Index Vakbarát Hírportál

Az IDF lecsapott a terroristákra a Gázai övezet északi részén

Háború Izrael és a Hamász között – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2023.10.29. 21:51
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index vasárnapi élő hírfolyama az Izraelben zajló eseményekről. A nap főbb történései az alábbiak voltak:

    • IDF-szóvivő: Pszichológiai terror alatt tartja a túszokat a Hamász
    • Netanjahu beszéde után elszabadult a pokol Gázában
    • Az Egyesült Államok bevonulhat Izraelbe
    • Izrael minden eszközzel harcolni fog Elon Musk ellen
    • Az IDF lecsapott a terroristákra a Gázai övezet északi részén

    Ezúton is köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk holnap is. Jó pihenést kívánunk!

  • Az IDF szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy ma esti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Izrael a terveknek megfelelően folytatja a harcászati műveletek folyamatos kiterjesztését a háborús célok elérése érdekében.

    Hagari szerint az IDF folytatja a tömeges légicsapásokat, hogy megvédje erőit, és megsemmisítse a Hamász célpontjait.

    A szárazföldi hadművelet összetett, és veszélyeket rejt magában, mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük erőink biztonságát

    – fogalmazott Hagari, aki ismét arra kérte a Gázai övezet északi részén élő civileket, hogy ideiglenesen költözzenek délre.

    Izrael szerint a Hamász által foglyul ejtett túszok száma 229.

  • A nap folyamán az északi Al-Kudsz Kórház környékét több légicsapás érte, amely megrongálta a közeli épületek többségét. A környéken lévő üzletek is megsemmisültek, ahogy a kórházhoz vezető összes út is – jelentette a BBC gázai tudosítója.

    A csapások egy része a kórház külső kapujától mintegy 10 méteren belül ért földet, és az épület egyes részeit érintette. A kórházban civilek ezrei kerestek menedéket. Orvosi csapatok maszkokat osztogattak, hogy segítsenek az embereknek megvédeni magukat a hatalmas mennyiségű portól és füsttől

    – fogalmaz a riporter, aki szerint nagyon nehéz éjjel vár a kórházra.

    Izrael korábban felszólította az Al-Kudsz Kórház vezetőit, hogy mindenkit evakuáljanak az intézményből.

  • Herzi Halevi, az IDF vezérkari főnöke Dél-Izraelben a következőket mondta katonáinak:

    a háború hosszú folyamat lesz, és most abban a szakaszban vagyunk, amikor kemény csapást mérünk az ellenségre, a Gázai övezetben és annak kapujánál. Az IDF most csak egy dologra összpontosít, a győzelemre, a Hamász felszámolására, a lehető legtöbb ellenséges parancsnok, a lehető legtöbb ellenséges harcos, a lehető legtöbb ellenséges infrastruktúra megsemmisítésére.

    Halevi szerint a feladatokat profin fogják elvégezni, és elhozzák a biztonságot Izraelnek.

  • „Az IDF északi irányból egy Bejt Hanun nevű település irányába indított meg támadást három oldalról, illetve a Gázai övezetnek a tengerparti részén. Én úgy gondolom, hogy ez még nem a teljes támadás, hiszen Netanjahu elnök úr is úgy fogalmazott, hogy ez egy nagyon hosszú és nagyon bonyolult művelet. Szerintem ez a főpróba” – mondta Resperger István, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője az ATV-nek.

    Itt azt kell látni, hogy ha tényleg megindul egy nagy támadás, és ugye Izrael egyre sikeresebben vadássza le, légicsapásokkal öli meg a Hamász vezetőit, az nem biztos, hogy jót fog tenni a túszoknak, mert előállhat az a helyzet is, hogy nem lesz kivel tárgyalni

    – fogalmazott a szakember, aki szerint ha meg is egyeznek a Hamász Katarban lévő képviselővel, akkor sem biztos, hogy az övezetben lévő, még élő Hamász-parancsnokok ezt be fogják tartani.

  • Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete felszólította a nemzetközi közösséget, hogy szüntesse be az ENSZ finanszírozását, néhány nappal az után, hogy az ENSZ Közgyűlése egy nem kötelező érvényű határozatot fogadott el, amelyben azonnali tűzszünetre szólított fel, de nem ítélte el a Hamászt.

