Index Vakbarát Hírportál

Izrael és Joe Biden is megerősítette: tényleg megegyezhetnek a Hamásszal a túszokról

Háború Izrael és a Hamász között – az Index keddi hírösszefoglalója

Index
2023.11.14. 21:53
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index élő hírfolyama az izraeli eseményekről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk holnap is. Jó pihenést kívánunk!

  • Az izraeli rendőrség több vizsgálatot folytat a Hamász által október 7-én elkövetett nemi erőszak bűncselekmények miatt – írja a The Times os Israel.

    A rendőrség közleménye szerint „számos esetben” vizsgálódnak, és ezek egy részéről több szemtanú is vallomást tett.

    A sajtónak egy olyan tanúvallomást is megmutattak, amelyben a Nova technófesztivál – ahol több mint 250 civilt mészárolhatott le a Hamász – egyik túlélője arról vallott: látta, amint egy nőt csoportosan megerőszakoltak a terroristák, majd agyonlőtték. 

  • Az izraeli hadsereg kedd délután osztott meg egy videót arról, hogy a Hezbollah létesítményeit bombázták Libanon déli felén.

    Közleményük szerint a csapásokat a Hezbollah tüzérségi, illetve tankelhárító rakétákkal végrehajtott támadásaira válaszolva hajtották végre.

    A légicsapások mellett egy izraeli harckocsi is csapást hajtott végre egy tankelhárító osztag ellen – közölték. 

  • Kedd délután több rakétát lőttek ki Izrael ellen a Gázai övezetből. A támadásért a Hamász vállalta a felelősséget.

    Az akcióban három ember megsérült Tel-Avivban a rakéták repeszei miatt, egyikük – egy huszonéves férfi – súlyosan. Azt nem tudni, hogy a támadó rakéta közvetlenül becsapódott-e, vagy még azelőtt közvetlenül elfogta a Vaskupola védelmi rendszer egyik rakétája – írta a The Times of Israel.

  • António Guterres ENSZ-főtitkár szerint az emberiesség nevében azonnali tűzszünetre van szükség a Gázai övezetben – közölte kedden Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője az MTI szerint. 

    Guterrest mélyen felzaklatták „a drámai halálozások” a Gázai övezet kórházaiban – húzta alá Dujarric.

    A Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet legfrissebb összesítése szerint 11 320-ra emelkedett az izraeli erők ostromolta palesztin térségben a halálos áldozatok száma, akik között 4650 nő és 3145 gyermek van. A sebesültek száma 29 200-ra nőtt.

  • Washingtonban több tízezer ember gyűlt össze az Izrael melletti szolidaritás jeleként kedden – írja az MTI.

    Az Egyesült Államok fővárosának központjában, a nemzeti emlékhelyen, a National Mallon izraeli zászlókkal vonultak fel a résztvevők, akik az ország minden részéből érkeztek.

    Az izraeli és amerikai zászlókkal szegélyezett színpadon helyi idő szerint délután a tüntetésen szólal fel a Kongresszus alsóházának republikánus elnöke, Mike Johnson, valamint a kisebbségben lévő demokraták vezetője, Hakeem Jeffries és szenátorok is pódiumra lépnek.

    A megmozdulást szigorú biztonsági előkészületek előzték meg, és a Nemzeti Gárda egységeit is kirendelték.

  • Az izraeli hadsereg egységei a tengerparti Sáti menekülttáborban felszámolták a Hamász erőit – tudatta egy katonai szóvivő kedden az MTI szerint. 

    A Gázai övezet északnyugati részén, a tengerpart közelében fekvő Sáti menekülttábor a Hamász egyik, jelentős terrorista infrastruktúrával rendelkező erőssége volt, többek közt a Sáti zászlóalj otthona, amely kulcsszerepet játszott az október 7-i, Izrael elleni terrortámadásban – mondta a szóvivő. 

    Az izraeli hadsereg 162-es hadosztálya eddig több mint 160 alagútlejáratot fedezett fel, mintegy 2800 terrorista célpontra támadt, és a Hamász mintegy ezer fegyveresét, köztük parancsnokokat öltek meg.

    Ez a hadosztály vette be az iszlamista terrorszervezet több, stratégiai és létfontosságú erősségét, köztük a 17-es erődítményt, a Hamász biztonsági negyedét, a Rantiszi kórház környékének egységeit – ahol a Hamász izraeli túszokat is fogva tartott –, és egyik legkiemelkedőbb területük a Sáti menekülttábor volt, ahol további egységekkel közösen harcoltak a Hamász kiszorításáért.

     A Sátiban harcoló kommandós egységek rajtaütöttek egy iskola területén működő iszlamista csoporton is, ahol páncéltörő rakéták indítóállásait és nagy mennyiségű fegyvert találtak. Az elmúlt napokban az izraeli katonák átvették az irányítást emellett a Hamász katonai célokra használt kormányzati negyede felett Gázaváros Ejlin és Rimal körzetében is.

    A Goláni kommandó harcosai razziát tartottak a kormányzati központ épületében, ahol a Hamász hadi és belügyi minisztériumai, katonai hírszerző irodái, a szervezet főhadiszállása és más erődítményei voltak, és olyan kiképző helyei is, melyeket az október 7-e támadás előkészítésére használt.

  • A Palesztin Vöröskereszt (PRCS) vezérigazgatója, Marwan Dzsilani egy videóban beszélt arról, hogy milyen állapotok uralkodnak Gázában. 

    Elmondása szerint sokan azzal keresték fel őket, hogy szinte mindenhol holttestek hevernek.

    Holttestek hevernek az utakon, a romok alatt és a házakban is. A családok nem tudják eltemetni őket, nem tudnak kimerészkedni az utcára

    – mondta az al-Dzsazíra szerint.

    Hozzátette azt is, hogy az állandó harcok miatt sok sérültet egyszerűen nem tudnak ellátni, akik emiatt fájdalmas halált halnak, hiába kérnek segítséget.

  • Előzőleg írtunk arról, hogy a The Washington Post értesülése szerint Izrael és a Hamász megállapodhat egy fogolycseréről, amely értelmében izraeli és palesztin nők és gyermekek szabadulhatnának ki.

    Kedden Benni Ganc volt védelmi miniszter, az október 7 után létrehozott izraeli hadikabinet tagja is olyan nyilatkozatot tett, amely szerint van esély a megállapodásra. A tisztviselő azt is elismerte, hogy a fogolycsere esetén valóban életbe léphet egy tűzszünet, de leszögezte: ez nem jelenti azt, hogy Izrael felhagy a Hamász elleni háborúval.

    Még ha szükség is lesz egy tűzszünetre azért, hogy a túszok visszatérhessenek, a háborút nem fogjuk leállítani. Addig folytatjuk, amíg el nem érjük a céljainkat

    – fogalmazott. 

    Ezzel párhuzamosan Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke is nyilatkozott a túszokról egy sajtótájékoztatón. Az al-Dzsazíra szerint újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: állandóan, mindig egyeztet azokkal, akik a túszokról tárgyalnak, és ennek alapján reálisnak tartja, hogy sor kerülhet egy fogolycserére.

    Azt hiszem, hogy meg fog történni, de a részletekbe nem akarok belemenni. Tartsanak ki, nem hagyjuk cserben őket!

    – üzente Biden a túszoknak. 

  • Az izraeli hadsereg közölte, hogy Ciszjordániában, Tulkarem városánál rajtaütést hajtottak végre egy olyan létesítmény ellen, ahol robbanószereket gyártottak – írja az al-Dzsazíra.

    A közleményt szerint a létesítményt megsemmisítették, és elfogták a Tulkarem-zászlóalj, egy palesztin fegyveres csoport egyik vezetőjét, miközben el akart menekülni a helyszínről.

  • A Palesztin Vöröskereszt (PRCS) közölte, hogy hétfőn 155 segélyszállítmányokkal megrakott teherautót engedtek be Gázába.

    Közlésük szerint a kamionok élelmet, vizet és gyógyszereket szállítottak, azonban az üzemanyagot nem engedték be az izraeli hatóságok. A szervezet szerint október 21 óta összesen 1135 teherautót engedtek be Gázába.

