Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter elmondta, kik segíthetnek a Hamász magyar túszainak kiszabadításában

2023. november 5., vasárnap 18:10

Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán számolt be róla, hogy katari kollégájával, Szoltan bin Szád el-Murajkival telefonon egyeztetett az öt, magyar állampolgársággal is rendelkező túsz kiszabadításáról. A katari külügyminiszter megígérte, hogy a magyar kormány segítségére lesz.

Korábban beszámoltunk róla, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának ülését követően elárulta, jelenleg öt magyar állampolgárságú túsz tartózkodik Gázában a Hamász október 7-i támadását követően.

A külügyminiszter akkor azt is közölte, hogy jelenleg tizenöt, magyar állampolgársággal rendelkező személyről tudni a Gázai övezetben, ők egyelőre sok ezer más külföldi állampolgárral együtt nem tudják elhagyni a területet. Magyar állampolgárságú halottról pedig nem tudnak.

Szijjártó Péter most azt közölte, hogy az öt magyar túsz kiszabadítása érdekében folyamatosan kapcsolatban áll a magyar kormány az izraeli kormány ezen célból létrehozott munkacsoportjával. A tárcavezető telefonon tárgyalt Katar külügyi államminiszterével, Szoltan bin Szád el-Murajkival, akivel áttekintették a regionális biztonsági helyzetet.

Elmondtam a kollégának, hogy öt, részben magyar állampolgárságú személyről tudunk, aki jelenleg is fogságban van, és kértem tőle, hogy segítsenek a kiszabadításukban

– fogalmazott Szijjártó Péter. 

Katari kollégája a magyar külügyminiszter szerint méltatta a kétoldalú kapcsolatokat, és ígéretet tett, hogy közbenjárnak a magyar túszok kiszabadítása érdekében.

A túszul ejtett személyek neveit átadtuk, és Szoltan bin Szád el-Murajki arról biztosított, hogy amint értékelhető információval rendelkeznek, azt azonnal a rendelkezésünkre bocsátják. Hálásak vagyunk Katarnak és a katari kormánynak a segítségért

– árulta el Szijjártó Péter. 

Rovatok