Index Vakbarát Hírportál

Találkozhat a kínai és amerikai elnök, hidegháborús javaslatot vázolt a Fehér Ház

2023. november 8., szerda 09:57

Egy hét múlva találkozik egymással az Egyesült Államok és Kína elnöke. Washington reméli, hogy az összeütközés elkerülése érdekében helyreáll a csúcsszintű kommunikáció a felek közt.

Joe Biden amerikai elnök és kínai kollégája, Hszi Csin-ping egy éve első csúcstalálkozójukra készülnek, amelyet november 15-re terveznek − közölte egy magas rangú amerikai kormánytisztviselő kedden a Nikkei Asia című lappal.

Biden november 14-én San Franciscóba látogat, a városban tartandó Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vezetőinek találkozója miatt. Ha a Hszivel folytatott személyes megbeszélésekre sor kerül, az lesz a két vezető első ilyen jellegű találkozója 2022 novembere óta.

Biden október 27-én a Fehér Házban találkozott Vang Ji kínai külügyminiszterrel. A találkozón Biden azt mondta:

Mind az Egyesült Államoknak, mind Kínának felelősségteljesen kell kezelnie a kapcsolatunkon belüli versenyt, és nyílt kommunikációs vonalakat kell fenntartania. Együtt kell dolgoznunk a globális kihívások kezelésében.

A jövő év novemberében esedékes amerikai elnökválasztás miatt mind a demokraták, mind a republikánusok valószínűleg kemény álláspontot képviselnek majd Kínával szemben. Az Egyesült Államok reméli, hogy a Kínával való magas szintű kommunikáció fenntartásával elkerülheti a félreértésekből adódó véletlen katonai összecsapást vagy a kapcsolatok hirtelen megromlását. Az erőfeszítésekre a Gázai övezetben zajló, Izrael és a Hamász iszlamista militáns csoport közötti harcok közepette kerül sor.

Biden reméli, hogy újraindul a párbeszéd az amerikai és a kínai hadsereg között, és hogy előrelépés történik a nukleáris fegyverzet-ellenőrzésről és más kérdésekről folytatott tárgyalásokon. Sürgette továbbá Kínát, hogy konstruktívabb megközelítést alkalmazzon a Közel-Kelettel kapcsolatban.

Továbbra is feszültség van köztük 

Az amerikai és a kínai hadsereg közötti feszültségek továbbra is fennállnak, miközben vezetőik a várható csúcstalálkozóra készülnek. Ez jelzi azt, hogy a két világhatalomnak milyen nehézségekkel kell szembenéznie kapcsolatuk egyik legérzékenyebb aspektusának kezelésében.

A nézeteltérések a héten egy pekingi biztonsági konferencián kerültek a középpontba, ahol egy magas rangú kínai tábornok burkolt támadásokat intézett Washington külpolitikája és katonai magatartása ellen, és úgy jellemezte azokat, mint a világ békéjét és stabilitását fenyegető súlyos veszélyeket, miközben Ukrajnában és Gázában háborúk dúlnak.

Bizonyos országok káoszt akarnak látni a világban, és saját érdekeiket a zűrzavar szításával és más országok belügyeibe való beavatkozással kívánják előmozdítani 

− mondta Zhang Youxia tábornok, a Kommunista Párt Központi Katonai Bizottságának alelnöke, aki a Népi Felszabadító Hadsereg parancsnoka.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is beszólt Amerikának, és a fórumon elhangzott hozzászólásában azzal vádolta az Egyesült Államokat és nyugati szövetségeseit, hogy olyan módon ássák alá Moszkva biztonsági érdekeit, amely súlyos konfliktust okozhat.

Az Oroszországgal való konfliktus folyamatos eszkalálásának nyugati irányvonala az atomhatalmak közötti közvetlen katonai összecsapás veszélyét hordozza magában, ami katasztrofális következményekkel jár

− mondta Sojgu az orosz TASZSZ hírügynökség szerint. 

Kína prioritása a külföldi befektetők megnyugtatása

A Kyoto japán hírügynökség egy meg nem nevezett magas rangú amerikai tisztviselőre hivatkozva közölte, hogy már folynak a végső előkészületek a találkozóra.

Hszi valószínűleg díszvendég lesz a jövő héten San Franciscóban az amerikai üzleti élet vezetőivel tartott vacsorán is − jelentette korábban a Bloomberg News.

Hszi amerikai látogatásán a prioritások között kiemelt helyen szerepel a külföldi befektetők megnyugtatása. A legújabb felmérések szerint a nyugati vezetők Kínában egyre idegesebbek az ottani üzleti tevékenységgel kapcsolatban, mivel egyre több fejfájást okoznak a geopolitikai feszültségektől kezdve a lassuló gazdaságon át az alkalmazottak őrizetbe vételéig.

Rovatok