Index Vakbarát Hírportál

Benjamin Netanjahu: Ez a második függetlenségi háborúnk, hosszú küzdelem lesz

2023. október 28., szombat 20:37 | aznap frissítve

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy elhúzódó háborúra kell készülni, amelynek világos céljai vannak. Megsemmisíteni a Hamászt és kiszabadítani a túszokat. Úgy véli, hogy Izrael állam léte a tét, és a mostani háború egy második függetlenségi küzdelem.

Benjamin Netanjahu sajtótájékoztatót tartott az izraeli védelmi miniszter és a háborús kabinet hadügyminiszterének társaságában, miközben a háború újabb szakaszba lépett. Az izraeli miniszterelnök szerint a háború legfőbb célja Izrael állam létének biztosítása. 

Tegnap csapataink a gonosz kapuján keresztül léptek be a Gázai övezetbe. A hadművelet célja, hogy teljesen legyőzzük a gyilkos ellenséget, és garantáljuk a létezésünket. Gondoskodunk róla, hogy a gyilkosok megfizessenek a mészárlásért

– mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy Izrael az egész emberiség érdekében megsemmisíti ezt a gonoszt. Netanjahu felszólította a Gázai övezet civil lakosságát, hogy vonuljon biztonságos területre. Arról is beszélt, hogy Izrael mindent megtesz azért, hogy csökkentse a civil áldozatok számát – írja a Sky News.

Netanjahu megköszönte a nyugati vezetőknek, Nagy-Britanniának és az Egyesült Államoknak, hogy kiálltak Izrael mellett. 

Ez életünk küldetése, harcolni fogunk, és győzünk. Ez a második függetlenségi háborúnk. Hosszú háború lesz Gázában

 – mondta, hozzátéve, hogy Izrael a földön és a levegőben is harcolni fog

Új szakaszba lépett a háború

„Az elmúlt 24 órában átléptünk a háború következő szakaszába” – mondta a sajtótájékoztatón Joav Gallant védelmi miniszter. 

Ma az IDF erői a megfelelő helyeken manővereznek, és keményen csapást mérnek a Hamász rendszereire

– mondta, hozzátéve, hogy a védelmi minisztérium teljesen megbízik a hadműveleteket irányító parancsnokokban. Gallant szerint Izrael teljes mértékben felkészült a más országokból érkező fenyegetésekre. A foglyul ejtett túszokról azt mondta, hogy kiszabadításuk nem másodlagos feladat.

Ez egy hosszú háború lesz, és türelmesnek kell lennünk. Felül kell emelkednünk minden kihíváson és nehézségen, egyénenként és kollektíven is

– mondta Gallant.

„Azt tesszük, ami Izraelnek jó”

„Meghallgatjuk a barátainkat, de azt tesszük, ami Izraelnek jó” – mondta a háborús kabinet minisztere, Benny Gant, aki szerint a szárazföldi hadjárat segíthet a túszok kiszabadításában. Egyúttal megköszönte a világ vezetőinek támogatását, hozzátéve, hogy Izrael a saját érdekeit fogja szem előtt tartani. 

Ebben a háborúban nem diplomáciai stopperóránk van, hanem katonai óránk. Hallgatni fogunk a barátainkra, de azt fogjuk tenni, ami nekünk jó

– fogalmazott a hadügyminiszter, aki Winston Churchillt idézve azt mondta, hogy soha nem fogják megadni magukat. 

Az Index figyelemmel kíséri az Izrael és a Hamász közötti háborút, a legfontosabb történésekről pedig percről percre frissülő tudósításunkban számolunk be.

(Borítókép: Mustafa Hassona / Anadolu / Getty Images)

Rovatok