Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor jelezte a NATO-nak és az EU-nak is, hogy találkozik Vlagyimir Putyinnal

2023. október 27., péntek 08:18

A hvg.hu információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök jelezte a NATO-nak és az Európai Uniónak is, hogy Putyinnal fog tárgyalni Pekingben. A lap arról is ír, hogy értesülésük szerint a találkozó nem Orbán kezdeményezésére jött létre, de az elől kitérni nem volt lehetséges. Előbbi információkat Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke meg is erősítette a lapnak, utóbbira nem reagált.

Orbán Viktor múlt hét kedden kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben, az Egy övezet, egy út fórumon. A két vezető egyeztetett a magyar–orosz együttműködésről a gáz- és olajszállítások, valamint a nukleáris energia területén. Orbán Viktor volt az első uniós vezető, aki az ukrajnai háború kitörése óta találkozott az orosz elnökkel.

A hvg.hu információi szerint a Putyinnal folytatott találkozó előtt Orbán Viktor telefonon tájékoztatta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét a közelgő megbeszéléséről, emellett a kormányfő jelezte azt is, hogy a találkozó nem az ő kezdeményezésére jön létre, de az elől kitérni nem volt lehetséges.

Az ügyben a lap megkereste Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, aki az első kérdésre úgy válaszolt: „A miniszterelnök minden ilyen találkozó előtt a Magyarország NATO- és EU-tagságából fakadó konzultációkat le szokta folytatni.” Második kérdésüket azonban nem cáfolta és nem is erősítette meg.

A találkozó után számos támadás érte Orbánt. A megbeszélés után két nappal a NATO-tagországok nagykövetei és Svédország Budapestre akkreditált nagykövete is találkozott egymással, állítólag azért, mert egyre nagyobb aggodalommal tölti el őket Magyarország és Oroszország kapcsolata.

Orbán és Putyin kézfogása miatt az észt miniszterelnök is szót emelt, Keresztény Zoltán aktivista pedig szovjet zászlót és egy masnival átkötött cupákot hagyott a Miniszterelnökség előtt, Orbán Viktornak címezve. Ukrán részről Dmitro Kuleba külügyminiszter reagált a magyar és az orosz vezető találkájára, kifejezve reményét, hogy „Orbán legalább kezet mosott és fertőtlenített, miután kezet fogott Putyinnal”.

Rovatok