Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak többsége úgy véli, Joe Biden túl idős, hogy újra elnök legyen

2023. november 20., hétfő 18:18

Joe Biden az amerikai történelem legidősebb elnökeként hétfőn családi körben ünnepelte 81. születésnapját. Az amerikai nyilvánosságban széles körben tárgyalják az újraválasztására készülő Biden alkalmasságát egy újabb 4 éves elnöki ciklusra. Közvélemény-kutatások eredményei szerint az amerikaiak többsége úgy gondolja, hogy Biden túl idős ahhoz, hogy újabb 4 évig az Egyesült Államok élén álljon.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn ünnepelte 81. születésnapját – írja az MTI. Az amerikai média számolt be az elnöki születésnapról, és annak politikai témává válásáról egy évvel az elnökválasztás előtt.

Az amerikai nyilvánosságban széles körben tárgyalják az újraválasztására készülő Joe Biden fizikai, valamint szellemi alkalmasságát egy újabb 4 éves elnöki ciklusra. Ugyanakkor Biden legnagyobb politikai ellenfele, Donald Trump 77 éves, ami szintén jóval meghaladja az elnökjelöltek átlagos életkorát.

Az ABC országos televízió a The Washington Posttal közös közvélemény-kutatását idézi, amely szerint

az amerikaiak 74 százaléka vélekedett úgy, hogy Joe Biden túl idős ahhoz, hogy újra induljon a választásokon.

Donald Trump esetében a megkérdezettek 50 százaléka vélekedett így.

A Reuters hírügynökség az Ipsos közvélemény-kutatóval közös felmérés eredményét közölte, ami szerint 77 százalék véli úgy, hogy a hivatalban lévő elnök túlságosan öreg egy újabb 4 éves ciklushoz, és a demokrata választók 65 százaléka is így látja.

A megkérdezettek közel 40 százaléka azonban úgy gondolja, hogy az elnök mentális jóléte alkalmassá teszi hivatala betöltésére. Ugyanebben a felmérésben a megkérdezettek 56 százaléka mondta azt, hogy Donald Trump túlságosan idős az elnöki pozícióra, 54 százalék szerint ugyanakkor szellemi képességei alkalmassá teszik a munka ellátására.

Joe Biden az életkorára vonatkozó kérdésekre általában azzal válaszol, hogy az életkora és az azzal járó tapasztalat, valamint fél évszázados, politikában szerzett jártassága olyan tőkét jelent, amely képessé teszi őt az Egyesült Államok előtt álló kihívások kezelésére.

Rovatok