Index Vakbarát Hírportál

Izrael megállapodhatott a Hamásszal egy fontos kérdésben

2023. november 14., kedd 17:02

Egy magas rangú izraeli tisztviselő a The Washington Post című lappal közölte: Izrael és a Hamász nagyon közel állnak ahhoz, hogy megállapodjanak egy fogolycsere-egyezményről, amelynek értelmében a túszok egy része kiszabadulhat.

Az izraeli tisztviselő szerint Izrael és a Hamász terrorszervezet egyre közelebb van az egyezséghez, amelynek keretében kiszabadítanák az október 7-én elrabolt izraeli nők és gyermekek többségét. A megállapodást napokon belül bejelenthetik, már csak a végső részleteket kell tisztázni. 

Az alku legfontosabb részleteiről már megegyeztek

– mondta a The Washington Postnak a tisztviselő.

A megállapodás értelmében a Hamász túszként fogva tartott izraeli gyermekeket és nőket engedne el, amiért cserébe az izraeli börtönökben fogva tartott palesztin nők és kiskorúak szabadulhatnának ki. 

Túszok elengedése a tűzszünetért? 

Izrael azt szeretné, ha mind a 100 Izraelből elhurcolt nőt és gyermeket szabadon engednék, ám a végleges szám várhatóan ennél kisebb lesz. A Hamász azt jelezte, hogy 70 nő és gyermek szabadon bocsátására készen állnak.

Az értük cserébe szabadon engedett palesztin nők és fiatalok száma egyelőre nem ismert. Ugyanakkor egy arab tisztviselő a múlt héten azt mondta: legalább120 fő érintett lehet. Fontos kiemelni, hogy 

Az izraeli tisztviselő szerint a túszok és foglyok cseréjét egy ötnapos, ideiglenes tűzszünet kísérné.

Ez a tűzszünet lehetővé tenné az izraeli foglyok biztonságos mozgását. Emellett lehetővé tenné a gázai övezetben élő civileknek nyújtott nemzetközi segítséget, enyhítené az ottani humanitárius válságot.

A The Washington Post arra is emlékeztetett, Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke vasárnapi telefonhívásában határozott amerikai támogatásának adott hangot a túszalku érdekében, illetve elismerését fejezte ki Tamím bin Hamád al-Tání katari emírnek, akinek országa közvetítőként lépett fel a Hamász mellett. „A két vezető egyetértett abban, hogy minden túszt haladéktalanul szabadon kell engedni” – állt a Fehér Ház korábbi közleményében. Izrael már a háború kirobbanását követően, közvetve Kataron keresztül folytatja tárgyalásait a Hamásszal.

Már korábban is érkeztek hasonló hírek

Az amerikai tisztviselők azt remélik, hogy a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás és az ideiglenes tűzszünet csökkentheti a háborút övező nemzetközi felháborodást. Izrael nem hajlandó beleegyezni abba, hogy véget vessen a Hamász katonai erejének megsemmisítésére irányuló hadjáratának, de elismerik, segíteni kell a palesztin civileket.

Továbbá Izrael megerősítést vár arról, hogy a fogságban tartott – név szerint azonosított – izraeli embereket szabadon engedik, miközben átadják a palesztin foglyokat. Ez az ellenőrzési folyamat egyike azoknak a részleteknek, amelyekről a tisztviselők hétfőn még tárgyaltak.

Mint azt kedden reggel megírtuk, a Hamász nevű palesztin terrorszervezet katari közvetítőkkel közölte, hogy a csoport kész elengedni akár 70 Gázában fogva tartott nőt és gyermeket egy ötnapos tűzszünetért cserébe.

Ennek magában kell foglalnia a teljes tűzszünetet, valamint azt, hogy a Gázai övezetben mindenhol lehetővé kell tenni a segélyek eljuttatását és a humanitárius segítségnyújtást

− mondta Abu Ubaida, a Hamász fegyveres szárnyának, az Al-Kasszam Brigádoknak a szóvivője a csoport Telegram-csatornáján közzétett hangfelvételen.

A közel-keleti konfliktus fejleményeit kedden is percről perce követjük ebben a cikkünkben.

Rovatok