Index Vakbarát Hírportál

Több ezer embert kellett evakuálni Izlandon a vulkánkitörés veszélye miatt

2023. november 13., hétfő 18:40 | aznap frissítve

Vulkánkitörés veszélye miatt már közel 4 ezer embert evakuáltak a hatóságok Izlandon.

Izland déli részén mintegy kilencszáz földrengést észleltek hétfőn, ezzel pedig már több tízezerre nőtt a rengések száma a szigetországban, így a hétvégén több ezer embert evakuáltak Izlandon – adta hírül az MTI.

Az izlandi meteorológiai szolgálat szakértői attól tartanak, hogy az olvadt kőzet a felszínre törhet egy tengerparti városban, és kárt tehet egy geotermikus erőműben is.

Most rendkívül nagy a bizonytalanság; lesz-e kitörés, és amennyiben igen, milyen károkat fog okozni

– közölte Matthew James Roberts, az izlandi meteorológiai iroda szolgáltatási és kutatási részlegének igazgatója.

Izland veszélyhelyzetet hirdetett pénteken, miután több nagy erejű földrengés történt a Reykjanes-félszigeten. A szigetország délnyugati részén fekvő Grindavík lakói arról számoltak be, hogy szombatra virradóra gyakorlatilag kimenekítették őket a mintegy négyezer lakosú településről, miközben rengett a föld, az utak megrepedtek és az épületek is megsérültek. Péntek este azonban a meteorológusok azt tapasztalták, hogy a szeizmológiai tevékenység a felszínhez közeledik, ezért a hatóságok elővigyázatosságból kiürítették a várost.

Hans Vera, egy belga származású 56 éves lakos, aki 1999 óta él Izlandon, arról számolt be, hogy a családi házuk alatt a talaj folyamatosan rengett.

Nem volt egy nyugodt percünk sem, a föld folyamatosan rengett, nem lehetett aludni a házban. Nem csak a Grindavíkban élőket rázta meg ez a helyzet, hanem egész Izlandot

– mondta.

A hatóságok szerint a város 3800 lakosa közül szinte mindenkinek sikerült családtagoknál vagy barátoknál szállást találnia, és csak 50-70 ember tartózkodott az evakuációs térségben. Közülük több embert rövid időre visszaengedtek a városba vasárnap, hogy összeszedjék a holmijukat.

A szigetországban 33 működő vulkán van. Izland az eurázsiai és észak-amerikai tektonikus lemezt egymástól elválasztó hasadékon, az Észak-atlanti Hátságon fekszik.

Rovatok