Index Vakbarát Hírportál

Ezek az európai városok fizetnek azért, hogy az emberek odaköltözzenek

2023. november 5., vasárnap 08:26

Szeretne pénzt kapni azért, hogy Olaszországba vagy Spanyolországba költözzön? Itt vannak azok a városok, amelyeknek új lakosokra van szükségük, és ezért hajlandók busás összegeket kínálni.

Európa-szerte az egyre fogyatkozó népességű városok radikális megoldást találtak ki az új lakosok elcsábítására: pénzt ajánlanak annak, aki a városukba költözik – írja az Euronews.

Sok vidéki területnek elöregedő népességgel kell szembenéznie, mivel a fiatalok a városokba költöznek, vagy úgy döntenek, hogy nem vállalnak gyermeket. Ennek leküzdésére egyes helyi önkormányzatok áttelepülési támogatással és készpénzzel ösztönzik a külföldieket a letelepedésre.

Spanyolországtól Olaszországig itt vannak azok az európai helyek, amelyek fizetnek azért, hogy odaköltözzenek az emberek:

Albinen, Svájc

A svájci Alpokban található Albinen kevesebb mint 250 lakosnak ad otthont. Hogy feltöltse a lakosságot, a kis település 50 000 euró feletti összeget ajánl fel a családoknak, ha odaköltöznek. A 45 év alatti felnőttek 25 300 eurót kapnak a költözésért, plusz 10 120 eurót gyermekenként. A programban csak svájci állampolgárok vagy olyan külföldiek vehetnek részt, akik elég régóta élnek Svájcban ahhoz, hogy C tartózkodási engedélyt kapjanak. A kérelmezőknek legalább 202 310 euró értékű lakásban kell lakniuk, és 10 évig Albinenben kell élniük.

A helyi tanács szerint naponta akár 100 megkeresés is érkezik hozzájuk, így ha a kérelem benyújtásán gondolkodik, készüljön fel arra, hogy türelmesnek kell lennie. 

Ponga, Spanyolország

Ponga egy 600 fős város Spanyolország északnyugati részén. A város a briteknek fejenként 2600 fontot fizet, ha odaköltöznek. Minden ott született gyermek után további 2600 fontot adnak. Az UNESCO által kijelölt, a Kantábriai-hegység szívében fekvő bioszféra-rezervátummal a város a túrázók paradicsoma. A tengerparttól mindössze egyórányi autóútra fekszik. Ahhoz, hogy a britek élni tudjanak az ajánlattal, el kell kötelezniük magukat, hogy legalább öt évig Pongában maradnak majd.

Rubia, Spanyolország

A galíciai Rubia spanyol falu akár havi 150 eurót is fizet a külföldieknek, ha ott települnek le. A program a családokat célozza meg, abban a reményben, hogy a helyi iskolák tanulóinak száma növekedni fog. Rubia Spanyolország északnyugati részén, Santiago de Compostelától 2,5 órányi autóútra keletre található.

Calabria, Olaszország

Calabriában, Olaszország délnyugati régiójában akár 28 000 eurót is kereshetnek azok, akik ideköltöznének. A falunak körülbelül 2000 lakosa van. A kezdeményezés célja az elnéptelenedés elleni küzdelem. A pályázni szándékozóknak 40 évesnek vagy annál fiatalabbnak kell lenniük, és a pályázatuk elfogadását követő 90 napon belül a régióba kell költözniük. Emellett vállalkozást kell indítaniuk, vagy olyan ágazatban kell munkát találniuk, ahol több munkavállalóra van szükség.

Szardínia, Olaszország

Az olaszországi Szardínia szigete 15 000 eurót kínál az odaköltözésért. A homokos strandjairól, kék égboltjáról és türkizkék vizéről ismert mediterrán idill a vidéki lakosság számának csökkenésével néz szembe, mivel a fiatal helyiek külföldre költöznek a munka miatt. Az elvándorlás leküzdésére a kormány több mint 45 millió eurót különített el az áttelepülési támogatásra. A támogatásra való jogosultság feltétele egy olyan szardíniai településre költözés, amelynek lakossága nem éri el a 3000 főt. A pénzt továbbá lakásvásárlásra vagy -felújításra kell fordítani. 

Írország

Írország nagyvonalú összegeket kínál azoknak, akik hajlandók az ország egyik távoli szigetére költözni. A kezdeményezés a kormány azon politikájának része, amelynek célja, hogy növelje az árapály által elvágott 30 település népességét. A projekt részeként Írország kormánya több mint 80 000 eurót fizet a közösségek új lakosainak. A leendő lakosoknak ingatlant kell vásárolniuk valamelyik szigeten.

(Borítókép: Strand Szardínia szigetén. Fotó: Emanuele Perrone / Getty Images)

Rovatok