Index Vakbarát Hírportál

Ursula von der Leyen: Szerbiának el kell ismernie Koszovó függetlenségét

2023. október 30., hétfő 20:51

Az Európai Unió egy 30 milliárd eurós piacot alakítana ki a Nyugat-Balkánon, ehhez azonban okvetlenül szükséges Szerbia és Koszovó kapcsolatának normalizálása – erre hívta fel a figyelmet Ursula von der Leyen Pristinában.

Kapcsolatuk rendezése érdekében Koszovónak meg kell alakítania a koszovói szerb önkormányzatok közösségét, Szerbiának pedig el kell ismernie Koszovó függetlenségét – hangsúlyozta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Pristinában.

Kijelentette: az Európai Unió egy 30 milliárd eurós befektetésnek lehetőséget adó piacot szeretne kialakítani a Nyugat-Balkánon,

erre azonban csak akkor van lehetőség, ha Belgrád és Pristina rendezi a viszonyát – írja az MTI.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. A két fél között 2013-ban a kapcsolat normalizálását célzó párbeszéd kezdődött, jelentős előrelépés azonban nem történt.

Észak-Koszovóban négy, többségében szerbek lakta település Belgrádra tekint fővárosként, és szembeszegül a pristinai kormányzattal. Tavaly év végén az észak-koszovói szerb kisebbség tagjai úgy döntöttek, kivonulnak a koszovói állam intézményeiből. 

A szerb kisebbség nagyobb autonómiát követel magának, de Albin Kurti koszovói kormányfő attól tart, ez oda vezethetne, hogy a szerbek egy népszavazáson úgy döntenek: nem maradnak Koszovóban, hanem inkább Szerbiához csatlakoznak.

Ursula von der Leyen pristinai sajtótájékoztatóján elítélte a szeptember 24-i észak-koszovói támadást, amely során szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek és koszovói rendőrök között alakult ki tűzpárbaj. Egy rendőr meghalt, egy megsebesült, három támadót pedig lelőttek. Az Európai Bizottság elnöke szerint az elkövetőket felelősségre kell vonni.

Rovatok