Index Vakbarát Hírportál

Olaszország Albániába költöztetné a migránsokat menedékkérelmük elbírálásáig

2023. november 11., szombat 10:04

Olaszország megállapodást kötött Albániával arról, hogy migránsok ezreit telepítik át az Adriai-tenger túlpartjára, akiket két, ott építendő menekülttáborban helyeznek el menedékkérelmük elbírálásáig. Migrációs szakértők szerint az egyezmény nemzetközi jogot sért.

A részletek ugyan nem ismeretesek, megfigyelők azonban arra emlékeztetnek, hogy korábban hasonló intézkedéssel próbálkozott Dánia, amely meg nem nevezett, vélhetően afrikai országgal tárgyalt a migránsok átmeneti elszállásolásáról, de az eljárást végül felfüggesztették.

A brit kormány tavaly úgy döntött, hogy Ruandába toloncolják az illegális bevándorlókat.

Az Egyesült Királyság már nem tagja az uniónak, így az Európai Bizottság most csak az olasz példára tért ki, és arra hívta fel a figyelmet: ha egy menekültet egy tagállam felségvizein mentenek ki, kizárólag annak az országnak a területén kérhet menedékjogot. Ez a személy viszont nem szállítható harmadik országba.

Giorgia Meloni olasz, illetve Edi Rama albán miniszterelnök közölte: közös kezdeményezésük alapján az EU-tagjelölt Albánia a migránsok ezreinek nyújt ideiglenes menedéket, amíg kérelmük olasz elbírálására várnak.

Amennyiben Olaszország elutasítja a menedékkérelmet, Albánia kiutasítja a kérvényezőt. Meloni és Rama abban is egyetértettek, hogy a gyermekek és a terhes nők nem kerülhetnek át Albániába – jelentette az AP.

Olaszország két albániai központ felépítésének finanszírozását vállalta magára, amelyek egyidejűleg háromezer migráns befogadására alkalmasak.

Az olasz fennhatóság alá tartozó menekülttáborok külső biztonságáról Albánia gondoskodna.

És ha elutasítják a menedékkérelmet?

Meloni szerint a menedékkérelmek gyors elbírálása esetén évente akár harminchatezer migránst szállásolhatnának el átmenetileg Albánia területén. Ez mindenképpen enyhítené az olasz menekültügyi központok krónikus túlzsúfoltságát.

Olaszországba az elmúlt években migránsok százezrei érkeztek, akik kockázatos tengeri utazásra indultak Líbiából, Tunéziából, Törökországból és más országokból.

A szakértőknek jogi és joghatósági fenntartásaik vannak az olasz kezdeményezéssel kapcsolatban. A tengeren egy olasz hajó által kimentett migránsok „technikailag olasz területen tartózkodnak” – emlékeztetett egy civil, tengeri mentőcsoport szóvivője.

Ha a kimentettek Albániában szállnak partra, „akkor az ellentétes a nemzetközi és az európai joggal egyaránt” – szögezte le Giorgia Linardi.

A megegyezés eddig ismert vázlata arra sem tér ki, hogyan tudná Albánia visszatoloncolni a migránsokat származási országukba, amikor ez Olaszországban is nehézségekbe ütközik.

Albán köszönet

Olaszország eddig hiába várt el szolidaritást a többi uniós tagországól. Ezek után fordult segítségért Tiranához.

Albánia nemcsak Olaszország, hanem az Európai Unió barátja is

– mondta Giorgia Meloni, aki leszögezte: Albánia úgy viselkedik, mintha az EU egyik tagországa lenne.

Edi Rama cserébe köszönetet mondott azoknak az albánoknak a nevében, akik „a jobb élet reményében megszöktek a pokolból”. Az albán miniszterelnök azokra a honfitársaira utalt – a becslések szerint nagyjából húszezerre , akik a hermetikusan elszigetelt kommunista diktatúrából 1991-ben Puglia tartományba menekültek át.

Sokan közülük végleg Olaszországban telepedtek le.

A jobb élet reményében nem költözhetnek az unióba

Csupán az idén eddig 145 ezer migráns érkezett Olaszországba a tengeren. Tavaly összesen 88 ezret számoltak össze.

Sokat közülük nem illet meg a menedékjog, azokat, akik a szegénységből költöznek az unióba a jobb élet reményében, és nem üldözés áldozatai vagy háború számkivetettjei.

A Róma és Tirana között kötött megállapodás alapján a migránsok egy részét ideiglenesen Albániába telepítik az olasz adófizetők költségén, azonosításukról pedig az olasz hatóságok gondoskodnak a Tiranától 75 kilométerre északnyugatra fekvő Shëngjin kikötőjében.

Az uniós előírásokkal összhangban abban a tagországban kell elbírálni a menekültek kérelmét, ahová először tették be a lábukat – még abban az esetben is, ha a migránsoknak más az úti célja.

(Borítókép: Migránsok egy halászhajón Lampedusa szigetén 2020-ban. Fotó: Lorenzo Palizzolo / Getty Images)

Rovatok