  • Recep Tayyip Erdogan török elnök fasiszta államnak nevezte Izraelt még pénteken. Erre válaszolva Olaf Scholz német kancellár egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésekre válaszolva kijelentette, hogy szerinte ez a vád „abszurd”.

    Scholz hangsúlyozta, hogy Izrael egy demokratikus állam, és egy olyan ország, amelyet „kötnek az emberi jogok és a nemzetközi jog, és ennek megfelelően cselekszik”.

    A német és a török vezető néhány nap múlva Berlinben találkozik egymással, így személyesen is lesz alkalmuk megvitatni ezt a kérdést.

  • Több száz zsidó tüntető demonstrált Kaliforniában a szövetségi hatóság egyik épületénél – írja a The Times of Israel.

    A lap szerint a tüntetők „Nem a mi nevünkben!” és „Hagyjátok Gázát élni!” feliratú molinókat vittek magukkal az eseményre, és az épületet is megrohanták, megszállták. Az egyik szervező egyesület, a Jewish Voice for Peace szerint több tucat demonstrálót vettek őrizetbe a rendőrök. 

    Hasonló megmozdulásokra került sor New Yorkban több alkalommal az utóbbi hetekben. 

  • Az izraeli hatóságok 16 újabb civil áldozat személyazonosságát azonosították a Hamász október 7-i támadásával összefüggésben – írja a The Times of Israel.

    A lap szerint ezzel 859-re nőtt az azonosított civil áldozatok száma. A hatóságok a múlt hét pénteken azt közölték, hogy összesen körülbelül 1200 civil és katonai áldozata lehetett a támadásnak (ami 200-zal kevesebb az azt megelőző, 1400-as becslésnél).

    A halálos áldozatok száma a közeljövőben még változhat, különösképp amiatt, hogy még mindig nincsenek biztos adatok arról, mi történt a Hamász által elhurcolt nagyjából 240 tússzal.

  • Izraeliek százai indulnak egy ötnapos felvonulásra, hogy felhívják a figyelmet a Hamász által még mindig fogva tartott túszokra – írja a Sky News

    Az izraeli védelmi minisztérium és a lap tudósítója is arról számolt be, hogy hatalmas tömegek készülnek az akcióra. A demonstrációval arra a 200 túszra akarják felhívni a figyelmet, akiket a Hamász még mindig fogva tart Gázában. 

    A fogságba hurcoltak hozzátartozói Tel-Avivból Jeruzsálembe vonulnak majd, ahol reményeik szerint szombaton eljutnak Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök irodájához. 

    A felvonulók attól tartanak, hogy a háború eseményei elveszik a fókuszt a még mindig fogvatartottakról. 

  • Az izraeli rendőrség több olyan szexuális erőszakról szóló esetet vizsgál, amelyeket a Hamász terroristái követtek el az október 7-i merényletek végrehajtásának idején – írja a The Times of Israel.

    Az izraeli rendőrség azt állítja, hogy több nő ellen is elkövettek szexuális erőszakot a terroristák, és ezeknek tanúi is vannak.

    Több tanúnk is van több ügyben

    – mondja David Katz, a Lahav 443-as bűnügyi nyomozóegység vezetője, aki bemutatta az újságíróknak egy a fesztivál elleni támadás túlélőjének vallomását, amely arról szól, hogy egy nőt csoportosan megerőszakoltak.

  • Az izraeli hadsereg egyik kommandója elfoglalta a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet katonai rendőrségének főhadiszállását, erről videófelvételt készített, és a hadsereg közzétette ezt – jelentette be kedden egy katonai szóvivő.

    Egy másik egység feltárta a Hamász egyik alagútját, amelynek lejárata a Gázai övezet egyik mecsetjében található. Előtte a mecsetbe behatolni készülő katonákat a hamászosok páncéltörő rakétákkal támadták, mire a hadsereg segítségül hívta a légierőt, és így tudtak végezni velük

    – közölte egy másik katonai szóvivő.

