Index Vakbarát Hírportál

Tizenkilencszer kérdezték, de nem volt hajlandó terroristáknak nevezni a Hamász tagjait a volt miniszterelnökjelölt

2023. november 15., szerda 16:15

A műsorvezető egy nagyon feszült interjúban azzal vádolta a volt Labour-vezetőt, hogy „egyszerűen képtelen” válaszolni a kérdésekre.

Jeremy Corbyn legalább 15 alkalommal nem volt hajlandó a Hamászt terrorszervezetnek nevezni a Piers Morgan-nek adott heves élő interjú során.

A volt munkáspárti vezetőt többször is megkérdezték arról, hogy a Hamász terrorcsoport-e, amikor hétfőn a TalkTV Piers Morgan Uncensored című műsorában Len McCluskey, az Unite szakszervezet volt főtitkára mellett szerepelt − írta meg a The Telegraph

James Cleverly, az új belügyminiszter megosztotta az interjúról készült videót a közösségi médiában, és azt írta kommentként, hogy

belügyminiszterként megerősíthetem, hogy a Hamász terrorcsoport.

David Lammy, a Munkáspárt árnyékkülügyminisztere kedden a Commonsban úgy nyilatkozott, hogy

megdöbbentő, hogy nem minden képviselő mondhatja azt a Hamász tagjairól, hogy terroristák.

Corbyn és Morgan gyakran összecsapott egymással a heves szóváltások során, miközben az egykori munkáspárti vezetőt azzal vádolták, hogy egyszerűen képtelen válaszolni két neki feltett kérdésre.

Fenntartotta, hogy a Hamász vezetheti tovább a gázai palesztinokat

A feszültséget az váltotta ki, amikor Morgan megkérdezte Corbynt, hogy szerinte a Hamásznak kellene-e továbbra is a gázai palesztinokat vezetnie. Corbyn erre azt válaszolta, hogy „nem a mi dolgunk eldönteni”, ki felelős vagy sem a helyzetért.

A Piers Morgan Uncensored a twitteren közölte, hogy Corbyn 15 alkalommal nem volt hajlandó válaszolni Morgan kérdésére. A The Telegraph megszámolta, hogy a kérdést összesen 19 alkalommal tették fel.

Morgan azt mondta:

Két kérdést tettem fel: maradjon-e a Hamász hatalmon, és terrorcsoportnak számítanak-e? Ön egyikre sem hajlandó válaszolni. Ez nagyon sokatmondó, és csodálkozik, hogy az emberek miért gondolják, hogy problémája van a zsidó emberekkel.

Válaszul Corbyn azt mondta Morgannek: „Ön állandóan kiabál az emberekkel”, és azt mondta, hogy a műsorvezető „képtelen volt 30 másodpercig csendben maradni”, ezért nem tudott válaszolni a kérdésre.

Miért nem tudsz valamit kérdezni az izraeli hadsereg és az izraeli kormány viselkedéséről? Miért nem tudsz arról beszélgetni, hogyan jöhetne létre a tűzszünet? Miért nem tudnak egy olyan folyamatról kérdezni a jövőre nézve, amely mindenki számára békét hoz?

− mondta. 

Morgan kérdésére McCluskey azt mondta, hogy szerinte a Hamász egyértelműen egy terrorcsoport, és nem gondolja, hogy hatalmon kellene maradnia.

Jeremy Corbyn volt brit munkáspárti miniszterelnök-jelöltet egyébként azután távolították el pártjából, miután az Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság (EHRC) megállapította, hogy az antiszemitizmus kezelésében megsértette az egyenlőségről szóló törvényt.

(Borítókép: Jeremy Corbyn egy palesztinpárti tüntetésen Londonban 2023. október 14-én. Fotó: Guy Smallman / Getty Images Hungary)

Rovatok