Index Vakbarát Hírportál

Pszichiátriai klinikán kezdett el lövöldözni egy férfi New Hampshire-ben

2023. november 18., szombat 20:36

A rendőrök azonosították azt a férfit, aki pénteken este egy pszichiátriai klinika előterében kezdett lövöldözni, és akit a kiérkező rendőrök lelőttek New Hampshire államban – közölte a hatóság szombaton.

Az állam főügyésze beszámolt arról, hogy a 33 éves John Madore egy pisztollyal jelent meg az egészségügyi intézményben, ahol halálosan megsebesítette a fegyvertelen biztonsági őrt, egy nyugalmazott rendőrfőnököt, ezt követően a kiérkező járőrök ártalmatlanították a támadót, aki meghalt.

John Formella állami főügyész beszámolt arról, hogy a rendőrök félautomata puskát és lőszereket, valamint taktikai felszerelést találtak egy bérelt kisteherautóban a kórház parkolójában.

Egyelőre nyomozás tárgya, hogy a járműnek köze van-e az erőszakos cselekmény elkövetőjéhez, ahogy jelenleg a támadó indítékát is vizsgálják. A főügyész ugyanakkor megállapította, hogy a rendőrjárőrök és a biztonsági őr fellépése „nagyon sok életet mentett meg”.

A bűncselekmény az északkeleti New Hampshire egyetlen állami fenntartású pszichiátriai klinikáján, egy 185 ágyas kórházban történt. Október végén a szomszédos Maine államban egy fegyveres 18 embert lőtt le, 13-at megsebesített egy kisvárosban több helyszínen.

Csütörtökön jelent meg a Gallup közvélemény-kutató közbiztonságról szóló friss országos közvélemény-kutatása, ami az amerikaiak növekvő aggodalmát tükrözi a közbiztonság romlása miatt.

Az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 63 százaléka szerint súlyos vagy nagyon súlyos probléma a bűnözés az országban – olvasható a kutatás összefoglalójában, ami megállapítja, hogy ez 9 százalékpontos növekedés az előző, 2021-es adatokhoz képest.

Az emberek több mint háromnegyede (77 százalék) az előző évhez képest növekvő mértékű bűnözést érzékel országos szinten, aminél magasabb értéket legutóbb az 1990-es évek elején mutatott a Gallup felmérése.

A saját lakókörnyékét illetően a megkérdezettek 55 százaléka érzékeli a bűncselekmények számának növekedését az előző évhez képest, ami rekordérték a felmérés 50 éves történetében.

Rovatok