Index Vakbarát Hírportál

Világszerte hanyatlik a demokrácia, és ebben Orbán Viktornak is szerepe van – állítja egy jelentés

2023. november 2., csütörtök 18:53

Orbán Viktor, Donald Trump és Recep Tayyip Erdogan is hozzájárult a demokrácia hanyatlásához – állítja a Politico egy új jelentésre hivatkozva.

Egy csütörtökön közzétett jelentés szerint „megremegett a demokrácia alapköve”, és ez a világban jelen lévő önkényuralmi hullámok miatt van – közölte a Politico A nemzetközi demokrácia globális állapota 2023-ban című jelentésre hivatkozva. 

A tanulmány beszámolója szerint a jelenlegi és korábbi vezetők – köztük Orbán Viktor, Donald Trump és Recep Tayyip Erdogan – keményvonalas uralma is hozzájárult az elmúlt néhány évben megfigyelt visszaeséshez – közölte a Demokrácia és Választási Segítségnyújtás Nemzetközi Intézete, az IDEA.

Magyarországon, Lengyelországban, Törökországban, Szlovákiában, Izraelben és az Egyesült Államokban, hogy csak a legkirívóbb példákat említsük, a demokratikus normák erózióját idézték elő a vezetők

– írták.

A demokrácia állapotáról szóló beszámolókat 1975 óta tartják nyilván, az IDEA jelentése 173 országra alapozza elemzését, és 17 mérőszámot vesz figyelembe, amelyek a polgári szabadságjogoktól a bírói függetlenségen át a hiteles választásokig, a jogállamiságig terjednek a legfrissebb, 2022-es adatok alapján. Ezma Shah, az IDEA egyik vezetője azt jelentette, hogy soha nem látott visszaesést tapasztaltak. 

Ilyet még nem láttunk

– mondta. 

Nem mindenki reménytelen

A brüsszeli székhelyű lap ezután hosszan taglalja Orbán Viktor szerepét a jogállamiság leépítésében. 

Mint írják, Magyarország és Lengyelország figyelemre méltó példái annak, hogyan lehet az antidemokratikus befolyást kiterjeszteni az Európai Unió tagállamaira. Shah kiemeli, hogy Orbán Viktor – aki Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is képes volt kezet fogni októberben, és ez a címlapokon is szerepelt – meggyengítette az ország jól működő intézményeit.

Lengyelországról megjegyzi, hogy pozitív pályára állhat, hiszen politikai irányváltásra készül a Jog és Igazságosság párt veresége után. 

A többi közép-kelet-európai ország – például Bulgária, Csehország, Koszovó, Lettország, Litvánia, Észak-Macedónia, Románia és Szlovákia – viszont Európa demokratikus növekedésének központjává válhatnak.

Ezma Shah azt is elmondta, hogy megpróbálták a demokrácia tekintetében hanyatló országokat újra összhangba hozni az uniós normákkal, de az előrehaladás lassú. 

Afrikából azonban még a számos államcsíny ellenére is – például Nigerből és Gabonból – jó híreket kaptak – közölte. 

Rovatok