    Minden becsületes országnak be kellene szüntetnie az ENSZ finanszírozását. Amíg az elfogultságnak és az antiszemitizmusnak nincs vége, addig nem folytathatjuk a dolgokat megszokott módon

    – mondta a Fox Newsnak. Erdan szerint felfoghatatlan az ENSZ határozata, a szervezet pedig elvesztette a legitimitását.

    Erdan szerint az ENSZ strukturálisan hibás, mivel a szervezet egyharmadát muszlim országok alkotják, és egy több tízezer fős országnak is annyi hatalma van, mint az Egyesült Államoknak, miközben olyan országoknak a képviselői, mint Irán, az emberi jogi tanácsokban ülnek.

    Az izraeli ENSZ-nagykövet szerint az ENSZ bátorítja a jövőbeli atrocitásokat, mivel megpróbálja „megkötni Izrael kezét”, hogy ne válaszoljon teljes erővel a Hamász terrorjára.

  • Oroszország izraeli nagykövetét, Anatolij Viktorovot bekérették az izraeli külügyminisztériumba, miután csütörtökön a Hamász küldöttsége Moszkvában tett látogatást.

    A Hamász vezetőinek vendégül látása az izraeliek elleni terrorizmus legitimitásának üzenetét közvetíti

    – fogalmazott az izraeli külügy egyik tisztségviselője.

    Izrael rossz szemmel nézi, hogy Oroszország nem ítélte el egyértelműen a Hamász terrorszervezetet.

  • Az IDF azt állítja, hogy válaszul az Izraelre korábban kilőtt rakétákra, csapásokat hajt végre Libanonban.

    A hadsereg szerint 10 rakéta repült izraeli területre.

    Az egyik egy épületet talált el Kirjat Smona városában, nincsenek áldozatai a támadásnak. 

  • Rishi Sunak brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök telefonon tárgyaltak az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti háború friss fejleményeiről.

    Megállapodtak abban, hogy erőfeszítéseket tesznek annak érdekbében, hogy a létfontosságú élelmiszert, üzemanyagot, vizet és gyógyszereket eljuttassák azokhoz, akiknek szükségük van rá a Gázai övezetben, de tárgyaltak a külföldi állampolgárok evakuálásáról is

    – mondta a Downing Street szóvivője, aki szerint a két vezető aggódik a konfliktus eszkalációja miatt. Macron és Sunak  tájékoztatták egymást a térség vezetőivel folytatott megbeszéléseikről.

  • Norvégia miniszterelnöke szerint az izraeli hadsereg válasza a Hamász terrortámadására, amelyben 1400 ember vesztette életét, aránytalan volt, és elítéli a „katasztrofális” humanitárius helyzetet Gázában.

    A nemzetközi jog előírja, hogy a reakciónak arányosnak kell lennie. A civileket is figyelembe kell venni, és a humanitárius jog nagyon egyértelmű erre vonatkozóan. Úgy gondolom, hogy ezt a határt nagymértékben túllépték. A több ezer megölt ember majdnem fele gyermek

    – mondta Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök, hozzátéve, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát. Store elismerte, hogy nagyon nehéz védekezni a Gázai övezetből érkező támadásokkal szemben. 

  • Jake Sullivan, Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója „tragédiának” nevezte, hogy a háborúban az izraeli csapások több ezer palesztint megöltek, de nem kívánt bővebben nyilatkozni a jelenleg Gázában zajló izraeli katonai műveletekről − írta meg a The New York Times

    Megvárom, hogy az Izraeli Védelmi Erők jellemezzék a műveleteiket, és hogy ez hogyan illeszkedik a nagyobb tervükbe

    − mondta Sullivan a CNN State of the Union című műsorában vasárnap reggel adott interjúban.

  • A Gáza északi részén található Al-Quds Kórházban dolgozó orvosok és a Palesztin Vörös Félhold a mai nap folyamán közölték, hogy az izraeli hadsereg azonnali evakuálásra szólította fel őket.