    A hadsereg kedd reggeli közleménye szerint a légierő az előző nap mintegy kétszáz olyan célpontot támadott, amelyet a Hamászhoz köthetőnek vélt: fegyveres osztagokat, fegyvergyártó műhelyeket, parancsnokságokat. Este az izraeli haditengerészet csapást mért egy katonai kiképzőtáborra és egy raktárra, amelyet a terrorszervezet „haditengerészeti” részlege használt.

  • Megérkezett Bukarestbe kedden hajnalban a Gázai övezetből evakuált román állampolgárok és családtagjaik egy újabb, 86 tagú csoportja – közölte a román külügyminisztérium (MAE).

    A menekültek szombaton lépték át a határt a rafahi átkelőnél, ahonnan a MAE válságstábjának mobil egységei Kairóba kísérték őket. A csoportot a Tarom nemzeti légitársaság egy különjárata szállította Egyiptomból Romániába.

    A válságstáb folytatja a párbeszédet az izraeli és az egyiptomi hatóságokkal annak érdekében, hogy megkönnyítse a többi román állampolgár és családtagjaik evakuálását a Gázai övezetből a helyszíni fejlemények és az érintett felekkel kötött megállapodások függvényében – írta a MAE.

    A tárca szerint eddig 220 menekültet juttattak a Gázai övezetből Romániába az evakuálásukat kérő román állampolgárok és családtagjaik közül.

  • A Hamász egyik közösségimédia-csatornáján látott napvilágot egy videó, amelyben azt állították, hogy egy Gázában fogva tartott izraeli nő meghalt egy izraeli légicsapásban.

    A felvétel a Hamász katonai szárnyának, az al-Kasszám Brigádoknak a Telegram-csatornáján jelent meg.

    Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) megerősítette a 19 éves túsz halálhírét.

    Halálának okát nem közölték, az IDF értesítette a családot.

     

  • Az ENSZ humanitárius hivatala (OCHA) közölte, hogy kevesebb mint 10 nap alatt legalább 200 ezren menekültek el Gáza északi részéből – írja a Sky News.

    Összességében mintegy 1,5 millió palesztin – Gáza lakosságának több mint kétharmada – hagyta már el otthonát.

    Az OCHA arra figyelmeztetett, hogy a régió északi részén csak egy kórház volt képes betegeket fogadni, a többi pedig leállt az áramellátás hiánya és a harcok miatt.

    Izrael felszólította a civileket, hogy evakuálják Gáza városát és a környező északi területeket, bár információik szerint az ostromlott terület déli része sem sokkal biztonságosabb. Ráadásul az izraeli hadsereg gyakori légicsapásai, amelyeket katonai célpontokra mérnek, állítólag a militáns célpontokon túl gyakran civileket is eltalálnak.

    Az ENSZ által fenntartott déli menedékhelyek már most is erősen túlzsúfoltak, átlagosan 160 emberre jut egy WC.

    Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége, amely több mint 600 ezer embernek segít délen a menedéknyújtásban, azt közölte, hogy szerdára kifogyhat az üzemanyagból, és kénytelen lesz beszüntetni a segítségnyújtást. Egyébként, mint írták, már most sem tudnak élelmiszert és gyógyszert importálni az egyiptomi rafahi átkelőn keresztül, amely Gáza egyetlen olyan határa, amelyet nem ellenőriz Izrael.

  • A Hamász egyik közösségi médiacsatornáján látott napvilágot egy videó, amelyben azt állítják, hogy egy Gázában fogva tartott izraeli nő meghalt egy izraeli légicsapásban – írja a CNN.

    A felvétel a Hamász katonai szárnyának, az al-Kasszam Brigádoknak a Telegram–csatornáján jelent meg. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy a nő családja tud a videó létezéséről. A CNN nem erősítette meg a nő halálhírét.

    A 19 éves nő a videóban a kamerába beszélve egy rövid nyilatkozatot olvas fel. Megadja az apja és az anyja adatait, szülővárosának helyét és az izraeli személyi igazolványának számát.

    Az elhangzott nyilatkozat után a videón egy olyan kép látható, amelyen a nő holtteste látszik, a felvétel szerint a nő november 9-én egy izraeli légicsapásban vesztette életét.

