Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin újabb kényes missziója: a NATO-főtitkárral tárgyal az elhúzódó svéd csatlakozásról

2023. november 2., csütörtök 12:30

Jövő héten a magyar köztársasági elnök Brüsszelbe látogat, ahol tárgyalásokat folytat a NATO főtitkárával – értesült az Index. Több nyugati országban ugyanis értetlenkedve fogadják Magyarország szövetségen belüli álláspontját, amely késlelteti a svédek csatlakozását. Az Index brüsszeli forrásokból úgy értesült: szükség van némi tűzoltásra.

Jövő héttől újra beindul a külpolitikai nagyüzem a Sándor-palotában: Novák Katalin három napra a Belga királyságba látogat. Megbeszélést folytat többek között Alexander De Croo belga miniszterelnökkel, az Európai Parlament elnökével, Roberta Metsolával, valamint találkozik Fülöp belga királlyal is.

A legfontosabb találkozó azonban a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel lesz.

Az Index információi szerint az orosz–ukrán konfliktus, valamint az október 7-én kirobbant izraeli háború miatt több NATO-tagállam vezetője már türelmetlen Magyarországgal szemben, amiért a Magyar Országgyűlés még mindig nem ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását.

Kemény vita a Magyar Országgyűlésben

„A NATO-nak egységesnek és erősebbnek kell lennie, de a bővítésről szóló kérdéseket meg kell vitatni” – nyilatkozta még áprilisban Novák Katalin a török állami hírtelevíziónak. A magyar államfő szerint a NATO fontos szövetség, amelyet meg kell erősíteni. Mint mondta: a Magyar Országgyűlésben „kemény vita” folyik Svédország NATO-csatlakozásáról, mert magas rangú svéd illetékesek korábban elfogadhatatlan kijelentéseket tettek Magyarországról.

Ezek alaptalan, elfogult nyilatkozatok voltak, amelyek még a magyar demokráciát is megkérdőjelezték

– tette hozzá az államfő.

Novák Katalin ugyanakkor elmondta: köztársasági elnökként a személyes véleménye az, hogy ebben a nagyon nehéz helyzetben több érv szól Svédország NATO-csatlakozása mellett, mint az ellen.

Ő ebben a helyzetben Svédország NATO-csatlakozása mellett van, mert ezáltal a NATO erősebbé válhat.

Orbán Viktor helyett utazik kényes missziókra

Nagy Attila Tibor szerint Novák Katalin az ország második, nem hivatalos „külügyminisztere”. A politikai elemző úgy vélekedett, hogy Novák Katalin még Fidesz-elnökségi tagként a párt külügyeiért felelt, lényegében ezt a vonalat viszi tovább.

Mivel több idegen nyelven is beszél, több külföldi politikussal, fontos személyiséggel tud tolmács nélkül is közvetlenül, nem hivatalosan beszélgetni. Olykor olyan kényes missziót is vállal, mint a Kijevbe és Kárpátaljára látogatás – az ukrán fővárosba Orbán Viktor egyelőre nem hajlandó elmenni, kvázi helyette elutazik oda a köztársasági elnök

– mondta el Nagy Attila Tibor, aki szerint a magyar politikai rendszerben a köztársasági elnök csak formálisan az első számú közjogi méltóság, az igazi hatalom Orbán Viktor miniszterelnök kezében van. „Szembetűnő, mennyivel aktívabb Novák Katalin külpolitikai tevékenysége Áder Jánoséhoz képest” – vont párhuzamot a politikai elemző a két államfő között.

Németh Zsolt, a parlament Külügyi Bizottságának kormánypárti elnöke nemrég a Szabad Európának úgy nyilatkozott, hogy a svéd NATO-tagságot Magyarország támogatja. A kormány ezt a szervezet elmúlt két csúcstalálkozóján is kinyilvánította.

Német Zsolt hangsúlyozta, hogy innentől kezdve kizárólag technikai kérdés, hogy mikor kerül sor a ratifikációra. Egy dolog biztos: nem Magyarországon fog múlni.

„Folyamatosan tárgyalunk és egyeztetünk Törökországgal, jó viszonyt ápolunk velük. Még a törökök előtt megtörténik a ratifikáció, és ismétlem: nem Magyarországon fog múlni a csatlakozásuk. A svédekkel erősebb lesz a NATO, márpedig a szervezet jövője Magyarország számára is kulcsfontosságú kérdés” – mondta Németh Zsolt, a Külügyi Bizottság elnöke.

(Borítókép: Novák Katalin 2023. október 12-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok