Index Vakbarát Hírportál

Újabb uniós ország szigorít a határellenőrzéseken

2023. november 1., szerda 16:31

Az erősödő illegális migráció miatt Csehország november 22-ig meghosszabbítja az ellenőrzéseket a Szlovákiával közös határszakaszán.

A cseh belügyminiszter, Vít Rakusan már a múlt héten bejelentette, hogy várhatóan meghosszabbítják a határellenőrzéseket – számolt be az Új Szó. A tárcavezető közölte, hogy nem működik az Európai Unió határainak hatékony védelme, ezért a „schengeni övezet belső határain kell megküzdeni az illegális migráció következményeivel.”

A politikus javaslatára a cseh kormány jóváhagyta, hogy a cseh–szlovák határon 20 nappal, azaz november 22-ig meghosszabbítsák a fokozott védelmet. 

Csehország biztosan fenntartja a határellenőrzést addig, amíg más országok is hasonlóan járnak el.

– emelték ki. Martin Dvorák cseh Európa-ügyi miniszter szerint az unión belüli határellenőrzések rontják a schengeni övezet imázsát. Hozzátette, hogy az ügyben Csehországnak sincs más választása.

Egymás után állítják vissza a határellenőrzéseket Európában

Mint írtuk, Németország visszaállította a szúrópróbaszerű határellenőrzést a lengyel és a cseh határon, miután a német kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedik a menedékkérők beáramlása miatt. Ugyancsak ezért kényszerült hasonló intézkedésre Szlovénia. 
Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter október végén közölte, hogy két hónapra meghosszabbítja Szlovénia a határellenőrzést a horvát és a magyar határon. 

Olaszország már korábban jelezte, hogy várhatóan egész télen fenntartják az ellenőrzéseket a szlovén határon. 

Ausztria október közepén szintén ideiglenes ellenőrzést vezetett be a Csehországgal közös határán.

Szlovákia október 5-től október 14-ig visszaállította a határellenőrzéseket a magyar határon. Az erősödő illegális bevándorlás miatt Pozsony később november 3-ig hosszabbította meg az ellenőrzéseket. 

Az indoklás szerint mióta bevezették az ellenőrzéseket, csökkent a Magyarországról Szlovákiába irányuló illegális bevándorlás. A kiadott dokumentum szerint a 39. héten 2496 illegális határátlépést elkövető személyt regisztráltak, ami a 40. hétre 1929 főre csökkent.

Rovatok