Index Vakbarát Hírportál

Lefújták Robert Fico nagy tervét, visszahívták a katonákat a magyar határról

2023. november 1., szerda 06:06

Robert Fico jelentette be, hogy nagy erőket vonultat fel Magyarországgal közös határán az illegális bevándorlás miatt. A szlovák miniszterelnök a Gázai övezetben dúló háborúval és az emberek biztonságával indokolta a döntést, de nagyon hamar visszahívták az erőket.

Az újonnan megválasztott szlovák kormány lefújta a műveletet, mondván, hogy ez csak egy egyszeri intézkedés volt – írja az Euronews.

Fico egy korábbi megszólalásában nagyon bizakodó volt, azt mondta, hogy képesek megállítani a menekülteket a szlovák–magyar határon, beleértve a zöldhatárt is, és a szlovák rendőrség a hadsereg segítségével a zöldhatárt is ellenőrzi október 31-től.

Feltérképeztük, hogy a határ melyik részén fordul elő leggyakrabban az illegális határátlépés, ezért a legfontosabb technikát ezeken a szakaszokon összpontosítjuk

– mondta a szlovák miniszterelnök. 

Állítólag a magyar kormánytól kapott információk alapján erősítették volna meg a határvédelmet, főleg ott, ahol határátlépésre készülnek a menekültek.

Világosan tudatni akarjuk mindenkivel, hogy Szlovákia felkészült, és megvédi területét az illegális migrációtól

– mondta Fico, aki szerint az idei évben eddig 46 000 illegális bevándorló érkezett Szlovákiába. 

Matus Sutaj Estok belügyminiszter szerint ez csak egy egyszeri akció volt, amelynek célja, hogy Szlovákia megmutassa, az ország nem biztonságos menedék az embercsempészek és bevándorlók számára

Rovatok