Index Vakbarát Hírportál

Hazaárulással vádolják a volt ukrán képviselőt, aki Hunter Biden „mocskos ügyeit” kutatta

2023. november 18., szombat 13:02

Hazaárulással vádolják az ukrán Verhovna Rada egyik volt képviselőjét. A gyanú szerint Kijev és Washington kapcsolatait próbálta aláaknázni Moszkva utasítására. A törvényhozó 2019-ben Trump ügyvédjének segített abban, hogy a jelenlegi amerikai elnök fia, Hunter Biden ukrajnai szennyese után kutasson.

Olekszandr Dubinszkij a korábban őrizetbe vette Andrij Derkaccsal, szintén volt parlamenti képviselővel és Konsztantyin Kulikkal, a volt ügyésszel együtt egy olyan szervezethez csatlakozott, amelyet az orosz katonai hírszerzés, a GRU vezetői alkottak – idézte az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU közleményét a Politico.

Az SZBU nem nevezte meg a gyanúsítottat. A közlemény mellé csatolt fényképek és videófelvételek alapján azonban könnyedén azonosítható a volt képviselő, akinek Buratino volt a fedőneve. Az álnév a Pinokkió harmincas években koppintott szovjet változatából származik.

Dubinszkijt előzetes letartóztatásba helyezték. A többi között azzal gyanúsítják, hogy az orosz titkosszolgálat megrendelésére 2019 óta próbálta lejáratni Ukrajnát a nemzetközi politikai színtéren. A korábban újságíróként ténykedő, korrupcióval is vádolt Dubinszkij médiakampány szervezésével segítette a lejárató programot.

„Az ukrán vezetéssel szemben megfogalmazott kritikája miatt” legalább két hónapig őrizetben marad – erősítette meg a Telegramon maga a gyanúsított is letartóztatását.

Dubinszkij 2019 decemberében Kijevben találkozott Rudy Giulianival. A volt New York-i polgármester, az előző amerikai elnök, Donald Trump ügyvédje egy dokumentumfilmet forgatott azzal a céllal, hogy lejárassa a Trump ellen indított alkotmányos vádemelési eljárást.

A GRU vezette szervezet legfőbb feladata az volt, hogy a feszült ukrajnai helyzetet kihasználva „lejárassa államunkat a nemzetközi színtéren” – állítja az SZBU, amely szerint a különítmény tevékenységét az orosz katonai hírszerzés több mint 10 millió dollárral finanszírozta.

Akár 15 évet is kaphat

Donald Trump ügyvédje, Rudy Giuliani egyébként akkoriban, a 2020-as elnökválasztás előtt kifejezetten azt kérte, hogy katonai segély fejében Kijev indítson vizsgálatot Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje és fia, Hunter Biden ellen – jelentette ki az Egyesült Államok uniós nagykövete képviselőházi meghallgatásán.

Dubinszkij a GRU irányításával álhíreket terjesztett Ukrajna katonai és politikai vezetéséről, a többi között azt, hogy akkoriban magas rangú ukrán tisztviselők is beavatkoznak az amerikai elnökválasztásba – jelezte az SZBU, amely szerint az ukrajnai csoportot közvetlenül Vlagyimir Alekszejev, a GRU helyettes vezetője és beosztottja, Olekszij Szavin irányította.

Ha bűnösnek találják, Dubinszkij akár 15 év börtönbüntetéssel és vagyonának elkobzásával is számolhat – emlékeztett az SZBU. Derkacs és Kulik jelenleg külföldön bujkál.

A korábbi nyomozás szerint Andrij Derkacs felügyelte számos magánbiztonsági cég létrehozását különböző régiókban, hogy „ezeket Ukrajna gyors átvételére használja fel” – állította tavaly az ukrán titkosszolgálat, amely szerint a volt ukrán parlamenti képviselő is segítette Oroszországot Ukrajna elfoglalásában.

A triót amerikai szankciókkal sújtották

Dubinszkij tagadta a vétkességet, és politikai boszorkányüldözésnek nevezte az ellene folyó nyomozást.

Négy éve, 2019 végén Dubinszkij és Derkacs – Konsztantyin Kulik ügyész vizsgálatára hivatkozva – több sajtóértekezleten is arról számolt be, hogy korrupciós ügyeket és pénzmosást lepleztek le a Buriszmánál.

A gázipari cég igazgatótanácsi tagja volt akkoriban Hunter Biden, a jelenlegi elnök fia.

Amerikai befektetési alapok pénzmosásba keveredtek Ukrajnában – állították a képviselők.

Egy évvel később, 2020-ban az amerikai pénzügyminisztérium szankciókkal sújtotta Derkacsot, akit az amerikai politikai rendszert aláásó orosz ügynökként neveztek meg. A következő évben, 2021-ben Dubinszkij és Kulik is a szankciós listára kerültek olyan külföldi szereplőkként, akik „részt vettek egy amerikai politikai jelöltet érintő csalárd állítások terjesztésében”.

(Borítókép: Olekszandr Dubinszkij a bíróságon 2023. november 13-án. Fotó: Vitalii Nosach / Global Images Ukraine / Getty Images Hungary)

Rovatok