    Az IDF hétfőn késő este rövid közleményben közölte, hogy a hadsereg képviselője felkereste a családot, hogy tájékoztassa őket a videóról. Az IDF szerint a Hamász továbbra is pszichológiai terrort alkalmaz.

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint a mai napon is folytatódnak a humanitárius szünetek a Gázai övezet északi részén, hogy lehetővé tegyék a palesztinok kivonulását déli irányba – közölte a The Times of Israel.

    Az IDF szóvivője, Avichay Adraee alezredes az X-en közölte arab nyelven, hogy a Szalah a-Din út a keddi napon összesen hét órán keresztül, reggel 9 és 16 óra között lesz nyitva déli irányba.

    A Gázai övezet északi részének tengerparti útja szintén nyitva lesz délelőtt 10 és 16 óra között, hogy a civilek elérjék a Szalah a-Dint.

    Ezenkívül azt írta még a szóvivő, hogy az IDF „taktikai szüneteket tart a katonai tevékenységben Gáza városának Daraj és Tuffah negyedében délelőtt 10 és 14 óra között, hogy a palesztinok elérjék a humanitárius folyosót”.

  • Brazília elnöke, Luiz Inacio Lula da Silva azzal vádolja Izraelt, hogy válogatás nélkül öli a civileket a Gázai övezetben, és tetteiket legalább olyan súlyosnak tartja, mint a Hamász terrorszervezet október 7-i támadásait – írja a The Times of Israel

    Latin-Amerika legnagyobb országának vezetője azt is felrótta Izraelnek egy ünnepi beszédében, hogy „bombákat dob le olyan helyekre, ahol gyerekek és kórház van, azzal az ürüggyel, hogy ott terroristák vannak”.

    A brazil elnök úgy fogalmazott, hogy ez „megmagyarázhatatlan”.

    Először meg kell mentened a nőket és a gyerekeket, aztán azzal harcolsz, akivel akarsz

    – mondta Lula.

    A brazil zsidó közösség képviselői tisztességtelennek és veszélyesnek ítélték a brazil elnök szavait, szerintük így tévesen egy szintre emeli a Hamász terrorszervezettel Izraelt. 

    Közösségünk egyensúlyt vár hatóságainktól

    – ezt már a Brazil Izraeli Konföderáció jelentette ki közleményében, amelyben azt állítja, hogy mintegy 120 ezer brazíliai zsidót képvisel, ezzel a régió második legnagyobb közösségét.

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint már majdnem olyan Gáza legnagyobb kórháza, mint egy temető – írja a BBC.

    Az al-Sifa kórház az elmúlt napokban heves harcok helyszínéül szolgált. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) ragaszkodik ahhoz, hogy a Hamász a kórház alatti alagutakban parancsnoki központot működtet. A Hamász és a kórház ezt tagadja.

    Christian Lindmeier, a WHO szóvivője szerint körülbelül 600 ember maradt a kórházban, mások a folyosókon húzódtak meg.

    A kórház körül holttestek vannak, amiket még csak eltemetni se lehet, vagy elszállítani egy hullaházba. A kórház már egyáltalán nem úgy működik, ahogy kellene. Szinte olyan, mint egy temető

    – mondta Lindmeier.

  • Joe Biden amerikai elnök azt mondta Izraelnek, hogy a gázai kórházat „meg kell védeni” − közölte a Sky News

    A gázai al-Sifa kórházat az izraeli erők ostrom alá vették − több száz beteg, köztük több tucat újszülött élete van veszélyben.

    Az amerikai elnök az Ovális Irodában tartott beszédében azt mondta, hogy a kórházat „meg kell védeni”.

    Remélem és elvárom, hogy a kórházzal kapcsolatban kevesebb műveletet végezzenek

    − mondta.

  • Ez a drámai válság, amely hihetetlenül sok izraeli és palesztin életébe került, azt mutatja, hogy a nemzetközi közösség politikailag és erkölcsileg kudarcot vallott – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Brüsszelben a közel-keleti helyzettel kapcsolatban.

    A főképviselő, aki az uniós tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatót, elmondta: a helyzetre nem sikerült megoldást találni, a jelenlegi válság pedig fel kell hogy nyissa az emberek szemét, hogy a kétállami megoldás elkerülhetetlen.

