Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Itt már tél van

2023. november 1., szerda 17:08

Orbán Viktor miniszterelnök Kazahsztán fővárosába, Asztanába utazott, ahol hivatalos kétoldalú találkozóit követően részt vesz a Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján.

Korában beszámoltunk róla, hogy Emmanuel Macron francia elnök Kaszim-Zsomart Tokajev elnök meghívására november 1-jén hivatalos látogatásra indult Kazahsztánba. Ezt követően, november 2-án Orbán Viktor magyar miniszterelnök is hivatalos látogatást tesz Kazahsztánban, de a jelek szerint már odaért Kazahsztánba a magyar kormányfő.

Orbán Viktor ugyanis a Facebook-oldalán jelentette be, hogy megérkezett a kazah fővárosba, ahol bizony nincs melege.

0 fok, hóesés. Itt már tél van

– olvasható a miniszterelnök bejegyzésében.

Azt is tudni lehet, hogy a magyar delegáció, melynek tagja Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter is – tárgyalásokat folytat Kaszim-Zsomart Tokajev államfővel, Alikhan Szmailov miniszterelnökkel és Jerlan Kosanov parlamenti elnökkel.

Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter is megosztotta, hogyan érkezett meg Kazahsztánba. A magyar külügyminiszter szerint férfias az időjárás, aminek ő nagyon örül. 

Asztana, végre férfias az időjárás!

– írta Szijjártó, aki vélhetően ezzel arra utalt, hogy nem meleg az idő.

A Türk Államok Szervezetének „türk éra” mottóval megrendezett pénteki csúcstalálkozója a szervezet honlapja szerint „kulcsfontosságú platformként szolgál majd a széles körű napirendről szóló, magas szintű megbeszélésekhez.

Márki-Zay Péter is reagált

Hódmezővásárhely polgármestere, korábbi miniszterelnökjelölt is reagált a magyar miniszterelnök utazására a Facebook-oldalán. 

A politikus csak annyit kérdezett:

Tudja valaki, mikor járt utoljára nyugati vezetőnél?

Rovatok