Index Vakbarát Hírportál

Egy erőművet is veszélyeztet az izlandi vulkánkitörés

2023. november 14., kedd 15:24

Az izlandi hatóságok kedden elkezdték egy speciális védőfal építésének előkészítését a szigetország délnyugati részén lévő geotermikus erőmű körül. Reményeik szerint a fal egy lehetséges vulkánkitörés esetén megvédi a létesítményt a lávafolyamtól.

Izlandon az elmúlt napokban több tízezer földrengést észleltek, a meteorológiai szolgálat szakértői szerint ezek vulkánkitörést is előidézhetnek, és az olvadt kőzet a felszínre törve kárt tehet a Grindavíktól alig 6 kilométerre található Svartsengi geotermikus erőműben.

Mint írtuk, a szigetországban veszélyhelyzetet hirdettek ki pénteken, miután több nagy erejű földrengés történt a Reykjanes-félszigeten. A geotermikus erőműtől nem messze található Grindavík lakóit pedig szombaton evakuálták a városból, mert erősen rengett a föld, az utak megrepedtek, és az épületek is megsérültek.

Egy nagy védőgátat terveztek, hogy megvédje az erőművet – adta hírül az MTI Gudrún Hafsteindóttir izlandi igazságügyi miniszter RUV állami televíziónak adott nyilatkozatát. 

Az erőműhöz olyan mennyiségű építőanyagot és felszerelést szállítottak, ami akár 20 ezer teherautót is megtöltene.

– tette hozzá.

Az erőmű körüli védőgát építése már csak a kormány hivatalos jóváhagyására vár. A Svartsengi geotermikus erőmű hideg és meleg vizet, illetve áramot termel a Reykjanes-félsziget számára. Az erőművet üzemeltető HS Orka cég szóvivője közölte, hogy az erőmű az egész országot ellátja energiával, és egy üzemzavar nem befolyásolná a főváros, Reykjavík áramellátását.

A szigetországban 33 működő vulkán van. Izland az eurázsiai és észak-amerikai tektonikus lemezt egymástól elválasztó hasadékon, az Észak-atlanti Hátságon fekszik, ahol rendszeresek a földrengések és a vulkáni tevékenység. 

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb vulkáni tevékenysége is Izlandon történt: 2010 tavaszán az Eyjafjallajökull kitörése öt napra megbénította Európa légi közlekedését, mintegy százezer járatot töröltek Európában és az észak-atlanti térségben.

Rovatok