Index Vakbarát Hírportál

Halálos izraeli csapás rázta meg Gáza legnagyobb menekülttáborát

2023. november 1., szerda 06:55

Izraeli légicsapások lakóházakat romboltak le és több tucat embert öltek meg egy menekülttáborban a Gázai övezet északi részén, a konfliktus 25. napján, amely az Unicef szerint a gyermekek „temetőjévé” vált.

Legalább hat légicsapás érte a helyi lakónegyedeket a Gázaváros külvárosában lévő Dzsabalia menekülttáborban kedden, ahol több mint 50 ember meghalt és mintegy 150 ember megsebesült – közölték Hamász-tisztviselők.

Több tucat ember halálát okozta a légicsapás

A videófelvételek szerint legalább 47 holttestet húztak ki a romok közül, a mentőcsapatok pedig túlélők után kutattak. A Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium „förtelmes mészárlásnak” nevezte a támadást.

Az izraeli hadsereg (IDF) közlése szerint a tábort azért vette célba, hogy megölje Ibrahim Biarit, a Hamász egyik kulcsfontosságú parancsnokát, aki kapcsolatban állt a csoport október 7-i, Izrael elleni támadásával, és aki harcosaival civil épületeket szállt meg Gáza városában.

A CNN arról kérdezte Richard Hecht alezredest és szóvivőt, hogy az izraeli hadsereg tudott-e arról, hogy Dzsabaliában civilek vannak. Válaszában elmondta, hogy Izrael megpróbálta minimalizálni a civil áldozatok számát összetett műveletük során:

Ez a háború tragédiája […] Napok óta mondogatjuk, hogy menjen délre mindenki, aki nem áll kapcsolatban a Hamásszal.

„A gyermekek temetőjévé vált Gáza”

Kedden heves összecsapások zajlottak az izraeli csapatok és a Hamász fegyveresei között, ezért a segélyszervezetek figyelmeztetéseket adtak ki a civilek szörnyű körülményeiről és a segélyszállítmányok akadozásáról. António Guterres ENSZ-főtitkár megismételte az azonnali tűzszünetre vonatkozó felhívását, és minden felet a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartására szólított fel. 

A Hamász egészségügyi minisztériumának a dzsabaliai csapások előtt kiadott adatai szerint a bombázások legalább 8525 palesztint öltek meg, köztük 3542 gyermeket.

„A számok megdöbbentőek. Gáza több ezer gyermek temetőjévé vált. Mindenki más számára az élő pokol. Tűzszünet és a Gázai övezetbe való nagyobb humanitárius segélyek eljuttatása nélkül még nagyobb borzalmak felé rohanunk, amelyek ártatlan gyermekeket sújthatnak” – mondta az Unicef szóvivője, James Elder a The Guardian szerint.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) egészségügyi szervezet egy rövid beszámolót tett közzé az X-en, amelyben az Al Shifa kórház egyik ápolója beszélt a menekülttábort ért robbanás utáni helyzetről. Eszerint a Dzsabalia negyedet ért légicsapás után sok sebesültet a kórházban láttak el.

Kisgyerekek érkeztek a kórházba mély sebekkel és súlyos égési sérülésekkel, családjuk nélkül. Sokan sikoltoztak és a szüleiket keresték. Velük maradtam, amíg nem találtunk helyet, mert a kórház tele volt betegekkel

– idézi a posztot észrevevő BBC.

Kedden késő este olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint mintegy 80 súlyosan sebesült palesztint engednének át a rafahi határátkelőn, hogy Egyiptomban orvosi ellátásban részesüljenek. Amerikai tisztviselők azt is elmondták, hogy Katarral és Egyiptommal együtt dolgoztak egy olyan megállapodáson, amely lehetővé tenné amerikai állampolgárok számára, hogy elhagyhassák a Gázai övezetet.

Benjamin Netanjahu kormánya kizárta a tűzszünetet, és azt mondta, hogy a Hamász felszámolására irányuló kampány hosszú hónapokig is eltarthat. Az izraeli miniszterelnök úgy véli, a Hamász elleni háború fordulópont a történelemben.

Az Index szerdán is figyelemmel kíséri az Izrael és a Hamász között dúló háború legfontosabb eseményeit, amelyről percről percre frissülő cikkben számolunk be.

(Borítókép:  Palesztinok áldozatok után kutatnak az izraeli támadások helyszínén a Gázai övezet északi részén található Jabalia menekülttáborban 2023. október 31-én. Fotó: Anas al-Shareef / Reuters)

Rovatok