Index Vakbarát Hírportál

Betelt a pohár: kiáltványt intézett a bevándorlókhoz Németország egyik legnagyobb hírportálja

2023. október 29., vasárnap 14:26 | aznap frissítve

„Nem akarunk életmódot váltani csak azért, mert vendégeink vannak” – írja a Bild országos német hírportál, utalva a 2015 óta érkezett több mint 3 millió bevándorlóra, akikhez kiáltványt intézett demokráciája védelmében. A gesztus az izraeli–palesztin fegyveres konfliktus ihlette európai terrortámadások széljegyzeteként értelmezhető.

Ötven pontból álló kiáltványt fogalmazott meg Németország egyik legnagyobb online hírportálja, a Bild a Németországban élő bevándorlóknak címezve.

Mint írják, a Hamász Izrael elleni terrortámadása óta a gyűlölet új dimenzióját tapasztalják az országban, ezért itt az ideje, hogy tisztázzák, mik is a normák az országban. 

A lap a kiáltványát egyfajta házirendnek nevezi, amelyet 

a német nép toleranciáját kihasználó, az értékeiket, demokráciájukat, valamint az alaptörvényt megsértő, főként az arab világból érkező bevándorlóknak címzett,

és arab nyelven, törökül, oroszul, továbbá angolul is elérhetővé tett. 

Az ország több mint hárommillió menekültet fogadott be a 2015-ös bevándorlási hullám óta, azonban úgy tűnik, az utóbbi hetek eseményei nyomán betelt a pohár – a szerkesztőségben mindenképpen.  

Hazánkban sokan ellenzik az életmódunkat. Emberek, akik az ártatlan civilek meggyilkolását ünneplik. Akik arra tanítják a gyerekeiket, hogy gyűlöljenek másokat, mert „hitetlenek”. Akik meg akarják tiltani a nőknek a szoknya vagy nadrág viselését. Akik megvetik az alaptörvényt, és inkább radikális prédikátorokra hallgatnak. Kihasználják a toleranciát, mert más társadalmat akarnak

– írják.

Leszögezik: Németországnak nemet kell mondania az antiszemitizmusra, a mizantrópiára és mindazokra, akik ellentmondanak a német népnek, hozzátéve alaptörvényük első pontját, miszerint az országukban minden ember méltósága sérthetetlen. 

„Nem akarunk életmódot váltani csak azért, mert vendégeink vannak” – hangsúlyozzák. 

Véget ért a „Willkommen kultúra”

A Bild arról ír, hogy hiába tartották fel a „Wilkommen” táblákat, és hiába hittek Merkel kancellár „Meg tudjuk csinálni” mantrájának, új szlogenjük van, ez pedig a „ Soha többé!”. Soha többé antiszemitizmust, zsarnokságot és rasszizmust. 

A kiáltványban megfogalmazott ötven pontban szerepel többek között az, hogy Németországban senki nem számít hitetlennek, hiszen vallásszabadság van. Emellett felszólítanak az alaptörvény és az együttélés szabályainak betartására, valamint a német nyelv megtanulására is.

 Megvédik a közleményben a homoszexuálisok jogait, a nők öltözködéshez fűződő szabadságát, továbbá a szekularizációt. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a szociális segélyek nem jelenthetik az elsődleges bevételi forrást, hogy tankötelezettség áll fenn az országban, és hogy koedukáltan zajlik az oktatás.

Magyarország korai figyelmeztetése

 „A több ezer kilométerre lévő konfliktusok itt vannak az Európai Unió nagyvárosainak utcáin” – ezek már Orbán Viktor szavai a bevándorlásról, ami akkor hangzott el, amikor a brüsszeli EU-csúcs helyszínéről bejelentkezve elmondta szokásos beszédét a Kossuth Rádióban. A kormányfő megjegyezte, hogy az illegális bevándorlás az egyik legfőbb kiadási tétel az Európai Unióban.

A migránsokkal együtt behoztuk a terrort, a bűnözést és a több ezer kilométerre lévő konfliktusokat, mint az izraeli

– mondta, hozzátéve, hogy Magyarország 2015-ben figyelmeztetett: komoly problémát jelenthet a migráció. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy kidolgoztak egy modellt, amelynek az a lényege, hogy „senkit nem engedünk be, akit nem akarunk”.

Rovatok