Index Vakbarát Hírportál

Katonai bázisokat ért támadás, legalább 20 ember meghalt Mianmarban

2023. október 28., szombat 11:42

A mianmari hadsereg legalább 20 katonáját ölte meg az ország észak-keleti San régiójában az országot irányító juntával szemben álló fegyveres csoport, a Testvériség Szövetség – közölték pénteken helyi biztonsági és médiaforrások az MTI szerint.

A kínai határ közelében fekvő régió öt városa közelében levő katonai bázisok ellen péntek kora reggel hajtottak végre összehangolt támadásokat. Az akciósorozat Csinsvehav vámhivatalának elfoglalásával kezdődött, és a katonaság ott szenvedte el a legnagyobb emberveszteséget, de Lasio városból is harcokat jelentettek.

A Mizzima News mianmari internetes hírportál jelentése szerint

a 20 halálos áldozat között nemcsak katonák, hanem rendőrök is voltak.

Mianmarban folyamatos feszültség uralkodik azóta, hogy 2021 februárjában a hadsereg erőszakkal átvette a hatalmat a választáson győztes Aung Szan Szú Kji pártjától. A korábbi Nobel-békedíjas politikust több különálló vádpontban több mint 30 év börtönbüntetésre ítélték és jelenleg is őrizetben van, további több tízezer ellenzéki politikust vagy másként gondolkodót pedig bebörtönöztek.

A rendkívüli állapot harmadik, idén februári meghosszabbításakor a junta vezetője elismerte, hogy az ország 330 kerületének több mint egyharmadát még mindig nem sikerült teljes ellenőrzés alá vonniuk. A junta helyzetét nehezíti, hogy a vele szemben álló és egyre szervezettebb, különböző etnikai kisebbségeket képviselő fegyveres csoportok az ország több részén is sikereket tudtak elérni. A hadsereg nemegyszer a civilek elleni megtorló akciókkal reagált ezekre.

A pénteki támadások elkövetőjeként jelentkező Testvériség Szövetség az utóbbi időben az ellenálló csoportok vezető erejévé lépett elő annak köszönhetően, hogy kiképezi a harcosokat és fegyverekkel látja el az ellenálló csoportokat.

Rovatok