Index Vakbarát Hírportál

Csípős megjegyzést tettek Orbán Viktorra

2023. október 21., szombat 06:04

Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök pekingi találkozója sokaknál kicsapta a biztosítékot, így volt ezzel Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is, aki reméli, hogy a magyar kormányfő legalább kezet mosott azután, hogy kezet rázott az orosz elnökkel.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben, az Egy övezet, egy út fórumon. A két vezető egyeztetett a magyar–orosz együttműködésről a gáz- és olajszállítások, valamint a nukleáris energia területén. Orbán Viktor volt az első uniós vezető, aki az ukrajnai háború kitörése óta találkozott az orosz elnökkel.

Orbán Viktor a megbeszélésen a béke fontosságát hangsúlyozta, de ez többek nemtetszését is kiváltotta. Emiatt csütörtök reggel a NATO-tagországok nagykövetei és Svédország Budapestre akkreditált nagykövete is találkozott egymással, állítólag azért, mert egyre nagyobb aggodalommal tölti el őket Magyarország és Oroszország kapcsolata.

Orbán és Putyin kézfogása miatt az észt miniszterelnök is szót emelt, Keresztény Zoltán aktivista pedig szovjet zászlót és egy masnival átkötött cupákot hagyott a Miniszterelnökség előtt, Orbán Viktornak címezve. Ukrán részről Dmitro Kuleba külügyminiszter reagált a magyar és az orosz vezető találkájára.

Remélem, hogy Orbán legalább kezet mosott és fertőtlenített, miután kezet fogott Putyinnal

– idézi az Ukrajinszka Pravda az ukrán külügyminisztert.

Rovatok