Index Vakbarát Hírportál

Svédország kiutasítja a Korán-égetésekért felelős férfit

2023. október 27., péntek 06:38

Svédország kiutasítja azt az iraki férfit, aki több alkalommal is elégette a muszlimok szent könyveként ismert Korán néhány példányát.

Mint arról korábban beszámoltunk, egy Svédországban tartózkodó iraki menekült június végén elégette a Korán egy példányának néhány oldalát az iszlám egyik legszentebb ünnepe, az íd al-adha (áldozati ünnep) kezdetén, július végén pedig többször megtaposta és széttépte a muzulmán szent könyv egy példányát.

Mindezek heves diplomáciai reakciókat váltottak ki a muzulmán világban. Csütörtökön a TV4 svéd hírtelevízió a Migrationsverket svéd bevándorlási hivatalra hivatkozva közölte, hogy Svédország kiutasítja a férfit – számolt be az MTI.

A bevándorlási hatóság úgy döntött, hogy ki kell utasítani ezt a személyt Svédországból. A döntés végrehajtásával járó bonyodalmak miatt ideiglenes tartózkodási engedélyt biztosítottak számára 2023. október 25-től 2024. április 16-ig

– idézte a svéd televízió a Migrationsverket közleményét.

A tájékoztatás szerint a határozat értelmében az Irakból származó Salwan Momika öt évig nem térhet majd vissza Svédországba.

A férfi a TT hírügynökségnek és az SVT közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy megfellebbezi a döntést és nem fogja elhagyni az országot.

Nem hagyom el Svédországot. Svédországban fogok élni és meghalni. A svéd bevándorlási hatóság súlyos hibát vétett. Úgy vélem, mögöttes politikai indítékok állnak a döntés mögött. Fellebbezni fogok

– hangoztatta Momika az SVT-nek nyilatkozva.

Az SVT információi szerint a férfit a nyáron a svéd hatóságok kikérdezték, és formális kihallgatásnak is alávetették szeptember közepén.

A férfi 2021 áprilisában érkezett Svédországba, ahol három évre szóló tartózkodási engedélyt kapott. A bevándorlási hatóság szerint menedékkérelme előterjesztésekor hamis adatokat adott meg.

Korán-égetések Svédországban

Az utóbbi hónapokban Svédországban több olyan megmozdulás is volt, amelyen a Korán példányait nyilvánosan elégették vagy más módon meggyalázták. A legtöbb ilyen incidensért a muszlim vallást bíráló iraki férfi volt felelős. A svéd rendőrség többször is vizsgálatot indított ellene uszítás gyanúja miatt.

A svéd kormány ugyan elítélte a Korán-égetéseket, de hangsúlyozta az országon belül a szólás- és gyülekezési szabadság elsődlegességét.

A történtek a muszlim országok heves reakcióját váltották ki diplomáciai bonyodalmakat okozva Svédországnak.

Augusztusban a stockholmi vezetés a második legmagasabb szintre volt kénytelen emelni a terrorfenyegetettségi szintet és figyelmeztette állampolgárait esetleges dzsihadista támadások veszélyére bel- és külföldön egyaránt. Nemrég pedig egy tunéziai férfi megölt két svéd futballszurkolót Brüsszelben.

Rovatok