Index Vakbarát Hírportál

A fejlődő országok 1500 milliárd dollárral tartoznak Kínának, Peking pedig ezt behajtja

2023. november 12., vasárnap 18:42

A fejlődő országok legkevesebb 1100 milliárd dollárral tartoznak a kínai hitelezőknek. Az eltelt két évtizedben folyósított több mint ezer kölcsön nagy hányadát kellene törleszteni, sok adós azonban pénzügyi nehézségekkel küszködik.

Kína a hiteleinek csaknem négyötödével a Hszi Csin-ping elnök által zászlóshajónak nevezett Egy övezet, egy út kezdeményezés jegyében pénzügyi gondokkal szembesülő országokat támogatott – állapította meg az egyik virginiai egyetem elemzőközpontja, az AidData a tanulmányában.

Pekingi segítséggel épültek utak, repterek, vasutak és erőművek Latin-Amerikában, Délkelet-Ázsiában – sőt Magyarországon is, például a Budapest–Belgrád vasút. A kínai hitelek elősegítették a kölcsönt felvevő országok gazdasági felemelkedését. Értelemszerűen szorosabb kapcsolat alakult ki Kínával, amely ma a világ legnagyobb, egyesek szerint felelőtlen hitelezője.

Az AidData elemzése 165 országra terjed ki.

Az általuk felvett kölcsönök több mint felének, 55 százalékának a törlesztése már  esedékes.

A visszafizetést megnehezítik a magas kamatok és a helyi valuta instabilitása.

A hitelek nagy részét a 2013-ban indított Egy övezet, egy út kezdeményezéssel egyidejűleg kezdték folyósítani öt-hét éves türelmi idővel, amit a világjárvány miatt további két évvel meghosszabbítottak. A határidő lejártával az adósoknak törleszteniük kellene.

„Az elmúlt évtizedben Kína volt globálisan a legnagyobb hitelező, most pedig a világ legnagyobb hivatalos adósságbehajtója” – ecsetelte a helyzetet a CNN-nek Brad Parks, az AidData igazgatója, egyben pedig a tanulmány szerzője.

Pénzügyi mentőöv

Az AidData hivatalos információkból származó összesítése szerint a kínai kormány és az állami tulajdonú hitelezők 2000–2021-ben 1340 milliárd dollár kölcsönt folyósítottak alacsony és közepes jövedelmű országoknak.

A fejlődő országok 2021-ig 1100–1500 milliárd dollárral tartoztak a kínai hitelezőknek – erősítette meg az amerikai tanulmány adatait a svájci székhelyű nemzetközi elszámolási bank, a Bank of International Settlements.

Peking 2008-ig legfeljebb tíz, pénzügyi nehézségekkel küszködő ország kifizetetlen adósságával szembesült. Az ilyen országok száma azonban tavalyelőttig felkúszott 57-re.

A változás módosította Kína hitelezési politikáját.

Az infrastrukturális projektek finanszírozása hirtelen visszaszorult. Ehelyett Kína pénzügyi mentőövként segíti kölcsönökkel a rászorulókat.

Nemzetközi válságkezelés

Ennek ellenére Kína változatlanul a világ legnagyobb hitelezője. Noha a legfejlettebb országokat tömörítő G7 megpróbál vele lépést tartani, a hét ország kölcsönállománya 2021-ben összesen alig 84 milliárd dollárral haladta meg a kínai kölcsönök összegét.

Az infrastrukturális projektek kínai hitelezésének aránya a 2014-ben jegyzett 65 százalékról a felére, 31 százalékra esett vissza 2021-ben. Ebben az évben a kínai hitelek 58 százaléka már mentőhitel volt, ezek segítettek a bajba jutott országok talpon maradásában vagy más nemzetközi hitelezők kölcsönének törlesztésében.

Ez arra utal az AidData szerint, hogy Kína egyre inkább „nemzetközi válságmenedzserként” lép fel.

A tanulmány szerzői azonban felhívták a figyelmet arra, hogy az eladósodott, ezért pekingi mentőkölcsönre szoruló országok korábbi „olcsóbb adósságaikat drágábbra cserélik”.

(Borítókép: Munkavonat áll Dömsöd állomáson a megújuló Budapest–Belgrád vasútvonal Budapest–Kelebia szakaszán zajló felújítások közben 2022. október 19-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok