Index Vakbarát Hírportál

Prigozsinnak is segített a szankciók kijátszásában ez a rejtélyes cég

2023. november 2., csütörtök 16:30

Egy offshore cég segített létrehozni a Vlagyimir Putyin belső körének tagjai által használt vállalkozásokat, köztük azt, amely a néhai zsoldosfőnök, Jevgenyij Prigozsin jachtját rejtette el – derül ki a BBC értesüléseiből.

A Seychelle-szigeteken bejegyzett Alpha Consulting több mint 900 olyan brit üzleti partnerség létrehozásában is segédkezett, amelyek a titoktartási kiskaput használták fel valódi tulajdonosaik elrejtésére. Az egyik társulás egy szankciókat sértő olajszállító tartályhajó üzemeltetésében vett részt, míg mások bűncselekményeket követtek el. Az Alpha azt állította, hogy mindig a törvényes úton járt.

A BBC a Finance Uncovered és a Seychelles Broadcasting Corporation által folytatott vizsgálat során az Alpha belső dokumentumait és több ezer cég nyilvántartását is elemezte, hogy azonosítani tudjon néhány embert, akik titokban hasznot húztak az Indiai-óceánon található szigetországban működő offshore cég tevékenységéből.

Kihasználták a jogi kiskapukat

Az Alpha Consulting nem csak Vlagyimir Putyin orosz elnök belső körének tagjait szolgálta ki, hanem egy „titokgyár” is volt – az egyik legtermékenyebb cég, amely segített kihasználni a brit jogban tátongó kiskapukat. Az általa létrehozott partnerségek közül néhányan állítólagos csalásokba keveredtek. Az egyiket pedig azzal vádolták, hogy beavatkozott egy külföldi választásba.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport idén elhunyt főnöke egyike volt azoknak, akik az Alpha szolgáltatásait igénybe vették. Cégét, a Beratex Group Ltd.-t az Egyesült Államok 2019-ben szankcionálta mint fedőcéget, amely eltitkolta magánrepülőgépének és jachtjának tulajdonjogát.

A kiszivárgott dokumentumok – amelyeket az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma szerzett meg, és amelyeket a 2021-es Pandora Papers-nyomozás részeként vizsgáltak – azt mutatják, hogy az Alpha segített a Beratex létrehozásában a Seychelle-szigeteken. Az Alpha azt állította, hogy „soha nem vett részt semmilyen üzleti tevékenységben” a Beratexszel összefüggésben.

Leonid Reiman, Putyin elnök közeli barátja és munkatársa is az Alpha ügyfele volt. 2006-ban egy svájci bíróság megállapította, hogy Reiman orosz kommunikációs miniszterként egy olyan cég titkos tulajdonosa volt, amely korrupciós kifizetéseket kapott.

Annak ellenére, hogy Reimannak jól dokumentált kapcsolata van az orosz elnökkel, a dokumentumokból kiderül, hogy az Alpha olyan igazgatót biztosított az egyik cége számára, aki nem jelentette be, hogy Reiman „politikailag exponált személy” – azaz olyan illető, aki pozíciója vagy kapcsolatai miatt nagyobb mértékben ki van téve a korrupciós kockázatoknak, és ezért magasabb szintű ellenőrzése szükséges.

Az Alpha közölte, hogy minden szükséges ellenőrzést elvégzett Reimannal kapcsolatban, és nem talált olyan információt, amely arra utalna, hogy politikailag exponált személy lenne, vagy pénzmosásba keveredett volna. Az Alpha azt mondta, hogy „nem jár el olyan ügyfelek vagy szakmai közvetítők ügyében, akikről úgy találják, hogy bűncselekményben érintettek”.

A vizsgálatból az is kiderül, hogy az Alpha, amelyet egy Viktorija Valkovszkaja nevű orosz üzletasszony vezet, 2017 óta 927 korlátolt felelősségű társaság létrehozásában segédkezett – az Angliában, Walesben és Észak-Írországban bejegyzett társaságok közül minden ötödikben.

A korlátolt felelősségű társaság – egy olyan cégtípus, amelyet általában két vagy több személy hoz létre egy vállalkozás közös tulajdonlása és működtetése céljából – szintén felhasználható az átláthatósági szabályok megkerülésére.

Miután 2016-ban törvényt hoztak, amely előírta, hogy a brit vállalatoknak be kell jelenteniük, ki a tulajdonosuk, illetve ki gyakorolja ténylegesen az irányítást, megugrott a korlátolt felelősségű társaságok bejegyzése, amelyek mentesültek a kötelezettség alól. Ezt a követelményt egy évvel később kiterjesztették a skót korlátolt felelősségű társaságokra is, miután kiderült, hogy ezeket egyre gyakrabban használják pénzmosásra és más bűncselekményekre.

Tavaly azonban a BBC és a Finance Uncovered feltárta az angol korlátolt felelősségű társaságok növekvő használatát, és olyan bizonyítékokat, amelyek számos ilyen társaságot csalással, terrorizmussal és pénzmosással hoztak összefüggésbe.

Ennek ellenére a kormány elmulasztotta kiterjeszteni a törvényeket, amelyek előírják a vállalatok számára, hogy minden korlátolt felelősségű társaságban meg kell nevezniük a tényleges irányítást gyakorló tulajdonosokat – az úgynevezett „jelentős irányítást gyakorló személyeket”.

Albán politikus is van a kedvezményezettek között

2017 márciusában egy, az Alphához kötődő cég, a Biniatta Trade LP fizetett egy amerikai lobbistának Lulzim Basha, az Albániai Demokrata Párt vezetője nevében. A lobbista republikánus politikusokhoz való hozzáférést és egy adománygyűjtést szervezett, ahol Bashának sikerült közös fotót készítenie Donald Trump akkori elnökkel – amit később az albán választási kampányban használtak fel.

Tavalyi jelentések szerint az amerikai hírszerzés úgy vélte, hogy Basha választási kampányát, amelynek szlogenje az volt, hogy „Tegyük újra naggyá Albániát”, Oroszország titokban 500 ezer dollárral támogatta.

A Biniatta tulajdonjogát offshore titkosítással és látszatigazgatókkal rejtették el, de a kiszivárgott Alpha-dokumentumok között szerepel egy 2015-ös megállapodás, amikor a partnerséget létrehozták, amely tényleges tulajdonosként egy Maxim Trofimets nevű orosz állampolgárt nevezett meg.

Miután 2018-ban a média beszámolt egy lehetséges orosz kapcsolatról, az Alpha tulajdonosa, Viktoria Valkovszkaja egy e-mailben kifejtette, hogy a Biniatta hogyan tudta eltitkolni a tulajdonjogát.

A múlt hónapban a Seychelle-szigetek felkerült az Európai Unió által kiadott feketelistára, amelyen adóparadicsomok szerepelnek.

A brit üzleti és kereskedelmi minisztérium közölte, hogy a gazdasági bűnözéssel kapcsolatos törvényjavaslata megkönnyítené „a tisztességtelen ügynökök elleni fellépést és a törvénytelen korlátolt felelősségű társaságok törlését”, valamint a gyanús információk megtámadását.

(Borítókép: Jevgenyij Prigozsinra emlékeznek 2023. augusztus 25-én. Fotó: Shutterstock)

Rovatok