Index Vakbarát Hírportál

Sacha Baron Cohen: A nácik óta a legnagyobb antiszemita mozgalmat hozza létre a TikTok

2023. november 18., szombat 06:26

Egy zárt körű telefonos beszélgetésen vett részt több híresség is, ahol a TikTokon megjelenő növekvő antiszemitizmussal foglalkoztak. Sacha Baron Cohen mellett Debra Messing és Amy Schumer is részt vettek a beszélgetésben.

A TikTok vezetőivel beszélgetve Sacha Baron Cohen, Debra Messing és Amy Schumer színészek is aközé a 30 ember közé tartoztak, akik részt vettek az Adam Presserrel, a TikTok operációs vezetőjével és Seth Melnickkel, a felhasználói műveletek globális vezetőjével folytatott privát megbeszélésen – közölte a Rolling Stones.

A vállalat a megbeszélést az alkotók által az előző héten küldött nyílt levélre válaszul hozta létre, amelyben a TikTokot cselekvésre szólították fel.

A vezetők állítólag azért kezdeményezték a hívást, hogy megtudják, mit tapasztalnak az alkotók az alkalmazáson, és hogyan tudnának javítani rajta.

Ami a TikToknál történik, az a nácik óta a legnagyobb antiszemita mozgalmat hozza létre

– mondta a Borat-filmek sztárja, Sacha Baron Cohen, aki a főszereplője volt Az izraeli kém (The Spy) című filmdrámának, amiért Golden Globe-jelölést is kapott. A sorozat egyébként egy izraeli kém életét dolgozta fel.

 Szégyelljétek magatokat

– intézte a színész a Presserhez, amikor az alkalmazáson burjánzó félretájékoztatást kritizálta. Cohen azt is állította, hogy a platform „átkapcsolhatna egy kapcsolót” a növekvő antiszemitizmus orvoslására.

Presser, aki Melnickkel együtt szintén zsidó, azt mondta, hogy bár nincs varázsgomb, de igaz Cohen megjegyzése, miszerint a közösségimédia-vállalatoknak nagyobb kezdeményezőkészségre lenne szükségük.

Messing, akinek több mint 37 ezer követője van a TikTokon, sürgette a vezetőket, hogy foglalkozzanak azzal, hogy a platform moderálja a folyótól a tengerig szlogent, amelyet a Rágalmazásellenes Liga antiszemita felhívásnak nevezett. A szlogen a jelentések szerint számos zsidó TikTok-felhasználó üzeneteiben és kommentjeiben jelent meg, függetlenül az eredeti poszt tartalmától.

A közösségi médiaplatformok nehezen tudnak lépést tartani a félretájékoztatás, az antiszemita és iszlamofób gyűlöletbeszéd áradatával, amely az Izrael–Hamász-háború kezdete után terjedt el. Az X, a Meta és a YouTube is érintett, és mind a négy vállalat, köztük a TikTok is, figyelmeztetést kapott az Európai Bizottságtól, hogy a félretájékoztatás, valamint az erőszakos és gyűlöletkeltő tartalmak terjedése miatt megsérthetik az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvényét.

Rovatok