra felkészülve.

Az amerikai lapnak több, az ügyre rálátó hírszerzési forrás beszélt arról, hogy az október 7-i támadás előtti hetekben a palesztin iszlamista szervezetek, a Hamász és az Iszlám Dzsihád több száz fegyverese (nagyjából 500 fő) kapott különleges harci kiképzést Iránban. A lap szerint

a szeptemberi kiképzést az Iráni Forradalmi Gárda különleges műveleti egységének, az al-Kudsznak a tisztjei felügyelték. 

A lap úgy értesült, hogy a kiképzésen jelen volt Eszmail Kaáni vezérezredes, az al-Kudsz parancsnoka is, és a palesztin iszlamista szervezetek is magas beosztású képviselőket küldtek. 

Mint a WSJ írja, az október 7-i támadásban a Hamász drónok segítségével semlegesített izraeli megfigyelőállomásokat és megfigyelőeszközöket. A támadás sikeressége is arra utalhat, hogy a terroristák olyan tudást kaphattak a kiképzésen, amivel Izrael esetleg nem számolt. 

Vélemények és ellenvélemények: Irán benne volt-e, avagy sem? 

Érdekesség, hogy az Egyesült Államok tisztviselői a nyilvánosság előtt eddig azt mondták: nincs információjuk arról, hogy Irán a támadás előtt nagyobb kiképzést hajtott végre annak érdekében, hogy az október 7-i támadásra felkészítsék az iszlamistákat. 

Ezzel szemben a WSJ úgy értesült a Hamász és Hezbollah magas rangú tisztviselőitől is, hogy az iráni al-Kudsz tudott az október 7-i támadásról, és segített is megszervezni azt.

Állításuk szerint az irániak egy október 2-i, bejrúti találkozón adták meg a végső jóváhagyást az akcióhoz.

Ugyanezt egy magas rangú szír kormánytisztviselő és egy európai állam tisztviselője is megerősítette a lapnak. Az Egyesült Államok tisztviselői viszont ezzel szemben azt állítják: megbízható értesüléseik vannak arról, hogy az iráni vezetőket is meglepte a Hamász támadása. 

Ez utóbbit látszik megerősíteni az is, hogy nyugati és egyiptomi tisztviselők szerint a Hamász október 7. után vette fel a kapcsolatot a Forradalmi Gárdával és a Hezbollahhal, és akkor értesítette őket a fejleményekről. Azóta Irán valóban aktivizálta magát,  Eszmail Kaáni például Libanonba utazott, és a Hamász, illetve a Hezbollah több tisztviselőjével is egyeztetett. 

Saeid Golkar, a Tennessee-i Egyetem Irán-szakértője azt mondta minderről: Irán régóta nyújt kiképzést Gázától Jemenig különféle közel-keleti milíciáknak. Viszont egy ilyen műveletet, mint az október 7-i volt, szerinte „nagyon nehezen” tudna a Hamász egyedül, a Hezbollah és a Forradalmi Gárda támogatása nélkül végrehajtani.

Norman Roule – aki az amerikai hírszerzés Iránért felelős legfőbb tisztviselője volt 2008 és 2018 közt – ezzel szemben azt mondta: Irán valóban régóta nyújt támogatást a radikális csoportoknak, de ez nem jelenti azt, hogy közvetlenül benne lettek volna az október 7-i támadásban is. 

Ritkán van szükség arra, hogy Irán a saját személyzetét is bevonja

– szögezte le. 

Izrael részéről a hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy szerdán azt mondta, hogy Irán a háború kezdete előtt pénzzel, kiképzéssel és fegyverekkel támogatta a Hamászt, és most is segíti őket hírszerzési adatokkal.

Így készítik fel az izraeli katonákat Gáza inváziójára 

A The Wall Street Journal mindeközben egy másik cikkben arról írt, hogy egy katonai bázison készítik fel Izrael katonáit a Gáza elleni invázióra.

Elsősorban a városi környezetben folytatott harcászatot gyakorolják. Mint a lap emlékeztetett: az Egyesült Államok Irak elleni inváziója bizonyította, hogy a városokban még az elit egységek is nehézségekbe ütközhetnek. Izrael pedig 2014 óta nem hajtott végre nagyobb műveletet Gázában, amely egy különösen nehéz terepnek számít. 

Ez minden félelmünk legrosszabbika. Nem egyszerűen városi terület. Tudjuk, hogy mivel kell szembenéznünk: olyan emberekkel, akik gyermekek és nagyszülőket hurcolnak el. És csak arra várnak, hogy bemenjünk

– mondta egy 40 éves százados, aki New Yorkból tért vissza Izraelbe, hogy beálljon a hadseregbe egy zászlóalj felderítőtisztjeként. 

Az izraeliek ezért jelenleg egy „Kis Gázában”, 600 építmény közepette igyekeznek elpróbálni, hogy milyen, amikor alagutakban, mecsetekben vagy piacokon kell megküzdeni az ellenséggel. Az izraeli hadsereg a nyilvánosság előtt azt hangsúlyozza ugyan, hogy készek az invázióra, de a színfalak mögött a katonai vezetők valószínűleg még tárgyalnak arról, hogy hol, mikor, hogyan és mennyi katonát küldjenek be Gázába. Azt pedig a szövetségeseik sem tudják pontosan, hogy hova fog vezetni mindez. 

Azt hiszem, hogy egy nagyon veszélyes ponthoz érkeztünk, amit évtizedek óta nem láttunk. És nagyon is valós a veszély, hogy kiszélesedik a konfliktus

– mondta a The Wall Street Journalnek egy névtelenséget amerikai tisztviselő.

Az izraeliek azonban úgy látják, hogy mindenképp be kell menniük Gázába. Az említett 40 éves százados erről azt mondta: „Azt hiszem, nehéz ezt elképzelni annak, aki Amerikában vagy Európa országaiban nőtt fel, de szó szerint az otthonunkat kell megvédenünk. Ez létkérdés. Nincs más választásunk” .

Rovatok