Index Vakbarát Hírportál

Újabb fejlemények történtek Andrej Babis ügyében

2023. november 16., csütörtök 06:07

Nem találta bűnösnek a prágai bíróság Andrej Babis korábbi cseh kormányfőt, akit uniós pénzek elsikkasztásával vádoltak, ugyanakkor most a prágai Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a prágai Városi Bíróság döntését az ügyben elsősorban a bizonyítékok elégtelensége és téves volta miatt.

Mint arról korábban beszámoltunk, nem találta bűnösnek a prágai bíróság Andrej Babis korábbi cseh kormányfőt, akit EU-s pénzek elsikkasztásával vádoltak. A cseh politikust azzal vádolták, hogy vállalati tulajdonú farmjával nem indulhatott volna egy kis- és közepes vállalkozások számára kiírt uniós pályázaton.

Az Európai Unió 2 millió eurót osztott szét a nyertes pályázók között, és a gyanú szerint Andrej Babis vállalata jogosulatlanul jutott 50 millió koronához. A 68 éves politikus tagadta, hogy szabálytalanul indult volna a pályázaton, és politikailag irányított lejáratásnak minősítette az ellene indított bírósági eljárást. 

Az ügyészség három évre felfüggesztett börtönbüntetést és 10 millió cseh koronás pénzbüntetést kért Babisra, ám a prágai bíróság nem találta bűnösnek a korábbi cseh kormányfőt.

Most a prágai Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a prágai Városi Bíróság döntését az ügyben elsősorban a bizonyítékok elégtelensége és téves volta miatt. Az ügyész azt kérte, hogy helyezzék hatályon kívül Andrej Babis volt miniszterelnök és volt tanácsadója, Jana Nagyová felmentését – írja Ceska justice.

A Legfelsőbb Bíróság végzésében kimondta, hogy a felmentő ítélet a felülvizsgálati eljárásban súlyos hibák miatt nem áll meg. Az eljáró bíróság egyes bizonyítékokat figyelmen kívül hagyott, más bizonyítékokat szelektíven értékelt.

Eva Brázdilová, a Legfelsőbb Bíróság tanácsának elnöke szerint ez az eljárás ellentmondásokhoz és logikátlannak tűnő megállapításokhoz vezetett. Az állásfoglalás szerint a prágai Városi Bíróság a bizonyítékokat de facto a vádlottak által előadott védelem keretében lehetséges magyarázatok szempontjából értékelte, de mindig egyenként, és nem vette figyelembe azok összefüggő láncolatát.

A prágai Legfelsőbb Bíróságnak mindenesetre alapvető fenntartásai vannak a vizsgálóbíróságnak a bizonyítékok elemzéséhez és kezeléséhez való hozzáállásával kapcsolatban. 

Ami az eljárást illeti, az Elsőfokú Bíróság a fellebbviteli bíróság szerint gondosan és szisztematikusan járt el. A Legfelsőbb Bíróság is elismeri, hogy egyetért az elsőfokú bírósággal a pontosan elemzett és megfogalmazott elméleti premisszák kérdésében, valamint abban, hogy az ügy elsődleges vonalához ragaszkodott. Az eredetileg megvádolt többi személy, köztük Andrej Babis felesége, Monika, lánya, Adriana Bobeková és sógora, Martin Herodes ellen ugyanis már megszüntették a büntetőeljárást.

Jan Sott bíró a felmentő ítéletet többek között a Jan Bares koronatanú által leírt eseménysorra alapozta. A Legfelsőbb Bíróság azonban megkérdőjelezte Bares döntő fontosságú vallomását.

A fellebbviteli bíróság nem osztja azt a nézetet, hogy ez az egyetlen kijelentés olyan alapvető jellegű lenne, hogy képes lenne az egész bizonyítási helyzetet felborítani

– írták.

Az ügyben különleges szerepet játszik a volt miniszterelnök első házasságából származó fia, akinek az ügyészséget korábban kizárták az ügyből. Ifjabb Babis már régóta állítja, hogy apja 2017-ben akarata ellenére az oroszok által megszállt Krímbe vitte, hogy megakadályozza, hogy tanúskodjon a Gólyafészek-ügyben. Babis visszautasította fia állítását, és azt mondta, hogy fia skizofréniában szenved. 

Az ügy most visszakerült a Városi Bírósághoz, amely ismét dönteni fog. Az ügyész eredetileg három év felfüggesztett börtönbüntetést javasolt Babisra.

Rovatok