Index Vakbarát Hírportál

A második, sertésszívet kapott ember is elhunyt

2023. november 1., szerda 16:46

Először tavaly végeztek olyan transzplantációt, amelynek során genetikailag módosított sertésszívet ültettek emberbe. Akkor egy 57 éves férfin, most egy 58 évesen végezték el a beavatkozást, amit csak hetekkel éltek túl.

Az egykori haditengerész, Lawrence Faucette végstádiumú szívelégtelenségben szenvedett, állapota miatt nem volt alkalmas arra, hogy emberi szívet kapjon. Szeptember 20-án ezért génmódosított sertésszívet ültettek be neki – írja az AP amerikai hírügynökség.

A Marylandi Egyetem Orvostudományi Karának közlése szerint a műtét sikeres volt, az első hónapban a transzplantált szív jól működött. A férfi október közepén már felállt, és megkezdték a fizikoterápiáját. A rákövetkező napokban azonban a kilökődés jelei mutatkoztak az 58 éves férfin, végül hétfőn elhunyt.

Feleségének közlése szerint férje tisztában volt azzal, hogy kevés időt tölthet velük, és sosem gondolta volna, hogy ilyen sokáig életben fog maradni. Hozzátette: a műtétet azért vállalta, mert ezzel másokért tudott tenni. Orvosaitól is azt kérte, hogy hozzák ki a legtöbbet az operáció tapasztalataiból.

Már évek óta kutatják, miként lehetne állatokban tenyésztett szerveket felhasználni életmentő transzplantációs beavatkozásokra. A korábbi kísérletek rendre kudarcot vallottak, mivel a páciensek szervezete egyáltalán nem tudta befogadni ezeket a szerveket. Azért, hogy megakadályozzák a kilökődést,  az állati szervből eltávolítottak bizonyos, a sertésekben jelen lévő géneket, miközben emberi géneket adtak hozzá.

Az első ilyen génmódosított sertésszív-transzplantációt is ugyanebben a kórházban hajtották végre 2022. januárban. Az 57 éves David Bennett két hónapig élt az állati eredetű szívvel. Azt nem sikerült tisztázni, hogy az ő esetében mi vezetett az összeomláshoz, de később sertésvírust mutattak ki szervezetéből.

A második génmódosított sertésszív beültetése előtt teljes vírustesztet végeztek, ami negatív lett. Egyelőre vizsgálják, hogy a második beavatkozást követően pontosan mi okozta a problémát.

Több mint 100 ezer ember szerepel az Amerikai Egyesült Államok transzplantációs listáján, a legtöbben vesére várnak. Évente többezren azért halnak meg, mert nem jutnak időben megfelelő szervhez. A tudósok azt remélik, hogy erre a sikeres xenotranszplantációk megoldást jelentenek majd – jegyzi meg az AP.

Rovatok