    Két államnak kell léteznie a jövőben, és ez nem csak Gáza újjáépítéséről szól, hanem arról, hogy fel kell építeni egy államot a palesztinok számára

    – hangsúlyozta.

    Mint mondta, a hétfői tanácskozáson olyan keretrendszert javasolt, amely ehhez kapcsolódóan bizonyos feltételek meghatározását foglalja magában; a palesztin nép erőszakos kitelepítése Gázán kívülre nem engedhető meg, ahogy nem engedhető meg a terület izraeli megszállása és a palesztinok visszatérési jogának megtagadása.

    Véleménye szerint szükség lenne az arab országok erőteljesebb bevonására a megoldás keresésében, ami nemcsak pénzügyi, hanem politikai hozzájárulást is magában kéne hogy foglaljon. Ugyancsak fontos az EU nagyobb szerepvállalása a régióban, és különösen a palesztin állam felépítésében való részvétel.

    Felhívta a figyelmet, hogy az eszkalációt és a konfliktus kiterjesztését más, Izraelt körülvevő szomszédos régiókra el kell kerülni, különös tekintettel a Hezbollah tevékenységére a libanoni határon.

    Előre tekintve azonban közép- és hosszú távú megoldásra kell összpontosítanunk, egy olyan konfliktus utáni forgatókönyvre, amely folyamatos stabilitást tud garantálni, amely lehetővé teszi a palesztinok és az izraeliek közötti, valamint az egész térségben a béke megteremtését

    – húzta alá Borell az MTI híradása szerint.

  • A Hamász nevű palesztin terrorszervezet katari közvetítőkkel közölte, hogy a csoport kész elengedni akár 70, Gázában fogva tartott nőt és gyermeket egy ötnapos tűzszünetért cserébe − írta meg a Sky News

    Ennek magában kell foglalnia a teljes tűzszünetet, valamint azt, hogy a Gázai övezetben mindenhol lehetővé kell tenni a segélyek eljuttatását és a humanitárius segítségnyújtást

    − mondta Abu Ubaida, a Hamász fegyveres szárnyának, az Al-Kasszam Brigádoknak a szóvivője a csoport Telegram-csatornáján közzétett hangfelvételen.

  • Összesen 525 külföldi vagy kettős állampolgár hagyhatta el a Gázai övezet területét Egyiptom felé hétfőn – írja az MTI.

    A rafahi határátkelő palesztin oldalán lévő ellenőrző pont tájékoztatása szerint az érintettek egyebek között Spanyolországból, Svédországból, Hollandiából, az Egyesült Államokból, Marokkóból, Jordániából és Oroszországból származnak.

    Továbbá kis létszámban sebesültek és egy orvosi kezelés alatt álló páciens kísérőivel is átléphetett Egyiptomba.

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője közölte, hogy az elmúlt napokban több magas rangú Hamász-ügynököt megöltek, köztük a Hamász katonai hírszerzésének korábbi vezetőjét – írja a BBC.

    Daniel Hagari, az IDF illetékese elmondta, hogy megölték Mohammed Khamis Dababasht, aki korábban a Hamász hírszerző egységét vezette, és egy 2002-es terrortámadásban is részt vett, amely öt izraeli halálához vezetett.

    Az IDF szerint a Hamász további kulcsfontosságú személyiségei között van a Khan Yunis Brigád páncéltörő rakétaelhárító csoportjának vezetője, Yaakub A'ashur.

  • Gázában gyakoriak a kommunikációs zavarok és háromszor is majdnem teljes áramszünet volt azóta, hogy Izrael október 27-én megkezdte a szárazföldi hadműveletek kiterjesztését – írja a CNN.

    A Gáza északi részén lévő kórházakban, köztük az enklávé legnagyobb kórházában, az Al-Shifában, alig van internetkapcsolat vagy áramellátás, így nehezen tudják jelenteni a kórházi állapotokat. A humanitárius ügynökségek aggodalmukat fejezték ki az egészségügyi személyzet biztonsága és az ellátási nehézségek miatt.

Rovatok