Index Vakbarát Hírportál

Amerikai újságíró: Orbán Viktornak is szerepe lehetett Tucker Carlson kirúgásában

2023. november 8., szerda 19:50

Újabb beszámolók jelentek meg Tucker Carlson leváltásáról Brian Stelter újságíró hamarosan megjelenő könyve, A hazugságok hálózata kivonataiban. Ebben pedig arról is szó van, hogy a műsorvezető magyarországi látogatása is a kirúgása mellett szól.

Stelter beszámolója arra utal, hogy Carlson már az áprilisi távozása előtt is évekig vitában állt a Fox News vezetőivel. Állítása alapján az amerikai hírcsatorna egyik vezetője szerint Carlson szándékosan provokálta feletteseit, amikor 2021-ben az engedélyük nélkül hozta el a Tucker Carlson Tonight című műsort Budapestre.

A külföldi tartózkodása Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott beszélgetéssel zárult, amelyben Carlson dicsérte őt a bevándorlásellenes, nacionalista hozzáállásáért. Emellett Carlson felszólalt az MCC Feszten is.

A huffpost.com cikkében a könyvrészlet alapján arról ír, hogy Tucker Carlson nem engedélyezett utazása lehetett a fordulópont a Fox News vezetői számára, akik már akkor is úgy érezték, hogy a műsorvezető „erősen kacérkodik a tekintélyelvűséggel”.

Kötélhúzás zajlott a jóhiszemű emberek és minden párt között, akik meg akarták védeni az amerikai demokráciát, illetve a kötél másik oldalán állók között. A másik oldal a tekintélyelvű irányába próbált elindulni. Carlson 2021-es, nem engedélyezett magyarországi útja minden bizonnyal az utóbbi kategóriába tartozott. Carlson a műsorát Orbán Viktor egyre autokratikusabb, patriarchális nemzetének reklámjává tette

– írta Stalter.

A Fox News egykori főszereplője 2023-ban majdnem visszatért Magyarországra a CPAC Budapestre, de ehelyett egy videóüzenetet küldött, miután a hírcsatorna egyik felsőbb vezetője állítólag megfékezte.

A Carlson és a vezetők közötti folyamatos feszültségek ellenére a Fox News nem bocsátotta el a műsorvezetőt, csak miután az év elején 787 millió dolláros rágalmazási egyezséget kötött a Dominion Voting Systemsszel.

Brian Stelter A hazugságok hálózata című könyve november 14-én jelenik meg.

Rovatok