Index Vakbarát Hírportál

Gáza legnagyobb menekülttáborát újabb támadás érte, az övezetből rakétaesőt zúdítottak Izraelre

2023. november 1., szerda 11:15

A Dél-Izraelben lévő Askelonban több hangos dörrenést lehetett hallani, miután a Gázai övezet irányából legalább tíz rakétát indítottak el az ország felé. Az enklávétól északra több helyen is légiriadót rendeltek el. Az al-Dzsazíra információi szerint nem egészen 24 órával azután, hogy izraeli csapás érte a Gázai övezet legnagyobb menekülttáborát, ismét tűz alá vették Dzsabaliát.

Cikkünk frissül!

CNN helyszíni stábja a dél-izraeli Askelonban legalább tíz nagy dörrenést hallott, ami valószínűleg azt jelzi, hogy a rakétákat az izraeli légvédelmi rendszer, a Vaskupola elfogta és megsemmisítette. Nem világos, hogy az összes rakétát sikerült-e hatástalanítani.

Az enklávétól északra több helyen is légiriadót rendeltek el, ami arra késztette az embereket, hogy menedéket keressenek.

Askelon közelsége a gázai határhoz azt jelenti, hogy a lakosoknak csak néhány percük van arra, hogy biztonságos helyet találjanak. Amikor a szirénák megszólaltak, az emberek az óvóhelyek felé futottak, többek között parkokban, buszpályaudvarokon és más nyilvános helyeken húzták meg magukat.

A Hamász továbbra is rakétákat lő ki Gázából, annak ellenére, hogy az enklávét több mint három hete intenzív bombázások érik, és az Izraeli Védelmi Erők (IDF) pénteken szárazföldi hadműveletet indított az övezetben.

Újabb izraeli támadás érte a Gázai övezet legnagyobb menekülttáborát

Mindeközben az al-Dzsazíra pánarab híroldal úgy értesült, hogy nem egészen 24 órával azután, hogy izraeli csapás érte a Gázai övezet legnagyobb menekülttáborát, ismét tűz alá vették Dzsabaliát. 

A portál szerint az izraeli légitámadás célpontja egy sűrűn lakott tömb volt a dzsabaliai al-Falouja körzetben, ahol a túlélők a megrongálódott és lerombolt házak romjai alatt rekedteknek próbálnak segíteni. 

Félő, hogy több száz ember rekedt a romok alatt.

Izrael állítólag különböző méretű bombákat használt, és egész városrészeket tett a földdel egyenlővé. Az internet- és telefonszolgáltatás leállása miatt egyelőre több információt nem tudtak közölni.

Izraeli csapás érte a Gázai övezetet kedden

A Hamász-tisztviselők azt közölték, legalább hat légicsapás érte a helyi lakónegyedeket a Gázaváros külvárosában lévő Dzsabalia menekülttáborban kedden, ahol több mint 50 ember meghalt és mintegy 150 ember megsebesült.

A videófelvételek szerint legalább 47 holttestet húztak ki a romok közül, a mentőcsapatok pedig túlélők után kutattak. A Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium „förtelmes mészárlásnak” nevezte a támadást.

Az izraeli hadsereg (IDF) közlése szerint a tábort azért vette célba, hogy megölje Ibrahim Biarit, a Hamász egyik kulcsfontosságú parancsnokát, aki kapcsolatban állt a csoport október 7-i, Izrael elleni támadásával, és aki harcosaival civil épületeket szállt meg Gáza városában.

Az Index szerdán is figyelemmel kíséri az Izrael és a Hamász között dúló háború legfontosabb eseményeit, amelyekről percről percre frissülő cikkben számolunk be.

Rovatok