Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden aggódhat: Donald Trump vezet a billegő államokban egy felmérés szerint

2023. november 6., hétfő 06:45

A The New York Times és a Siena College új közvélemény-kutatása szerint Donald Trump volt elnök előnyben van Joe Biden elnökkel szemben a öt kulcsfontosságú ingadozó állam regisztrált szavazói körében. Egyelőre egy meg nem nevezett demokrata jelölt is jobb lenne, mint a jelenlegi elnök.

Nevadában – egy olyan államban, amelyet Biden a 2020-as elnökválasztáson szűk fölénnyel behúzott –

Trump most 52 százalékos támogatottsággal büszkélkedhet, míg Biden 41 százalékon áll.

Trump Georgia államban is megelőzi Bident, amely központi szerepet játszott a legutóbbi elnökválasztás eldöntésében: ott 49 százaléka, míg Bidennek 43 százaléka van – derült ki a The New York Times által ismertetett felmérésből.

A fentieken kívül

Egyetlen olyan billegő állam van, Wisconsin, amelyet jelenleg Joe Biden nyerne, de itt is csak két százalékponttal vezet lehetséges republikánus riválisa előtt. A felmérések mintavételi hibahatára 4,4 és 4,8 pont között van, azt sem szabad elfelejteni, hogy az elnökválasztást megelőző előválasztások csak jövőre kezdődnek.

Trump túlnyomórészt továbbra is a republikánus pártok első számú esélyese, míg Biden, aki a múlt hónapban a minnesotai Dean Phillips képviselő ellen indult az előválasztáson, nagy esélyes a demokrata jelöltségre.

Biden kampányának rá kell kapcsolnia

A legfrissebb közvélemény-kutatások kiemelik, hogy Biden újraválasztási kampánya jelentős kihívásokkal néz szembe, beleértve az alacsony munkahelyi elfogadottságot, valamint a korával és az ország irányítására való képességével kapcsolatos kérdéseket. A közvélemény-kutatási eredmények azért különösen problémásak Biden számára, mert Trump az egyre súlyosbodó jogi problémái ellenére is vezet. 

A volt elnök négy vádiratban 91 büntetőjogi váddal néz szembe. Minden vádpontban ártatlannak vallotta magát.

Mivel nagyjából egy év van hátra az általános választásokig, ezek a felmérések, amelyeket október 22. és november 3. között végeztek telefonon, csak egy pillanatfelvételt adnak a választók jelenlegi helyzetéről. Mindemellett az elégedetlenség széles körű érzését mutatják.

Rátermettebbnek látják Trumpot a billegő államokban

A hat billegő államban a regisztrált szavazók alacsony értékelést adtak Biden munkájáról (38 százalék helyesli), és mindössze 19 százalékuk nevezte a gazdaságot kiválónak vagy jónak. Ugyanakkor ezekben az államokban csak 42 százalékuk értékelte Trumpot kedvezően, hasonlóan Biden 41 százalékos támogatottságához.

Az ebben a hat államban regisztrált szavazók Trumpot a gazdaság, a bevándorlás, a nemzetbiztonság és az izraeli–palesztin konfliktus kezelését illetően bizalmi előnyben részesítik Bidennel szemben, de az abortusz kérdésében jobban bíznak Bidenben, a demokrácia kezelését illetően pedig szoros a megosztottság.

Miközben azonban Trump több jogi kihívással is küzd üzleti magatartásával, a 2020-as elnökválasztás megdöntésére tett erőfeszítéseivel és a titkos információk kezelésével kapcsolatban, a Republikánus Párt támogatottsága nem ingott meg.

Bidennek lehet még esélye?

A felmérés szerint Biden erősen meggyengült jelöltként indul a kampányban, aki nem rendelkezik azokkal a személyes szimpátiával, temperamentummal és karakterrel kapcsolatos erősségekkel, amelyek elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy 2020-ban mind a hat államban szűk győzelmet arasson – olvasható a The New York Times egyik véleménycikkében, amely a fenti közvélemény-kutatással összefüggésben jelent meg. 

Az életkorával, gazdasági irányításával, valamint a fiatal, fekete és spanyol ajkú szavazók iránti vonzalmával kapcsolatos régóta fennálló gyengeségei eléggé súlyosak ahhoz, hogy veszélyeztessék újraválasztási esélyeit.

A választók véleménye az elnökről kérdésről kérdésre egyre inkább romlott hivatali ideje alatt. Biden megítélésének romlása széles körű, gyakorlatilag minden demográfiai csoportra kiterjed, mégis különösen mély csapást jelent a fiatal, fekete és spanyol ajkú szavazók körében elért választási támogatottságára, mivel Trump korábban nagyon sok szavazatot szerzett körükben.

Kamala Harris lehet a megoldás?

Egy Biden nélküli hipotetikus versenyben egy meg nem nevezett általános demokrata nyolc ponttal, 48–40 arányban vezet Trump előtt – ez nagyobb előny, mint volt 2019-ben ilyenkor.

Még Kamala Harris is valamivel jobban áll, mint Biden, három ponttal lemaradva Trump mögött egy hipotetikus mérkőzésen, szemben Biden ötpontos lemaradásával.

Noha Biden nem áll sokkal rosszabbul, mint jelölt társa, a támogatottságukban mutatkoznak jelentős különbségek: Harris leendő támogatóinak 11 százaléka nem támogatja Bident, és kétharmaduk vagy színes bőrű, vagy 30 évnél fiatalabb.

Tehát Joe Bidennek magához kellene valahogy édesgetnie Kamala Harris szavazóit, akik nem támogatják a jelenlegi elnök újraindulását. 

Harris – de nem Biden – nem az egyetlen szavazók, akiket Biden keresni fog az újraválasztás érdekében, de ők lehetnek a legfontosabbak, ugyanis Ők nem támogatják határozottan Trumpot. 

A fiatal és nem fehér szavazók körében Trump viszonylag gyenge támogatottsága felveti annak lehetőségét, hogy a választók közül sokan, akik az ő térnyerését elősegítették, egyszerűen nem fognak szavazni jövő novemberben. 

Összefoglalva tehát van egy olyan szavazói réteg, amelyik egyik jelöltet sem támogatná szívesen, így elméletben Joe Bidennek lehet még esélye, viszont pont ez jelenti a legnagyobb kihívást is a jelenlegi elnök számára.

Rovatok