Index Vakbarát Hírportál

Jön az EU-s Tinder, ahol szerelem helyett munkát lehet találni

2023. november 15., szerda 19:37

A Politico által megismert törvénytervezet szerint az Európai Unió egy online platformot kíván létrehozni, amely az uniós állásajánlatokat és a leglálisan Európába költözni vágyó munkavállalókat hozza össze. Három uniós biztos, Ylva Johansson, Margaritis Schinas és Iliana Ivanova szerdán mutatják be rendeletüket.

Ylva Johansson uniós biztos a Politicónak beszélt róla, hogy az európai uniós vállalatoknak egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőpiac szűkössége. Erre kívánnak megoldást nyújtani, többek között az építőiparban, az egészségügyben, valamint az informatikai szektorban.

A javaslat célja, hogy a bevándorlók könnyebben találjanak és pályázhassanak állásokra. A platform lényege, hogy biztosítsák az emberek legális bejövetelét az EU-ba, ahol készségeiknek és képességeiknek megfelelő munkahelyet találhatnak, illetve segítsenek feltölteni azokat a munkahelyeket, ahol egyértelmű emberhiány van. Johansson szerint ez ugyanúgy fontos a bevándorlási válság, illetve az embercsempészet megfékezésében is.

A platform hasonló lesz, mint az EU munkaközvetítő ügynöksége, az EURES, ahol jelenleg több mint 4 millió álláslehetőség közül lehet választani. Az elképzelés szerint az EU-n kívüli álláskeresőket olyan pozíciókkal hozzák össze, amelyekre nincs elég helyi jelentkező.

Minél átláthatóbb és felhasználóbarátabb módon vonzzuk a megfelelő képzettséggel rendelkezőket, annál inkább megmutatjuk az embereknek, hogy egyszerűen nem éri meg a Földközi-tengeren való átkelés kockázatát vállalni

– mondta Johansson.

Az uniós tisztviselők azonban elismerik, hogy a legális bevándorlás néhány fő akadályát az új szabályok sem fogják megoldani, mivel ezek a nemzeti kormányok hatáskörébe tartoznak.

Rovatok