Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárgott Izraelben Zelenszkij legújabb terve, minden borulhat

Háború Izrael és a Hamász között – az Index hírösszefoglalója

Index
2023.11.04. 08:06
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Izrael azon dolgozik, hogy „megtörje a Hamászt, és kiszabadítsa a túszokat” – mondta Izrael volt védelmi minisztere.

    A Sky News amerikai tudósítója, Mark Stone megkérdezte Benni Gancot, hogy mi kellene ahhoz, hogy humanitárius szünet vagy tűzszünet legyen a Gázai övezetben.

    „Izraeli túszok vannak ott” – felelte erre a tárca nélküli miniszter és nyugalmazott hadseregtábornok.

    „Minden, ami most Gázában történik, joggal kapcsolódik a Hamász megtöréséhez és a túszok szabadon bocsátásához. Minden más csupán részletkérdés” – tette hozzá Ganc, aki 2020. május 17. és 2022. december 29. között volt Izrael védelmi minisztere.

  • 100 amerikai állampolgár és családtagja hagyta el csütörtökön a Gázai övezetet, közölte a Fehér Ház pénteken.

    A Fehér Ház sajtószóvivője, Karine Jean-Pierre újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy intenzív tárgyalások folynak a külföldi állampolgárok Gázából történő kimenekítéséről. A helyzet most nagyon képlékeny a régióban, jegyezte meg.

  • A Hamász által Gázából kilőtt rakéta maradványai egy szderóti óvoda területére zuhant pénteken – közölte a városi önkormányzat szóvivője.

    Sérültekről nem érkezett jelentés, de az épületben károk keletkeztek, írja a The Jerusalem Post.

    Péntek este később Tel-Avivban, Izrael középső részén és a közeli városokban is megszólaltak a légvédelmi szirénák. A Vaskupola nevű izraeli légvédelmi rakétarendszer összesen négy rakétát semlegesített.

  • A hondurasi külügyminisztérium közölte, hogy a nagykövetet azért hívják vissza, mert Izrael megsérti a nemzetközi humanitárius jogot a Gázai övezetben.

    Kolumbia és Chile szintén visszahívta a nagykövetét Izraelből, Bolívia pedig megszakította a diplomáciai kapcsolatokat a zsidó állammal, válaszul Izraelnek az ostromlott enklávéban végrehajtott intézkedéseire.

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) arról számolt be, hogy egyik repülőgépe lecsapott egy mentőautóra, „amelyről megállapították, hogy azt a Hamász használta”.

    A gázai egészségügyi minisztérium azt állította, hogy a csapásban, amelyért Izraelt okolja, több ember meghalt és megsebesült.

    Az IDF szóvivője azt mondta, hogy a csapásban „számos” Hamász-harcos halt meg.

    „Hangsúlyozzuk, hogy ez a terület harci övezet. A területen élő civileket többször felszólították, hogy saját biztonságuk érdekében induljanak el déli irányba” – tette hozzá.

  • A „Generation Islam” nevű szervezet „Gáza támadás alatt” mottóval jelentette be az Izrael-ellenes tüntetést. A demonstrálók Észak-Rajna-Vesztfália egész területéről érkeztek. Mintegy 3000 tüntető vonult végig Essen belvárosán, hangos „Allahu Akbar” kiáltásokkal, írja a Bild.

    A német kiadvány információi szerint a tüntetők között megjelentek a már betiltott Hizb ut-Tahrir nevű vallási mozgalom tagjai is.

    A tüntetés szószólója, Ahmad Tamim a következő szavakkal fordult a tömeghez:

    A világ összes muszlimjának össze kell fognia a palesztinokért. Allah is így akarja.

    Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, ötven pontból álló kiáltványt fogalmazott meg Németország egyik legnagyobb online hírportálja, a Bild a Németországban élő bevándorlóknak címezve.

    Mint írják, a Hamász Izrael elleni  terrortámadása  óta a gyűlölet új dimenzióját tapasztalják az országban, ezért itt az ideje, hogy tisztázzák, mik is a normák az országban.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Ezzel a poszttal indul az Index szombati élő hírfolyama az izraeli eseményekről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok