Index Vakbarát Hírportál

Pokoli hőség tombol Brazíliában, megdőlt a rekord

2023. november 21., kedd 11:21

Fullasztó hőhullám tombol Brazíliában, vasárnap korábban nem tapasztalt meleg volt az ország délkeleti részén. A szakértők szerint az El Nino időjárási jelenség okozza a brutális felmelegedést.

Brazíliában az ország valaha volt legmelegebb hőmérsékletét mérték vasárnap, a hőmérők 44,8 Celsius-fokot mutattak Aracuai városában – írta a BBC. A hőség miatt vörös riasztást adtak ki országszerte, a kánikula miatt az áramfogyasztási rekordok is megdőltek.

Mint arról az Index is írt, a dél-amerikai országban hetek óta tombol a hőség, kedden a hőmérők 39 Celsius-fokot mutattak Rio de Janeiróban, de a hőérzet elérte az 58,5 Celsius-fokot.

Az El Nino időjárási jelenség következtében Brazíliában több hónapja szélsőséges időjárással küzdenek. Aszály sújtja az Amazonas-medence folyóit, míg a déli országrészben heves esőzéssel kísért trópusi viharok tombolnak. A szárazság miatt súlyosbodtak az erdőtüzek a nyugat-brazíliai Pantanal mocsárvidéken.

A tudósok szerint a klímaváltozás miatt a hőhullámok egyre intenzívebbek lesznek a jövőben. 

Taylor Swift egyik rajongója is meghalt a hőségben

Mint írtuk, szombaton Taylor Swift egy 23 éves rajongója, Ana Clara Benevides meghalt az énekesnő Rio de Janeiróban tartott koncertje előtt. A veszélyes hőhullám miatt ezer ájulás történt a koncert éjszakáján.

Taylor Swift a közösségi médiában egy érzelmes posztban emlékezett meg elhunyt rajongójáról.

Rovatok