Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárgott a Fehér Ház szándéka, titkos tárgyalások kezdődtek

2023. november 4., szombat 11:16

Amerikai és európai tisztviselők megkezdték a tárgyalásokat ukrán kollégáikkal az Oroszországgal folytatott esetleges béketárgyalásokról és arról, hogy Kijevnek mit kellene feladnia ahhoz, hogy egyezségre jusson Moszkvával – jelentette az NBC televízió amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

A jelentés szerint a nyugati diplomaták „csendben elkezdtek beszélgetni az ukrán kormánnyal arról, hogy milyen lehetséges béketárgyalásokat folytathatnának Oroszországgal” a háború lezárása érdekében.

„A beszélgetések során nagy vonalakban felvázolták az ukránoknak, hogy mit kellene  feladniuk ahhoz, hogy végre békét kössenek a hadban álló felek” – tájékoztatta egy forrás az amerikai kiadványt.

Egyre inkább fogy a türelem az ukránokkal szemben

A tárgyalások egy részére a múlt hónapban került sor, írja az NBC. A jelentés szerint ezek a megbeszélések azt az aggodalmat tükrözik, hogy a konfliktus patthelyzetbe jutott, és azt, hogy a nyugati szövetségesek továbbra is tudnak-e katonai és pénzügyi támogatást nyújtani Ukrajnának.

A tisztviselők szerint „Ukrajnának kevés ideje maradt arra, hogy jelentős áttörést érjen el a háborúban, mielőtt sürgősebb megbeszéléseket kezdenének a béketárgyalásokról”.

Oroszország többször is kifejtette álláspontját az Ukrajna körüli helyzetről különböző szinteken. Marija Zaharova orosz külügyi  szóvivő szerint Moszkva mindig is nyitott volt és marad a válság diplomáciai megoldására, és kész reagálni a komoly javaslatokra, miközben Kijev megszakította és betiltotta az Oroszországgal folytatott tárgyalásokat.

Arra a kérdésre, hogy milyen körülmények között lenne hajlandó béketárgyalásokra Oroszországgal, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt felelte: az oroszok nem akarnak semmiféle tárgyalást, és ez már az invázió előtt is így volt.

Az orosz–ukrán háború szombati eseményeit percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben.

Rovatok