Index Vakbarát Hírportál

A republikánusok továbbra sem tudnak együttműködni egymással

2023. november 15., szerda 16:12

Ismét a demokrata képviselők segítségére volt szüksége a republikánus házelnöknek, hogy elkerüljék a szövetségi kormány leállását az Egyesült Államokban. Emiatt a Kevin McCarthy házelnöki posztját megöröklő Mike Johnson nincs könnyű helyzetben: McCarthy javaslatához képest az ő javaslatát még több republikánus ellenezte.

Úgy néz ki, ismét elkerüli a szövetségi kormány leállását az Egyesült Államok, miután helyi idő szerint kedd este a Képviselőház 336 igen és 95 nem szavazattal elfogadta a január 19-ig, illetve bizonyos tételekben február 2-ig szóló ideiglenes költségvetést.

Az ideiglenes költségvetés elfogadása az első komolyabb kihívása volt a Kevin McCarthy megbuktatása után házelnöknek megválasztott Mike Johnsonnak, mivel azt pártja több csoportja, köztük a Republikánus Párt szélsőjobboldali csoportosulása, a Freedom Caucus is ellenezte.

Johnsonnak emiatt – csakúgy, mint elődjének – a demokraták szavazataira volt szüksége, hogy elkerüljék a kormányzati leállást, ami érvényes költségvetés nélkül beállt volna.

Ezzel – amennyiben a Szenátus is elfogadja – ismét időt nyertek maguknak a republikánus képviselők, hogy a jövő évi költségvetést jelentő 12 törvényről sikerüljön először a koalíción belül megegyezni, majd a demokrata többségű Szenátussal és Joe Biden elnökkel.

Ugyanakkor sok idő így sem lesz a tárgyalásokra, hiszen most novemberben először a hálaadás, majd decemberben karácsony és újév miatt rövidül le a tárgyalásra rendelkezésre álló idő,

a felek pedig annak ellenére állnak távol állnak a megállapodástól, hogy az adósságplafon kapcsán Biden és McCarthy egyszer már nagyvonalakban megegyezett a jövő évi költségvetésről, azonban McCarthy alkuját a képviselőházban a republikánus frakció több tagja is ellenezte, mivel az abban lefektetett kiadáscsökkentéshez képest később jóval nagyobb csökkentést vártak el.

A mostani szavazáson a demokraták közül mindössze ketten ellenezték és 209-en támogatták a költségvetést, míg a republikánus képviselők 127–93 arányban támogatták a javaslatot. Utóbbiak leginkább amiatt kifogásolták, mert szerintük az nem tartalmazott eléggé vágta meg a kiadásokat, míg a demokratáknak pont emiatt vált elfogadhatóvá.

A képviselőház amiatt szavazott egy ideiglenes költségvetésről, mert McCarthy megbuktatása után a republikánusok kevés időt hagytak maguknak, hogy a Szenátussal és az elnökkel megegyezzenek a jövő évi költségvetésről – a jövő évi fiskális év idén október 1-jével kezdődött, és költségvetés nélkül a szövetségi kormány leáll.

Komoly kihívással néz szembe az új házelnök

Annak ellenére, hogy Johnson elődjét, McCarthyt éppen azért váltották le a házelnöki pozíciójáról, mert a demokratákkal együttműködve fogadta el szeptember 30-án a költségvetést, az Axios információi szerint most a McCarthy elmozdítását elindító republikánus Matt Gaetz nem tervezi ugyanezt megtenni a McCarthyhoz képest jóval konzervatívabb Johnsonnal.

Ugyanakkor az, hogy ennyi republikánus ellenezte Johnson javaslatát, nehéz helyzetbe hozta a házelnököt.

Jelenleg ugyanis nagy a szakadék a képviselőházi republikánusok és a költségvetésről döntő többi szereplő között, így ha csak a párton belül blokkolási képességgel rendelkező Freedom Caucus nem hajlandó a kompromisszumra, akkor a költségvetést jelentő 12 törvényt is vélhetően csak a demokrata szavazatokkal tudja megszavazni a képviselőház, ami után a szélsőjobboldaliak akár ismét megpróbálhatják elmozdítani az általuk választott házelnöküket.

(Borítókép: Mike Johnson 2023. november 14-én.  Fotó: The Washington Post / Getty Images Hungary)

Rovatok