    A BBC munkatársai szerint az üzenetben az áll, hogy azonnal hagyják el a területet, és költözzenek át a déli humanitárius zónába. A WHO főigazgatóját aggasztják ezek a friss hírek. 

    Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint lehetetlen betegekkel teli kórházat evakuálni anélkül, hogy ez életveszélyes állapotot idézne elő a betegeknél.

    A nemzetközi humanitárius jog értelmében az egészségügyi ellátást mindig meg kell védeni

    – fogalmazott.

  • Több mint ötezren tüntettek vasárnap Athénban − közölte a rendőrség −, és a Gázai övezetben a palesztinok elleni „mészárlás” befejezését követelték − írta meg a The Guardian

    Az emberek békéjéért harcolunk

    − idézte az athéni hírügynökség a tüntetők skandálását.

    Állítsák le a palesztin nép lemészárlását a Gázai övezetben

    − kiabálták. A tüntetők Izrael nagykövetsége elé vonultak.

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint csapataik több palesztin terroristával is végeztek a Gázai övezet északi részén zajló összecsapások során. Az egyik incidens alkalmával több Hamász-ügynök kilépett egy alagútból a Gázai övezet északi részén, az Erez átkelő közelében, és összecsapott az IDF erőivel.

    Az IDF szerint a csapatok több terroristát megöltek, másokat pedig megsebesítettek.

    Más közeli összecsapásokban több palesztin fegyveres is meghalt – tették hozzá.

    Emellett az IDF szerint a szárazföldi erők utasították a légierőt, hogy a Hamász két támaszpontja ellen dróncsapásokat hajtson végre, amelyekben több terroristát is likvidáltak.

  • A Hamász kész elengedni az összes túszt, amennyiben Izrael elengedi az összes általa bebörtönzött palesztin rabot − jelentette be szombat este Jahja Szinvár, a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorcsoport vezetője.

    Az iszlamisták mostanáig négy túszt engedtek szabadon, két amerikai állampolgárt, valamint két idős izraeli nőt. 

    Szinvár egyúttal felszólította az ügyben érintett civil szervezeteket és intézményeket, igyekezzenek összeállítani egy listát az izraeli börtönökben lévő palesztin nőkről és férfiakról − közölte az MTI. 

    A palesztin foglyok elengedését szombaton a Hamász fegyveres szárnya, az Izzedín el-Kasszám Brigádok vezetője, Abu Obejda is követelte, cserébe a túszok szabadon bocsátásáért.

    Elmondta, az ügyben már történt kapcsolatfelvétel az izraeli hatóságokkal, hozzátéve: „lehetőség nyílt az egyezségre, de az ellenség megakadályozta”.

    Szombaton több százan, az elhurcoltak rokonai tüntettek több izraeli városban, köztük Tel-Avivban, szeretteik azonnali kiszabadítását követelve.

  • Több százan vesznek részt a palesztin népet támogató tüntetésen a spanyol fővárosban, Madridban. A megmozdulás mottója:

    Nemet a barbárságra. Nemet a háborúra. Állítsátok meg a tüzet. 

  • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a bírálatok áradatával szembesülve vasárnap törölte azt a vitatott közösségimédia-bejegyzést, amelyben a védelmi és hírszerzési intézményeket hibáztatta, amiért hibás értékeléseket adtak neki az október 7-i halálos Hamász-támadás előtt − írta meg a Haaretz.

    A miniszterelnök ezután új tweetet tett közzé, amelyben közölte, hogy bocsánatot kér állításaiért, és hogy teljes mértékben kiáll az izraeli biztonsági intézmények vezetői mellett.

    Netanjahu a szombatra virradó éjszaka közzétett bejegyzésében azt állította, hogy soha nem kapott semmilyen figyelmeztetést a Hamász Izrael elleni háború indítására irányuló szándékáról, és a védelmi intézményt hibáztatta − Aharon Halivára és Ronen Barra, a katonai hírszerzés és a Shin Bét biztonsági szolgálat vezetőire hivatkozva − azért, hogy Izrael nem látta előre az október 7-i támadást.

