Index Vakbarát Hírportál

Egy különleges étlapot ad ajándékba Novák Katalin Fülöp belga királynak

2023. november 8., szerda 06:14

Három napra a Belga Királyságba utazik a köztársasági elnök, ahol a belga miniszterelnök és az Európai Parlament elnöke mellett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is találkozik. Az Index értesülései szerint utóbbi megbeszélés egyik témája a svéd NATO-tagság lesz.

Novák Katalin alig ért haza Ausztráliából és Izraelből, máris három napra a Belga Királyságba utazik. Amint arról az Index korábban beszámolt: a magyar államfő találkozik Alexander De Croo belga miniszterelnökkel, megbeszélést folytat az Európai Parlament elnökével, Roberta Metsolával, valamint a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel is.

Az Index információi szerint az orosz–ukrán konfliktus, valamint az október 7-én kirobbant izraeli háború miatt több NATO-tagállam vezetője türelmetlen Magyarországgal szemben, amiért az Országgyűlés még mindig nem ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását.

A magyar köztársasági elnök szerdán késő délután találkozik a NATO-főtitkárral, hogy egyeztessenek a svéd ratifikációról.

Királyi esküvők és magyar lovak

Csütörtökön fogadja Fülöp belga király Novák Katalint a laekeni királyi palotában.

Ebből az alkalomból a magyar köztársasági elnök a királynak Rudolf osztrák–magyar trónörökös és a király felmenője, Stefánia belga királyi hercegnő eljegyzése tiszteletére rendezett díszvacsora eredeti, német nyelvű étlapját adja ajándékba.

Stefánia hercegnő 1881-ben, 17 éves korában ment feleségül Rudolf trónörököshöz. A császári esküvőn jelen volt vendégként többek között Edward herceg, Nagy-Britannia trónörököse, a jövendő VII. Edward király, valamint unokaöccse, Hohenzollern Vilmos német trónörökös herceg, a későbbi II. Vilmos császár is. Rudolf koronaherceg 1889-es halála után Stefánia Lónyay Elemér magyar grófhoz ment feleségül. A belga hercegnőt 1945 augusztusában Pannonhalmán temették el.

A katonás, szigorú és konzervatív Fülöp király 1999. december 4-én vette feleségül Mathilde d'Udekem d'Acoz grófnőt. A négygyermekes Mathilde királynő rendkívül népszerű a belgák körében. Korábban Fülöp királyt hazájában többen kritizálták konzervatív politikai és társadalmi nézetei miatt. A házasságkötés javított Fülöp megítélésén.

Novák Katalin pénteken délután ellátogat a királyi lovas gárda képzési központjába, ahol Benoit Van Houtte rendőrigazgató fogadja. A királyi lovas gárda a belga szövetségi rendőrségi lovasság része.

A lovak közül tíz Nóniuszt Magyarországról vásárolt a gárda.

Péntek este – a belgiumi út zárásaként – az államfő találkozik a brüsszeli nagykövetség épületében a magyar diaszpóra tagjaival: a gazdasági élet szereplőivel, tanárokkal, művészekkel és katonákkal. Ezt követően az elnök és a stábja – a Melsbroek katonai repülőtérről – indul haza Budapestre.  

Rovatok