Index Vakbarát Hírportál

Megvolt az első erőpróbája a kormányzásra készülő ellenzéknek Lengyelországban

2023. november 13., hétfő 16:28 | aznap frissítve

Parlamenti többség hiányában alulmaradt a házelnökválasztáson a jobboldali-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) a szejmben többséggel rendelkező ellenzék közös jelöltjével szemben. Ugyanakkor arra, hogy a törvénykezés után a végrehajtó hatalom vezetését is átvegyék, még sokat kell várniuk.

November 13-ra hívta össze Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök az új, tizedik szejm alakuló ülését. Mint minden alakuló ülésnek, ennek is a legfontosabb napirendi pontjai az új képviselők eskütétele mellett a házelnök, illetve a helyetteseinek megválasztása.

Előbbire két jelölt volt: a választásokat megnyerő, ám parlamenti többségét elvesztő jobboldali-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) Elzbieta Witeket, míg a közös kormányzásban már korábban megegyezett ellenzék az agrárius Lengyel Néppárttal (PSL) Harmadik Út néven közös listán induló centrista Polska 2050 elnökét, Szymon Holowniát jelölte.

Miután a választásokon az eddigi ellenzék, azaz a Donald Tusk vezette jobbközép-liberális Polgári Koalíció (KO), a Harmadik Út és a szélsőbaloldali és baloldali pártokat összefogó Lewica került többségbe, így nem meglepő módon

a Szejmben Szymon Holowniát választották házelnökké.

A jelenlévő 459 képviselőből 265-en voksoltak Holowniára, míg a PiS-es Witekre 193-an – azaz a PiS-en kívül mindegyik párt, még a szélsőjobboldali Konföderáció is a korábbi televíziós bemondóra szavazott.

Holownia megválasztása után tartott beszédét diplomatikusan azzal kezdte, hogy megköszönte Andrzej Duda elnök részvételét, majd a rekodrészvételű parlamenti választással kapcsolatban arról beszélt, hogy a lengyelek kijelentették:

elég, ami történt, és nem csak a [kormányzó] pártnak, hanem magának a politikának is változnia kell.

Mint fogalmazott, a lengyel politika a szejmben kezdett el megromlani, ezért annak megjavítását is onnan kell elindítani. Azt ígérte, vezetésével a szejm nem lesz egy törvénygyár, hanem komoly törvénykezési munka fog zajlani.

Ezután a PiS által támogatott Andrzej Dudának odaszúrva hozzátette, hogy a mostani házelnökválasztás is bemutatta, „kétség sem férhet hozzá, hogy ebben a szejmben többségben vannak azok, akik készen állnak a hatalom átvételére”. Duda ugyanis a szokásjog szerint a választáson legtöbb szavazatot szerző párt miniszterelnök-jelöltjét fogja kormányalakításra felkérni, nem pedig az ellenzéket, aminek együttesen megvan a többsége.

Beszéde után két és fél órás szünetet rendelt el, ami alatt a pártok megegyeznek, hogy mennyi helyettese legyen, majd a szünet után a jelöltekről szavaznak is.

Az előzetes megállapodás szerint Holownia két évig, egészen 2025. november 13-ig tölti be a pozíciót, majd ezután a szélsőbaloldali és baloldali pártokat tömörítő Lewica jelöltje, Wlodzimierz Czarzasty fogja átvenni tőle a harmadik legfontosabb közjogi pozíciót.

A kormányalakításra vélhetően decemberig kell várni

Mint azzal az Indexen is kiemelten foglalkoztunk, az október 14-i lengyel választásokon az elmúlt nyolc évben kormányzó PiS hiába szerezte a legtöbb szavazatot, a Jaroslaw Kaczynski vezette párt elvesztette többségét a parlamentben, így az uniós politikából lengyel politikába visszatérő Donald Tusk alapíthat majd valószínűleg kormányt.

Azonban erre még vélhetően sokáig kell várni: ha Duda valóban a miniszterelnöki mandátumáról az alakuló ülésen lemondó Mateusz Morawieckit kéri fel kormányalakításra, mint ahogy azt a múlt heti televíziós beszédében ígérte, akkor először a PiS próbálkozhat egy kudarcra ítélt kormányalakítással.

A lengyel alkotmány szerint az alakuló ülésen 14 napja van az elnöknek megbíznia valakit a kormányalakítással, akinek ezután további 14 napja van, hogy a szejm bizalmat szavazzon neki. Ha a PiS mindkét esetben kitölti az időkeretet,

akkor leghamarabb csak december 11-én próbálkozhatnak meg a kormányalakítással az ellenzéki pártok.

Azt, hogy mi vezetett a PiS pirruszi győzelméhez, illetve az ellenzék többségéhez, a választási eredmények után ebben a cikkünkben elemeztük ki. Arról pedig, hogy a választási vereség után már több politikus is csendben bejelentkezett a lassan nyugdíjba vonuló Kaczynski pártelnöki irodájára, bővebben itt írtunk.

(Borítókép: Szymon Holownia 2023. november 13-án. Fotó: Kacper Pempel / Reuters)

Rovatok