  • Izrael az Egyesült Államok kérésére jelentősen növeli a Gázai övezetbe juttatandó segély mennyiségét − jelentette be vasárnap az izraeli hadseregnek a palesztin megszállt területeken a civil közigazgatást szolgáló egysége, a COGAT egyik vezetője.

    Elad Goren elmondta, közös izraeli–amerikai–egyiptomi csoport dolgozik majd a segélyek bejuttatásán az Egyiptom és Izrael közötti, Gázai övezettől 40 kilométerre délre lévő Nicana átkelőnél − közölte az MTI. 

    A segélyeket szállító teherautókat át fogják vizsgálni a határnál, a szállítmányok az ENSZ Gáza déli részén működő szervezeteihez kerülnek − közölte.    

    A vízellátásra kitérve Goren elismerte, az egyelőre „a szükséges mérték alatt van”, ám kiemelte: így is elegendő víz áll az emberek rendelkezésére. Aláhúzta, hogy az övezet vízszükségletének 90 százaléka palesztin területekről érkezik, csak 10 százalék Izraelből.    

    Az izraeli hatóságok egyúttal kiemelték, hogy a térségben nincs hiány élelmiszerből.    

    Mindeközben az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) azt közölte, aggodalomra ad okot, hogy az izraeli hatóságok a Gázában található al-Kudsz Kórház evakuálására szólították fel a Palesztin Vörös Félholdat.

    Lehetetlen evakuálni egy betegekkel teli kórházat anélkül, hogy ne sodornánk veszélybe a pácienseket

    − szögezte le az X közösségi oldalon Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

  • Michael McCaul texasi republikánus képviselő, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke vasárnap a Fox News műsorában kijelentette, hogy a republikánusok a héten olyan törvényjavaslatot terjesztenek a képviselőház elé, amely önálló törvényjavaslatként azonnali segélyt nyújt Izraelnek, elválasztva azt az Ukrajnának nyújtott támogatástól − írta meg a The New York Times

    McCaul elmondta, hogy a múlt héten a helyzetelemző szobában Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval és Mike Johnson házelnökkel tárgyalt a tervről.

  • Tovább bővítjük szárazföldi műveleteinket Gáza északi részén − írta X-posztjában az Izraeli Védelmi Erők (IDF). 

    A légierő repülőgépei az IDF csapatainak irányításával csapást mértek a Hamász épületeire. Páncéltörő rakéták indítóállásait és megfigyelőállásokat találtak el. Több terroristát likvidáltak

    − írják. 

  • Juliette Touma, az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) szóvivője vasárnap közölte, hogy október 7-e óta 59 UNRWA-munkatársat és alkalmazottat öltek meg Gázában − közölte a The Washington Post

  • Ferenc pápa tűzszünetre szólított fel az Izrael és a Hamász közötti háborúban, és ismételten kérte a Gázai övezetben a fegyveres csoport által fogva tartott túszok szabadon bocsátását − írta meg a The Guardian

    Senki ne mondjon le a fegyvernyugvás lehetőségéről. Testvérek és nővérek, álljatok meg! A háború mindig vereség. Mindig

    – idézte a Reuters a Szent Péter téren tartott heti áldásakor mondott szavait.

  • A Gázai övezetben működő ENSZ-ügynökség figyelmeztetett, hogy a polgári rend felbomlóban van, ugyanis több ezer ember tört be a szervezet néhány raktárába. Búzalisztet és más alapvető túlélési cikkeket, például higiéniai eszközöket vittek el − közölte a CNN.

    A Gáza középső részén fekvő Deir al-Balah városának egyik raktárában az ENSZ Közel-keleti Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala (UNRWA) az Egyiptomból érkező humanitárius konvojok készleteit tárolja − áll az ügynökség közleményében. 

    Ez aggasztó jele annak, hogy a három hete tartó háború és Gáza ostroma után a polgári rend kezd felbomlani. Az emberek rémültek, frusztráltak és kétségbeesettek

    − mondta Thomas White, az UNRWA gázai övezeti ügyekért felelős igazgatója.

  • Október 7. óta a halálos áldozatok száma Gázában 8005-re emelkedett − közölte egy sajtótájékoztatón Ashraf al-Qidra, a Hamász vezette egészségügyi minisztérium szóvivője. Közöttük 3442 gyermek is van − mondta a The New York Times tájékoztatása szerint. 

