Index Vakbarát Hírportál

Ráhívták a rendőröket a békés túrázókra, mert azt hitték róluk, hogy migránsok

2023. november 11., szombat 07:16

Csütörtökön Riham Alkousaa újságíró túrázni volt egy csoporttal a keletnémet Szászországban. Amikor a békés kirándulók visszatértek a szállásra, arra lettek figyelmesek, hogy rendőrök várják őket. Mint kiderült, valaki rájuk hívta a rendőrséget, miután illegális bevándorlónak nézte a csoport tagjait.

A telefonáló azt mondta a rendőröknek, hogy migránsokra lett figyelmes, akik szerinte a közeli Csehországból próbáltak illegálisan átszökni a határon. Alkousaa azonban nem bevándorló, és most egy bejegyzett német túraklub által szervezett sétán vett részt, amelynek tagjai többnyire Németországban élő szírek.

A Reutersnek dolgozó, díjnyertes újságíró Szíriából származik, de német állampolgár, és a New York-i Columbia Egyetemen szerzett diplomát. Az elmúlt 10 évben számos német és amerikai kiadványnak dolgozott.

A szíriaiak, akikkel túrázott, mindannyian legálisan dolgoznak vagy tanulnak Németországban a BBC beszámolója szerint.

A szászországi rendőrség beszámolója szerint egy német állampolgár értesítette a tartományi rendőrséget a 110-es segélyhívó számon, miután észrevette a túrázókat a határ közelében, és arra gyanakodott, hogy a csoportot át akarják csempészni a határon.

A regionális rendőrség ezután továbbította az információt a szövetségi rendőrségnek, amely járőröket küldött a helyszínre. Miután ellenőrizték a túrázó csoport iratait, amelyek igazolták, hogy a túrázók legálisan tartózkodnak Németországban, a járőrök hazamentek.

A rendőrség közölte, hogy Alkousaa nem lépett velük közvetlenül kapcsolatba, és nem tett feljelentést az ügyben.

Rovatok