Index Vakbarát Hírportál

Egy adminisztrációs hiba miatt mondott le a portugál miniszterelnök

2023. november 12., vasárnap 15:19

Előrehozott választást írt ki Portugáliában 2024. március 10-re Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök, miután António Costa miniszterelnök benyújtotta lemondását egy korrupciós botrány közepette. Azonban most kiderült, hogy csupán összecserélték a nevét a gazdasági miniszterével.

António Costa miniszterelnök kedden nyújtotta be lemondását, miután a hatóságok őrizetbe vették a kabinetfőnökét egy korrupciós ügyben nyomozva, valamint házkutatásokat is tartottak több közintézményben.

Akkor úgy lehetett tudni, hogy a vizsgálatok Costa lítiumbányászattal és hidrogéntermelési projektekkel kapcsolatos állítólagos szabálytalanságaira összpontosítanak.

Azonban az Euronews most azt írja, hogy egy olyan lehallgatási jegyzőkönyvben bukkant fel a kormányfő, António Costa neve, ahol nem is róla, hanem a gazdasági miniszteréről, António Costa Silváról beszéltek. 

Erre pedig a lehallgatottak egyike hívta fel az ügyészség figyelmét a kihallgatásakor. 

Az államfő korábban hangsúlyozta, hogy a parlamentet csak a 2024-es költségvetésről tartott végszavazást követően fogja feloszlatni, amit várhatóan november 29-én tartanak. A büdzsét első olvasatra a törvényhozás október 31-én már jóváhagyta.

Rovatok