  • Ebrahim Raisi iráni elnök szerint Izrael átlépett egy

    vörös vonalat, amely mindenkit cselekvésre kényszeríthet.

    Az X-en, a korábbi Twitteren közzétett bejegyzése angolul íródott, ami szokatlan, és annak a jele, hogy Irán közvetlen üzenetet küldött a Nyugatnak, miközben Izrael gázai offenzívája fokozódik.

    Washington arra kér minket, hogy ne tegyünk semmit, de ők továbbra is széles körű támogatást nyújtanak Izraelnek

    − írta.

  • Az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) palesztinai képviselője és országigazgatója, Samer Abdeljaber a CNN-nek elmondta, hogy a romló humanitárius helyzet közepette vasárnap várhatóan további 40 segélyszállító teherautó érkezik Gázába.

    Reméljük, hogy ma még több teherautót engedhetünk be Gázába − várhatóan 40 teherautó fog átkelni. Azonban azt is meg kell jegyeznünk, hogy ez nem elég a megugró szükségletekhez képest. Jelenleg Gázában ennél többre van szükség

    − mondta Abdeljaber.

  • Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő elmondta, hogy Izrael az éjszaka folyamán az északi határon túl is csapást mért, válaszul a Libanonból érkező lövésekre, és olyan célpontokat talált el, amelyek a Hezbollah libanoni síita szervezet infrastruktúrájához és állásaihoz tartoznak − írta meg a The New York Times

    Elemzők szerint a Hezbollah folyamatosan alacsony intenzitású támadásokat intézett észak-izraeli célpontok ellen, hogy szolidaritást vállaljon a Hamásszal anélkül, hogy kockáztatná a teljes körű összecsapást.

    Az ENSZ migrációs ügynöksége szerint eddig közel 29 ezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására Libanonban az Izraellel közös határ mentén szinte naponta zajló összecsapások miatt. Ez a szám hétfő óta több mint 37 százalékkal emelkedett.

  • Skócia első minisztere megkönnyebbülését fejezte ki, miután megtudta, hogy feleségének Gázában élő szülei életben vannak, bár kifogytak a tiszta ivóvízből − közölte a The Guardian

    Humza Yousaf elmondta, hogy az örömteli hír vasárnap reggel érkezett, néhány órával azután, hogy Izrael pénteken lekapcsolta a kommunikációs szolgáltatásokat Gázában, és az életükért aggódott.

    Megismételte továbbá az ENSZ-határozat végrehajtására vonatkozó felhívását, amely tartós humanitárius tűzszünetre szólított fel.

    Vasárnap Yousaf frissítést írt az X-en (korábbi nevén Twitteren):

    Ma reggel hallottunk a feleségem szüleiről Gázában. Hála istennek, életben vannak, azonban kifogytak a tiszta ivóvízből.

  • Az izraeli hadsereg gázai szárazföldi művelete az éjszaka folyamán kibővült, mivel további csapatok csatlakoztak azokhoz, akik pénteken késő este léptek be az övezetbe − közölte Daniel Hagari dandártábornok, a hadsereg szóvivője a The Wall Street Journal tudósítása szerint.

    A harcok folytatódnak Gáza északi részén. Fokozatosan bővítjük műveleteinket és katonai jelenlétünket

    − mondta Hagari. 

  • Egy magas rangú brit kormánytag szerint az Egyesült Királyság kormánya nem szabott meg úgynevezett „vörös vonalakat” Izraelnek a gázai Hamász-ellenes harcban − írta meg a The Guardian.

    Michelle Donelan tudományért felelős államtitkár a Sky News Sunday Morning With Trevor Phillips című műsorában úgy nyilatkozott:

    Nem hiszem, hogy ezt meg kell tennünk, mert már léteznek struktúrák, van nemzetközi jog, amely jól megalapozott.

    Arra a kérdésre, hogy a brit kormány közölte-e Izraellel, hogy támogatásáról biztosítja, „bármi történjék is”, Donelan azt mondta:

    Ezt így kategorikusan nem jelentettük ki.

Rovatok